Jump to content

gajobulat

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je gajobulat objavio

  1. U pitanju je stan pokojnog oca. U zemljišniku sam 1/1 upisan ja. U stanu živi maćeha. Trenutačno smo u sporu oko vlasništva. Pokušavajući se nagoditi ja joj nudim stanouživanje, dok ona traži plodouživanje. Postoji par stvari koje su mi principijelno neprihvatljive. Radi se o komercijalnom iskorištavanju (najam stana i sl.) i o boravku treće osobe u stanu (vremenski dužem boravku tipa pola godine i više). Maćeha tvrdi da joj ni jedna ni druga stvar ne padaju napamet, tj. da su joj neproblematične. S druge strane problem joj je da bih ja mogao doći u stan i/ili boraviti u njemu ... (navodno). Ja joj nudim da ću se pismeno odreći bilo čega sličnoga, no ona ipak inzistira na plodouživanju jer je to kao forma koja bi ju osigurala. Da li i jedno i drugo (stano i plodouživanje) trpe nekakve dodatke ili ograničenja ? Tj. da li bih ja kroz njeno plodouživanje, ali s mojim dodacima (zabrana komercijalnog iskorištavanja i dužeg vremenskog boravka trećih osoba) mogao dobiti željeno ? Ili ja ipak moram inzistirati na mojoj verziji (stanouživanje) ukoliko hoću dobiti željeno ?
  2. Otac je umro. Jedini nasljednici su sin i supruga (koja je sinu maćeha). Maćeha je kao opunomoćena osoba digla određeni iznos novca s deviznog računa mjesec dana prije očeve smrti. Vidi se na izvodima iz banke koji su dostavljeni nasljednicima na prvom ročištu ostavinske rasprave na sudu. Ima li sin pravo na novac (dio novca) koji je maćeha podigla s računa (mjesec dana) prije očeve smrti ? Ima li u toj situaciji veze vremenski period ? Je li se novac na maćehinim računima (možda) tretira kao bračna stečevina, pa bi onda i dio njega išao u ostavinski postupak ?
  3. Stric je umro u veljači. Stričeva supruga je umrla prije njega. Djece nisu imali. Otaj i majka (moji djed i baka) su mu umrli prije. Stric je imao dva brata i dvije sestre. U trenutku smrti živi su bili jedan brat (moj otac) i jedna sestra. U međuvremenu je umro i moj otac. Njegovi nasljednici smo moja maćeha i ja. Ima li moja maćeha pravo na udio u nasljeđivanju strica ? Ili ga se nasljeđuje samo po krvnoj liniji ?
  4. Otac mi je darovnim ugovorom darovao stan. Otac je umro. U stanu živi maćeha. Po sudskom rješenju ja sam upisan u zemljišnim knjigama kao vlasnik. Maćehi pripada pola stana kao bračna stečevina (otkup stana je napravljen tijekom trajanja braka) i ja joj to ne sporim tj. spreman sam joj to neophodnim dokumentima i formalno dati. Međutim, ona me tuži i osporava darovni ugovor jer nije solemniziran, te traži 3/4 vlasništva. Ona je cijelo vrijeme u posjedu (35 godina), ja nisam ni dana u životu proveo u stanu. Može li se darovni ugovor u cijelosti poništiti jer nije solemniziran (a trebao je biti) ? Mogu li ja ikako dobiti 1/2 stana jer je intencija i bila da naslijedim cjelokupni očev dio (a ne cijeli stan) ?
  5. Može li malo detaljnije ? Koliki je ženin udjel na ime bračne stečevine ? a) Koliko na stanu koji je otac "dobio" 5-6-7-8 godina prije nje, a koji cijelo vrijeme otplaćuju zajedno ? b) Koliko na nekretnini za koju je žena vlasnik zemljišta ? Ako bi ovi udjeli bili 50:50 (otac : njegova žena), znači li to da onda sin i žena dijele samo očev dio (a to je 50 % od ukupne imovine) ? Posljedično, je li onda sinov dio u konačnici 25 % od ukupne trenutačne imovine (ako mu sama maćeha svojevoljno ne ostavi nešto od svoje imovine) ? Dodatno, vezano za sami stan, je li tu podjela bračene stečevine 50:50 ili otac ima imalo veća prava s obzirom da je stan (i stanarsko pravo) dobiven debelo prije braka s drugom ženom ?
  6. Otac ima sina jedinca iz prvog braka. S drugom ženom nema djece. U starom sistemu je dobio "društveni" stan, dvosobni na račun prve žene i sina. Ni prva žena ni sin nisu ni dana živjeli u tom stanu. Stan je trenutačno u otkupu. Cijelo vrijeme trajanja otkupa otac je u braku s drugom ženom. Također, s drugom ženom je zajednički sagradio apartman na otoku na zemljištu koje je bilo njeno vlasništvo. Što od navedene imovine sin ima pravo naslijediti u slučaju smrti oca ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija