Jump to content

zlaja86

Korisnik
  • Broj objava

    38
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. ma nek radi sto hoce. udrugu mu nebi preporucio jer je stariji nece to znati voditi a ja jedino kao i sada mogu se informirati i i reci mu detaje. ako mu se isplati neka otvara obrt jer je na pocetku htio stand pa je odustao mada sam mu sve sve raspitao, sad je opet htio ali bolje da priceka sajmove a na godinu neka razmisli sto dalje.
  2. pa sta cemu udruga ako mora registrirati obrt za udrugu. tko jos registrira udrugu i jos mora obrt registrirati i placati vise nego da si otvorio odmah obrt. a izdavanje racuna ide mobilnim internetom to mu je najmanji problem.
  3. 0nda neka tetak i vas otac traze nesto drugo sto ce registrirati ako zele na stand. ima drugih opcija pa neka se svatko pronadje u nekoj. bitno da su u skladu sa zakonom ako nisu onda ne vrijedi. neka sad i dalje radi od kuce ili neka se raspita za dalje opcije. Ažurirano ako im se isplati neka otvore neki obrt, tu ce im biti sve cisto i to je to. i plus nastave raditi sa istim kupcima na veleprodaji. to ako hoce na stand ili neki lokal onda bolje obrt, tako bih bar ja napravio i tu cijela prica je kompletna.
  4. nema tu zarivanja, jer vi ste naisli da su vam sva tri grada rekli nemoze, kod mog tetka nije bio takav slucaj. ured drzavne uprave je rekao da nemoze medjutim izjavili su da nisu sigurni i treba provjeriti, jedan meni poznat inspektor je rekao da moze jer nigdje ne postoji zabrana, jer mora postojati u zakonu da nemoze. mene briga neradi se o meni nego o ljudima koji su to registrirali. ja bi to registrirao drugacije i to je to. samo ponavljam i sam sluzbenik drzavne uprave kaze da se kosi zakon, jedan clanak kaze nemoze a drugi ga pobija, i sto onda reci kad ni oni sami neznaju, ok kod vas je slucaj da su vam rekli nemoze ali da ste trazili pismeni odgovor hehehe dobili bi nista, jer ga pismenim putem moraju tocno navesti clanak taj i taj itd a tog nema.
  5. mislim da su malo zeznuli to i ostavili su nedoreceno, jer tu umirovljenici jedino mogu proci dobro, ako naprimjer uzmem sebe, ja sam 1986godiste i da se postavim u poziciju otvaranja djelatnosti kao sto moj tetak ima, ja nebi otvorio domacu radinost jer me kače davanja ista kao i da sam otvorio obrt, bas ista i besmisleno je da bi otvarao domacu radinost. imas vise mogucnosti u obrtu nego u domacoj radinosti a isto placam.
  6. upravo tako kao sto ste rekli ured drzavne uprave ima stav. ja postujem ured drzavne ali postoji zakon koji je napisan, ako nigdje se ne navodi da domaca radinost kao registrirana djelatnost nesmje prodavati van trznica i sajmova itd onda nigdje nije ni zabranjeno. mozemo to onda iscitavati svatko kako zeli. domaca radinost se striktno navodi da ima ogranicenja ali u tim ogranicenjima nema da se navoda da nesmje prodavati. cak se navodi da se nemoze placati pausal ako obavlja djelatnost trgovine i ugostiteljstva. ok onda se placa na kraju godine porez po primitcima. a opet ako ce se netko hvatati za trgovinu postoji i zakon o trgovini gdje se opet navodi trgovina trece osobe sto znaci da je pojam trgovine. kupi i prodaj. jbg tako pise u zakonu hrvatske. neki i priznaju da nije nista definisano jer zakon je da se postuje a u zakonu nema zabrane.
