Jump to content

amarinovic

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav frenki, nisam napisala što želim uvoziti jer se ne radi o robi na koju se primjenjuju nikakve posebne carine/trošarine i propisi. Carinski tretman kao takav me u kontekstu pitanja ne zanima, već me zanimalo upravo ono što sam pitala: - postoji li univerzalna definicija uvoznika i ako da, u čemu se ona razlikuje od definicije generalnog zastupnika. - jesu li ta dva pojma sinonimi ili ne, a ako ne u čemu je razlika. U međuvremenu sam riješila navedeno tako šta sam u ugovoru jednostavno napisala "uvoznik" i nije bilo nikakvih problema prilikom sklapanja istog. Ipak hvala na pomoći.
  2. Pozdrav svima, nadam se da ćete mi moći razjasniti sljedeći problem. Naime, za potrebe sklapanja određenog ugovora potrebna mi je definicija uvoznika i popis uvjeta koji moraju biti zadovoljeni da bi određena osoba mogla postati uvoznik. Konkretna situacija se odnosi na uvoz određene robe iz inozemstva u RH. Pretraživanjem zakona naišla sam na taj pojam u ZPDV, ZoTrošarinama itd., međutim izraz se većinom spominje vezano konkretno uz područje koje predmetni Zakon regulira. Pretraga članaka također nije urodila plodom, jedino nailazim na pojmove (generalni) zastupnik. Moje pitanje bi bilo: 1. Postoji li pojam uvoznika (općenito) kao takvog definiran u nekom od naših Zakona ili nekom drugom izvoru i, ako da, u kojem? 2. Je li pojam (generalni) zastupnik zapravo sinonim za pojam uvoznik? 3. Gdje mogu naći popisani uvjete koje osoba/tvrtka mora ispunjavati da bi mogla biti uvoznik? Hvala Vam unaprijed na odgovorima.
  3. Pozdrav, vidim da se u ovoj temi već raspravljalo o sličnoj situaciji u kojoj sam sada, nažalost, ja. Zamolila bih gospođu koja je započela temu da javi što je na kraju bilo sa situacijom njen kćeri. Po javljanju na javni poziv tijela područne (regionalne) samouprave izabrana sam za polaznicu stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Nakon što je poslodavac HZZ-u podnio zahtjev za provođenje propisanog postupka posredovanja, od strane HZZ-a sam obaviještena da sam izbrisana iz evidencije nezaposlenih osoba u prosincu 2015. godine, jer mi je 30. studenog 2015.g. isplaćena naknada za rad u izbornom povjerenstvu u iznosu od 2000,00 kn. U trenutku prijave na javni poziv bila sam više od 30 dana evidentirana kao nezaposlena osoba. Ponovno pravo na prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba steći ću početkom siječnja 2016. godine. Člankom 2. st. 1. toč. 1. ZoPZ propisano je da se nezaposlenom osobom, između ostalog, smatra osoba bez radnog iskustva koja se vodi kao nezaposlena duže od 30 dana u evidenciji HZZ-a, ali se pritom izrijekom ne određuje od kada se taj rok računa, osim što je u javnom pozivu bilo navedeno da polaznik mora ispunjavati taj uvjet u trenutku prijave. Kako u točki III.5. obrasca APZ-SOR HZZ-a rečeno tijelo daje podatak o tome od kada se potencijalni polaznik stručnog osposobljavanja vodi u evidenciji nezaposlenih (što bi u mom slučaju bio 1. listopad 2015.g.), molim Vas mišljenje bih li odmah nakon ponovnog prijavljivanja u evidenciju nezaposlenih osoba (u siječnju 2016.g.) mogla ostvariti pravo na stručno osposobljavanje ili bi bio nužan protek roka od 30 dana od ponovne prijave. Napominjem da, nažalost, nisam znala da kao nezaposlena osoba evidentirana pri HZZ-e ne smijem ostvariti isplatu veću od 1750,33 kn mjesečno, te da mi nije bila nikakva namjera prekršiti Zakon. Zainteresirana sam za rad i sticanje novih znanja i iskustava, te sam u tom cilju prihvatila ponudu za rad u izbornom povjerenstvu pokušavajući vlastitim financijskim doprinosom prebroditi period nezaposlenosti. Zahvaljujem svima na pomoći i želim Vam sve najbolje povodom predstojećih blagdana.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija