Jump to content

iscjelitelj13

Korisnik
 • Broj objava

  13
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Zbrinjavanje bolesnog brata

  Imam brata koji boluje od Parkinsonove bolesti. Ima 63 godine, oženjen je i ima dvoje djece. Obitelj mu je u priličnom rasulu. Nikada nije smogao snage, premda je trebao, da se rastane. Njegova žena i njena mama uglavnom gledaju kako iz bilo koje situacije izvući materijalnu korist. Bilo je već i verbalnih sukoba, teških riječi. Moja mama se brine što će biti sa bratom kad nje više ne bude. Mama ima kuću koju ćemo brat i ja dijeliti po pola. Kako osigurati da njegov dio kuće bude za njegovo zbrinjavanje, ako se obitelj ne bude htjela brinuti za njega, a neminovno je da će mu trebati skrb jednoga dana obzirom na progresiju njegove bolesti. Znam da po zakonu o nasljeđivanju pravo na taj dio kuće ima samo on i da to nije bračna stečevina, ali budući da imamo posla sa vrlo negativnim ljudima, pitanje je kako spriječiti da mu pokupe što žele i onda ga ostave na cjedilu. Vjerujte, mama i ja nismo paranoične, nego samo oprezne. Mome bratu treba pomoć. Molim savjet. Hvala
 2. Premještaj na drugo radno mjesto

  Hvala na odgovoru. Očito je i nadređenima to netko "došapnuo" jer su ga ostavili na starom radnom mjestu.
 3. Premještaj na drugo radno mjesto

  Prije tri dana došao je k njemu direktor toga turističkog naselja i rekao mu da ga premješta na neko udaljeno parkiralište. On ne vozi (zbog bolesti), a nema organiziranog prijevoza. Brat je išao pitati, ali tamo nitko ne zna da bi on trebao tamo doći niti što bi trebao raditi. Važno je reći da će moj brat za mjesec dana navršiti 63 godine, a to znači da do pune mirovine treba raditi još dvije godine. Molim savjet. Postoji li u Zakonu o radu neki oblik zaštite radnika pred mirovinom? Gdje potražiti pomoć? Nama se čini da se taj direktor njega želi riješiti i da želi isprovocirati da sam ode. Hvala.
 4. Poštovani, moj brat više od 30 godina radi u velikom turističkom poduzeću. Završio je gimnaziju, a do prije nešto manje od dvije godine radio je na recepciji. Tada su počeli i njegovi zdravstveni problemi, a maknuli su ga sa recepcije kako bi radio na rampi turističkog naselja. Postoji sumnja da ima Parkinsonovu bolest, ali još je na pretragama. Ipak, redovit je na poslu i nikada nije bilo pritužbi na njegov rad. Kada su ga premještali rekli su mu da je na tom mjestu sada miran do mirovine (nekoliko puta su ga premještali po raznim recepcijama, uglavnom velikih hotela).
 5. Ostavinska rasprava

  Molila bih neki odgovor. Dodatna je okolnost to što je pokojni nono nećaku koji je kupio teren za kuću (zapravo ruševnu kuću), poklonio tri metra dvorišta kako bi mogao na katu kuće otvoriti prozore (jer je kuća na rubu potkućnice; tako je bilo od starine, ali je bila prizemnica). Nećak danas kaže da tada nije imao novaca da napravi onako kako je trebalo, da se njegovoj parceli pridruže samo ta tri metra, već je, kad je dizao kredit, banka stavila teret na cijelo naše dvorište. Nono je to morao potpisati, ali zapravo nije znao što potpisuje (odgovorno tvrdim). Pokušali smo to riješiti dok je nono bio živ, ali nije nam uspjelo jer je bio jako bolestan. U banci tvrde da treba ponovo izaći geometar i procjenitelj kako bi se ta tri metra odvojila od našeg dvorišta i da će oni onda sa ostatka terena skinuti hipoteku. Molim savjet. Hvala
 6. Ostavinska rasprava

  Poštovani, nedavno je mom suprugu umro tata. Mama je živa, a suprug ima i brata. Prije više godina je mama svoju roditeljsku kuću poklonila suprugovom bratu, a on je potpisao (i to je ovjereno kod javnog bilježnika) da neće tražiti ništa nakon očeve smrti. Mi smo nadogradili kuću u kojoj su živjeli roditelji (sada samo mama), živimo ovdje i brinemo se o roditeljima, odnosno mami. Mama je rekla da bi ona najradije da se kuća, pripadajuće dvorište i zemlja odmah prepišu na moga supruga. Molim objašnjenje, kakav je postupak u tom slučaju. Ja mislim da su, zbog izjave koju je potpisao šogor, moj suprug i njegova mama jedini nasljednici. Osim toga, premda na papiru nije tako, dio kuće koji smo nadogradili ionako je naš (kažem naš jer smo to zajedno radili, nakon vjenčanja. Hvala na odgovoru.
×