Jump to content

hetta

Korisnik
 • Broj objava

  60
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Majka ima dvoje braće. Ona pak živi par sto metara od roditelja koji su u devedesetima i trebaju cjelodnevnu njegu. Braća su se izjasnila da im je preskupo dolaziti k roditeljima pomagati, a i da oni imaju svoje obitelji. (moja mama isto ima, ne moram niti reći) A i da je u redu da se moja mama brine o njima, budući su oni čuvali mene i brata kad smo bili mali. Mama rezignirano kaže da "ah, što ću sad, moram se brinuti o njima". Usput maltrerira sve nas druge, jer treba ići obavljati stvari, voziti nju ili njih uokolo, jučer smo čistile bakin proljev sa sobe i poda itd. Ja osobno dajem starcima novce da živim kod njih i još pomažem oko bake i dede. Na kraju svega još sam izložena psihičkom maltretiranju od strane majke. Jučer sam rekla da ne samo da više ne vozam niti ne radim ništa za njih, nego niti čuti više neću o baki, dedi, jadnoj njoj jer joj braća ne pomažu, a ja sam nezahvalna kćer koja nema pamet, srce, ma fuj....deda i baka inače imaju solidnu penziju, ali ne žele u dom. Niti ne žele da im netko "stranjski" pomaže u kući, žive sami, smatraju da je to mamin posao i to je to. Da li ja mogu maminu braću kome prijaviti za nebrigu oko roditelja? Ili ne znam što....ako se uopće i umiješam, jer kako mamina braća kažu: "kaj se ti miješaš u to, ti si unuka"....e pa moram se miješati ako ja moram ići s posla voziti baku u bolnicu, gledati ju kako proljeva i povraća i slično. Ah, sorry na svakakvom postu. E da, vrhunac je kad je mamin brat zaprijetio političkim vezama ako ga gdje prijavim.
 2. Ako idem privatno na pregled, imam li pravo preko HZZOa na onu neku siću za naočale? I o kolikom iznosu se radi? Namjeravam nove okvire, nova stakla će sigurno biti jer se dioptrija promijenila, možda čak dvoje naočale ili progresivne. Da vidim isplati li mi se čekati na red u bolnici, ili mi je bolje ići na besplatan pregled oftalmologu u Ghetaldus (jer ću kod njih kupiti naočale, pa zato besplatan, inače ne bi bio). Zadnji put sam nove naočale kupovala pred 10 godina, vjerojatno je bitno kad sam zadnji put koristila "pravo" preko HZZO-a.
 3. Radni / neradni dani

  Ovako: da li je pošta radila za stranke 10.3., u nedjelju? Ako je, to je Vama bio zadnji dan za podići pošiljku. Ako nije, onda Vam je 11.03. zadnji dan. Jer računa se radno vrijeme ureda (ali radnog za stranke), počevši od slijedećeg dana nakon kojeg Vam je ostavljena obavijest. Dakle, ako je ostavljena 5.3., počinje se brojiti pet dana od 06.03.. Pa je to 06, 07, 08, 09 i 10. Odmah da napišem da neki uredi zbilja rade nedjeljom, ja sam u jedan redovito svraćala nedjeljom jer nisam preko tjedna imala vremena (nije u Zagrebu). Ako je pak rok 15 dana kako tu neki spominju, onda je rok do sutra u ponoć :).
 4. Vi koji ste već polagali - jeste li, i kako ste do toga došli, dobili putne troškove i ev.troškove smještaja? Ja sam i put i smještaj financirala sama, dok je kolega dobio službeni auto i dnevnicu. Nije smještaj problem, to niti ne očekujem, ali put mi je problem. Dobila sam odgovor da nemam pravo na refundiranje troškova, da je to samo za seminare, edukacije i sl. A čak i na samom ispitu su neki nosili putne naloge tajnici DSIa na potpis da bi dobili putne troškove. Dakle, može se. Kako?
 5. Zanima me slijedeće: Poslala sam jednu zamolbu za ostvarivanje jednog prava matičnom ministarstvu u kojem radim. Sa 1.4. prelazimo u novo "tijelo". Ako do onda ne dobijem odgovor svog sadašnjeg ministarstva (ostavila sam im 30 dana, dakle imaju vremena, ali možda neće namjerno htjeti odgovoriti mi u tom roku), ima li novo tijelo koje nas preuzme obvezu odgovoriti mi na taj dopis ili šaljem ponovo isto i novom tijelu? Ili možda da x dana prije kraja mjeseca šaljem požurnicu sadašnjem ministarstvu? (to ne bi rado baš, mislim da bi mogla izazvati kontraefekt od željenog) Hvala.
 6. Koliko ja znam, UZV JE primarna zaštita. Nekako mi logika nalaže da, kad bi sve to bilo zakonski u redu, ne bi mi potpisivale da se odričemo prava na povrat sredstava. Ovako ona indirektno zastrašuje pacijentice. Edit: pronašla na stranicama HZZO-a: http://www.hzzo.hr/ultrazvuk-se-ne-naplacuje-kod-izabranog-doktora/
 7. Kako sam obavila UZV privatno ako sam inače pacijent kod dotične? A-ha, sad mi sinulo - ona službeno UZV niti nema. Jer ga nikad ne radi u uredovno vrijeme, nego van toga. Postavlja se pitanje da li uopće može imati ordinaciju bez ultrazvuka. Koji ginekolog to nema? Vidim da su na netu žene već pisale o tome, baš za tu doktoricu. Hm, ako ništa, a ono ću ju prijaviti jer radi van radnog vremena, ako već nije važno što radi. Piše datum i vrijeme na računu, i isto ne odgovara radnom vremenu ordinacije. Niti joj račun nije fiskaliziran.
 8. Kao i mnogi ginekolizi, i moja naplaćuje UZV. Pod ovakvim objašnjenjem: UZV radimo samo popodne. Drugim riječima, radi samo van radnog vremena, one dane kad radi inače prijepodne, ona popodne radi UZV. Nema sestre, samo je doktorica. Ti dobiješ račun i na njemu lijepo stoji da se "ovime odričeš prava na povrat sredstava od HZZO-a i da ista nećeš tražiti". I to moraš potpisati. Jasno, nisam morala, no, kao i većini - kad je hitno, obaviš - platiš. No, nisam ni kog jednog liječnika još vidjela tu "klauzulu" o odricanju od potraživanja refundiranja. Ono što mene zanima, je: 1. da li bi ipak dobila povrat sredstava da nalaz i račun pošaljem HZZO-u 2. da li mogu trpiti kakve druge pravne posljedice, s obzirom na to da sam potpisala da se odričem potraživanja?
 9. Napredovanje u državnoj službi

