Jump to content

Lakistrim

Korisnik
 • Broj objava

  20
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Dozivotno uzdrzavanje i nasljedstvo

  ...kako sam shvatio, pozeljna je i preporuka je zabiljezba ugovora u vlasnickim listovima, ali nije obvezna? Znaci, ako ne napravimo zabiljezbu ugovora u vlasnickim listovima, sto nije obavezno po zakonu, poslije moje smrti davatelj dozivotnog uzdrzavanja sa ugovorom bez problema se moze upisati kao vlasnik? Inace, puno vam hvala na paznji, kratkim i jasnim odgovorima. Puno pozdrava!!!!
 2. Dozivotno uzdrzavanje i nasljedstvo

  Postovani Matrix, mozda sam na pocetku nespretno i povrsno opisao moj slucaj koji ste vi shvatili kao izbjegavanje potencijalnih nasljednika, u mom slucaju sina i kcere koji sada imaju 35 i 40 godina gdje u zadnjih 12 godina nemamo neki/nikakvi odnos (ili jasnije, oni ne zele kontakt) uz svo moje nastojanje istoga, nesto slicno prijasnjim temama i pisanju osoba na ovom portalu gdje ste i vi sami pravno komentirali i savjetovali ih. Takodjer imam odredjeni broj godina (65) kada se ipak osoba u tim godinama, htjela ili ne htjela mora pobrinuti za zivot u dolazecoj trecoj dobi. Jasno mi je da moj sin i kcer u slucaju potrebe, bolesti i sto ja znam, nece se sigurno osvrnuti na taj detalj i sve me upucuje na moju momentalnu situaciju da je moja nevjencana supruga sa kojom sam 15 godina i sinom od 14 jedina na koju se mogu oslonuti osobno, a sada vidim i pravno ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju kojim je i svrha i moja potreba. Zivimo u istom kucanstvu ili Vam zajedno, imamo sina i ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju osigurao bih pomoc i uzdrzavanje koja bi moja nevjencana supruga prihvatila s time da po mojoj smrti ostavljam im moju imovinu (stan i kucu) koju smo i tako ostvarili zajedno u nasem dosadasnjem suzivotu. Ova odluka nije u svakom slucaju izigravanje nasljednog prava trećih osoba, vec realna potreba i ozbiljan pravni ugovor obveznika izmedju primatelja i davatelja dozivotnog uzdrzavanja. Zamolit cu vas samo za jedno pitanje, po potpisu ugovora na sudu vidim da je trosak od Kn.500,00 a kod javnog biljeznika puunnnoo vise na osnovu vrijednosti nekretnina u mom slucaju, dali su nacini isto cvrsto pravno jaki u svakom slucaju i moram li u vlasnickom listu nekretnina odmah po potpisu ugovora o DOZIVOTNOM uzdrzavanju napraviti zabiljezbu na davatelja uzdrzavanja ili po mojoj smrti? Puno vam hvala!!!
 3. Prateci objave shvatio sam skoro sve u svezi ugovora dozivotnog uzdrzavanja osim jedne stvari; moze li se u ugovoru kao davatelji uzdrzavanja navesti dvije osobe? Konkretno u mom slucaju supruznica/izvanbracni drug i njen/moj sin koji je maloljetan? Puno vam hvala unaprijed!!!!

  1. Prikaži ranije komentare  1 više
  2. Lakistrim

   Lakistrim

   ,,,imas pravo, bilo je slucajno. Vec kad si tu, mozes li mi nesto reci u svezi ovoga sto sam napisao? Hvala!!!:-)

  3. drot13

   drot13

   Na žalost, nije moja domena...

  4. Lakistrim

   Lakistrim

   ...nema problem i hvala u svakom slucaju!!!

    

 4. Dozivotno uzdrzavanje i nasljedstvo

  ...hvala na odgovoru, naravno da nije izigravanje vec jednostavno sa sadasnjom supruznicom i djetetom smo sve zajedno stvorili (nekretnine) u zadnjih 15 godina gdje su iste na moje ime i u slucaju moje oporuke u korist moje sadasnje supruznice nuzni nasljednici imaju pravo na dio nasljedstva bez obzira na moju oporuku. Tako zakon tvrdi, a u slucaju ugovora dozivotnog uzdrzavanja poslije moje smrti moje nasljedstvo nije djelivo na nuzne nasljednike i pripada po zakonu mojoj sadasnjoj supruznici. Dali se varam ili zakon se tumaci drugacije? Hvala!!!!
 5. Postovanje, imam sina iz prvog braka (god. 1981 rastavljeni) i kcer sa bivsim izvanbracnim drugom koji sada obadvoje imaju vise od 30 godina i nismo u nikakvim odnosima, a vec 15 godina zivim u izvanbracnoj zajednici sa izvanbracnim drugom/supruznicom koja nije Hrvatica vec Talijanka gdje regularno zivimo u Hrvatskoji imamo sina od 14 godina (Hrvat) . Mogu li sklopiti ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju sa mojom sadasnjom supruznicom, sa kojom imam sina koji ce imati pravo na nepobitno nasljedsto nekretnina (stan i kuca) nakon moje smrti i izbjeci dijeljenje nekretnina na gore navedene nuzne nasljednike? Pitanje bi bilo, dali je to siguran nacin iskljucivanja nuznih nasljednika, jer oporukom na sadasnju supruznicu i sina u svakom slucaju sin i kcer iz prijasnjih brakova imaju imaju pravo nasljedstva po zakonu o nuznim nasljednicima. Mogu li dobiti valjani i siguran pravni savijet. Unaprijed hvala!!!
×