  7. e o tome ja pricam na trznicama moze, onda po pravilu nemoze nigdje jer ako je za domacu radinost zabranjena djelatnost trgovine onda nesmje prodavati nigdje pa cak ni kod kuce jer je i to trgovina. kod vaseg oca je isto kao i kod mog tetka prodaja samo od kuce a jedino je upitno da otvori stand i vrsi prodaju na standu. gore je spitfire ljepo napisao i kad citas nigdje se ne navodi da nesmjes prodavati cak je navedeno kupnja-prodaja. kod vaseg oca je samo prodaja sto se opet kosi sa zakonom. jer zakon o trgovini navodi da je pojam tgovina samo ukoliko postoji treca osoba sto znaci vas otac mora preprodavati tj kupiti od jedne i prodati drugoj osobi. neznam sto reci nego da je sve zapetljano onaj tko ima zivaca moze mozda i pobiti to jer je nedoreceno. a sto se tice o MTU onda bi i mogla mu inspekcija traziti i na adresi na kojoj je registriran jer i tamo obavlja djelatnost trgovine zar ne? ponavljam sve je zapetljano.
  8. ma tu nije nista kako treba. jbg zakon je takav kakav je. ali nije dobro razjasnjeno. ima domacih radinosti koje bez problema rade na trznicama ali trznica sama po sebi ima vec MTU ali onaj tko radi na trznici je u svojstvu trgovca onda ni oni nebi trebali prodavati a prodaju, i bili su nadzori i nista. i dalje prodaju. vi ako ste sa ocem tako provjerili onda je to ok. ali svejedno ako netko zeli treba zvati direktno zagreb i neka se taj zakon uskladi.
  9. novo saznanje. hehehe kaze moj lega koji je knjigovodja i ima par radinosti sto vodi. smije se na mtu, kaze to za domacu radinost ni netreba sto ce rucnim radovima minimalni tehnicki uvjeti nije to pekarnica ili kafic. i drugo nigdje nepise da domaca radinost nesmje na stand. naravno da moze nego nitko to nece ni otvarati jer su isto davanja kao da si otvorio obrt. mirovinsko zdravstveno i porez jedino umirovljenici imaju minimalna davanja ali koliko umirovljenika se uopce i bavi sa tim. sto znaci po njegovom da moze. a najbolje zvati direktno zagreb a ne pitati po ustanovama u gradovima jer nisu sigurno i nisu ni citali zakon.
  10. posto ste naveli da MTU domaca radinost nemoze dobiti kako onda dobiti MTU da bi prodavali na sajmu ili posebnim prigodama? kako se onda izdaje rijesenje o MTU?
  11. gledam nesto od tih obrta i djelatnosti. sto je to PTO i kakva su davanja u njemu? proizvodno trgovacki obrt? pretpostavljam!! samo ime govori ali detaljnije pojasnjenje.
  12. mP je posebna prigoda hehe. ali posebne prigode moze biti bilo sto. npr ako je vezano za taj grad. hehe npr ljeto na dravi. grad odobri prodaju na standu koja traje cijeli ljetnji period, sve radi izgleda i turizma
  13. sumljam da se moze cijele godine napraviti posebne prigode. mora bit i tu ogranicenja. a sajmovi traju 10tak dana. i ako ih imas 2-3 racunajuci i bozicni.
  14. da to bi onda bilo uzimanje robe na ceno sto se protivi zakonu o trgovini hehe. i vjerujem da se nesto zaradi na sajmovima ali treba ih docekati. a sto je sa posebnim prigodama. to bi ispalo da moze onda skoro i cijelu godinu prodavati hehehe jer uvjek su neki sajmovi i te posebne prigode.
  15. sto znaci samo obrt jdoo doo i slicno. a to je onda ne isplativo jer previse ima davanja. moras mjesecno imati preko 4000-5000kn da bi se to isplatilo plus covjek je u mirovini i to maloj i pitanje dali bi uopce to zaradio. ovako bolje neka ide na sajmove i posebne prigode.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija