Jump to content

gajobulat

Korisnik
 • Broj objava

  5
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Novac u ostavinskoj

  Otac je umro. Jedini nasljednici su sin i supruga (koja je sinu maćeha). Maćeha je kao opunomoćena osoba digla određeni iznos novca s deviznog računa mjesec dana prije očeve smrti. Vidi se na izvodima iz banke koji su dostavljeni nasljednicima na prvom ročištu ostavinske rasprave na sudu. Ima li sin pravo na novac (dio novca) koji je maćeha podigla s računa (mjesec dana) prije očeve smrti ? Ima li u toj situaciji veze vremenski period ? Je li se novac na maćehinim računima (možda) tretira kao bračna stečevina, pa bi onda i dio njega išao u ostavinski postupak ?
 2. Nasljeđivanje strica

  Stric je umro u veljači. Stričeva supruga je umrla prije njega. Djece nisu imali. Otaj i majka (moji djed i baka) su mu umrli prije. Stric je imao dva brata i dvije sestre. U trenutku smrti živi su bili jedan brat (moj otac) i jedna sestra. U međuvremenu je umro i moj otac. Njegovi nasljednici smo moja maćeha i ja. Ima li moja maćeha pravo na udio u nasljeđivanju strica ? Ili ga se nasljeđuje samo po krvnoj liniji ?
 3. Otac mi je darovnim ugovorom darovao stan. Otac je umro. U stanu živi maćeha. Po sudskom rješenju ja sam upisan u zemljišnim knjigama kao vlasnik. Maćehi pripada pola stana kao bračna stečevina (otkup stana je napravljen tijekom trajanja braka) i ja joj to ne sporim tj. spreman sam joj to neophodnim dokumentima i formalno dati. Međutim, ona me tuži i osporava darovni ugovor jer nije solemniziran, te traži 3/4 vlasništva. Ona je cijelo vrijeme u posjedu (35 godina), ja nisam ni dana u životu proveo u stanu. Može li se darovni ugovor u cijelosti poništiti jer nije solemniziran (a trebao je biti) ? Mogu li ja ikako dobiti 1/2 stana jer je intencija i bila da naslijedim cjelokupni očev dio (a ne cijeli stan) ?
×