  Kod nas nema internih oglasa/natječaja, samo redovnih. A napreduje se "redovito", kad stekneš uvjete. Nažalost, zbilja ne znam točnu proceduru. Nadređeni je kolegi dao neki obrazac, to znam, jer je ovaj naglas komentirao "koliko ja ono imam staža..." kad je popunjavao. Ja sam rekla nešto tipa "želim i ja tražiti, stekla sam uvjete, što trebam poduzeti?" i dobila odgovor kakav sam već napisala, da me nadređeni prvo moraju predložiti, a da to neće jer sam prekratko kod njih, kolega radi puno duže. Uvjeti za radno mjesto i ovo na kojem sad oboje radimo, i za više su propisani određenim zakonom. On ne zadovoljava ni sadašnje ni ove za više radno mjesto i nikad ni neće jer nije propisane struke.
 10. Nedavno sam ispunila uvjete (staža, ocjena itd.) za više radno mjesto. No, nadređeni su za promaknuće "predložili" kolegu koji taj posao radi puno duže i onako, navodno će to dobiti, znate kako se takve stvari uvijek znaju unaprijed. Prema zakonu koji je važio u vrijeme kad je zaposlen, on ne bi niti trebao raditi taj posao jer nije odgovarajuće struke (taksativno su pobrojene). Meni je rečeno da nek pričekam još par godina, da radim prekratko (?!) Ono što mene zanima je mogu li ja sama direktno tražiti napredovanje dopisom u središnjicu u Zagrebu (radim u jednom ministarstvu) ili je baš nužno da to ide preko našeg ureda u drugoj županiji i da to nadređeni moraju tražiti za mene jer je takva navodno procedura? Nadalje, po onome što je objavljeno u planu, uopće nema mjesta za još jednog sa višim koeficijentom, pa ne kužim na koju foru bi i kolega to dobio. Uglavnom, što mogu zakonski poduzeti? Ne brinu me reakcije i posljedice.
 11. Ostvarivanje prava iz radnog odnosa

  Nisi do sad rekao da si državni službenik - ili je "državna" firma? Jer nije isto. Počnimo od toga, još jednom.
 12. Ostvarivanje prava iz radnog odnosa

  Nažalost, osim ako tvoja djelatnost spada pod neki kolektivni ugovor ili ako ti tako nije navedeno u ugovoru o radu - poslodavac nije uopće obvezan isplaćivati ti putne troškove, tako da može raditi što hoće. E sad, ti spominješ nekih 50km - onda napiši poslodavcu zahtjev da ti se plaćaju putni u realnom iznosu, pozovi se na dokument u kojem je to regulirano (jer valjda je ako spominješ tu kilometražu), priloži neke dokaze o radu na toj pravoj lokaciji i onda ti je poslodavac obvezan odgovoriti. Pa da vidimo što će napisati. I čuvaj dokaze o radu u tom novom mjestu, kakvi god bili (taman neke fotografije sa mobitela, da se vidi datum i vrijeme). Jer potraživanja na račun radnog odnosa zastarjevaju za 5 godina tek.
 13. Na moj upit niti državni institucije ne žele dati odgovor (ili ga ne znaju), pa eto, ajde da probam tu: ne dozvoljavaju nam prije nego se donese plan GO-a (a ove godine recimo je bio tek u lipnju) koristiti GO iz te godine. Pa ispada da to nije GO za 2018.g. nego GO za razdoblje od godine dana. Uglavnom, ako ja želim u veljači koristiti GO za tu godinu (recimo da to bude 2019.te za 2019) - ne dozvoljavaju mi. Mislim, kakve su to nebuloze? Isto tako, razmjerni dio godišnjeg sjećam se da mi nisu dali koristiti dok ne steknem uvjet od 6 mjeseci za cijeli GO. Da li su u oba slučaja u pravu ili? P.S. Državni službenik sam, da ne bude zabune. P.S.2. Razmišljam da odem van na mjesec-dva, probati naći posao. Mogu li na račun toga očekivati da će mi dati neplaćeni dopust? Ustvari, nije da mogu napisati u zahtjevu to kao razlog ionako, ali ne mogu navesti studij ili ne znam što, kad sam pravi razlog upravo napisala. Želim da me posao čeka, ako ne uspijem ostati vani. Neki savjet?
 14. A-ha, ovako, sad ti mene ispravi ako nisam dobro shvatila: registraciju produžim sa starom osobnom, 02.05., ono, kao da sve ostaje isto kao do sad... A kad stigne nova osobna, promijenim i tablicu i prometnu. Ok, sad mi je jasnije, nije mi to niti palo na pamet. Ovaj tehnički će mi vrijediti i za novu registraciju, jel' tako?
×