Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

hetta

Korisnik
 • Broj objava

  83
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Državni službenik i freelancanje

  Nitko ne zna odgovor ili se ne usudi iskomentirati rad državnih službenika na izborima?
 2. Rješenja s hzzo-a

  Dobili ste rješenje s povratnicom. Eventualno ako je slao netko tko je friški u tom poslu ili jako nemaran - poslali su vam "samo" preporučeno bez povratnice. Ne vjerujem da je nešto takvo stiglo običnom poštom (jer onda HZZO nema dokaz da vam je uopće to poslao). A i po preporučenoj pošiljci mogu vidjeti kad ste preuzeli poštu. Dakle, rok je 15 dana, a rokovi se po Zakonu o općem upravnom postupku UVIJEK broje od slijedećeg dana, i svi dani u tjednu ulaze u rok. Ako zadnji dan roka pada na dan kad tijelo koje vam je poslalo rješenje ne radi - rok se produžava do slijedećeg prvog njihovog radnog dana.
 3. Žalba na ozljedu na radu

  Ozljeda je bila pred 13 mjeseci. Nakon toga Vam je ozljeda priznata i bili ste na 100% plaće. Onda ste prekinuli bolovanje i uzeli godišnji odmor. Iz kojeg god razloga, nije bitno za samo priznavanje ozljede, to je Vaša privatna stvar na čiji ili ničiji je to nagovor bilo. Nakon godišnjeg se dogodilo točno što? Jer po Vašem upitu ispada da su Vam 2x priznavali ozljedu - prvi put priznali, drugi put ne. Osim toga, plaća ne pada ZA 70%, nego NA 70% na "običnom" bolovanju koje nije zbog ozljede na radu. Dakle, koja je točno kronologija događaja? I od kojeg datuma je rješenje na koje bi se eventualno žalili?
 4. Da nadodam, čak i samo rješenje recimo, kad pogledam kome je dostavljeno sve - osim Ministarstva uprave pišu ljudski potencijali, računovodstvo, ja i pismohrana.
 5. Piše samo rok i način (ne piše u koliko primjeraka). Doduše, način je malo dvosmislen. Ide na Odbor za državnu službu "putem ovog Ministarstva". Iz mojeg iskustva, to znači preko ljudskih potencijala, a ne preko trenutno nadređenog u gradu u kojem radim, a koji nije središnjica i nema ljudske potencijale. Prema tumačenju nadređenog ja sama ništa nigdje ne šaljem, sve ide preko njega, a to bi moglo u konačnici značiti i da on malo "zaboravi" poslati to, pa mi nema smisla da netko takvo nešto propiše ili zapovijedi.
 6. Državni službenik i freelancanje

  Znači i za rad u onim odborima na biračkim mjestima kad su izbori (ono za 300kn, a ima i onih koji rade za više, oni kojima se "nose" listići na kraju zatvaranja birališta)? Jer i za to se dobiju novci. I ako gledamo strogo što je propisano, smiju se bez dozvole izvoditi samo povremena predavanja, seminari, izdavati publikacije.
 7. Skidanje s plaće

  Prema zakonu o radu jedino što vam poslodavac MORA isplatiti je osnovna plaća. Ne mora nikakve dodatke, a putne troškove, dnevnice i slično uopće ne mora. Govorimo o ne-državnim službenicima. Nadalje, ako prijavite to inspekciji rada - nemate zašto. Ona "utjeruje" samo isplatu minimalca, a vama je poslodavac svaki mjesec isplatio minimalac. U takvim slučajevima kao što je Vaš, preostaje jedino tužba, što je besmisleno.
 8. Nisam znala kako točno nasloviti temu, ali....naš nadređeni (državna služba) traži da sve što imamo za pitati "Zagreb" (gdje nam je središnji ured) ili bilo kakve žalbe na bilo kakva rješenja (od godišnjeg odmora pa do rasporeda na radno mjesto) idu preko njega. I to na doslovan način, da on odobrava slanje tog nečeg dalje. Ne smiješ slati sam. Poziva se na dopis koji nam je svima poslao u kojem piše da ne smiješ (ne poziva se ni na kakvu zakonski odredbu, propis, išta....) i navodi u svom dopisu da je njemu poslat takav naputak iz Zagreba i da kršimo nekakvu hijerarhiju ako to napravimo, prijeti (indirektno) posljedicama. Jasno mi je da je cilj kontrola nad nama i da ne bi nekome slučajno žalba čak i bila uvažena. Ali me zanima ima li ikakvo zakonsko pravo na to. Dok pošaljem žalbu na nešto pa on poludi kad to sazna, da se imam na što pozvati zašto mu nisam trebala reći. Ne zanima me hoću li se zamjeriti ili ne. Niti da li će žalba biti uvažena nije presudno, ne mora nijedna biti uvažena, ali ako želim to napraviti da znam. Zanima me samo zakonska strana toga. Hvala puno.
 9. Tako je. Prijavom nećeš niti izgubiti. I jedini je način da riješiš (osim ako želiš prije toga napisati poslodavcu prema kojem članku Zakona o radu je dužan to i to i nadodati mu da ako to ne izvrši u roku koji mu daš, da ćeš sve prijaviti nadležnima). Ali ja bi išla inspekciji, da nemaš s ovim neugodnosti. A inspekcija je dužna obaviti nadzor u roku od 30 dana, odnosno 60 u posebnim slučajevima.
 10. Smije li državni službenik zarađivati i preko interneta? Freelancanjem recimo? Nije iz područja u kojem inače radi, sasvim neka druga struka je u pitanju. Pitam ustvari da li smije bez odobrenja čelnika tijela, koje se inače mora tražiti kad se radi o dodatnom poslu. Jer znam ljude koji čak rade kao sudski tumači bez tog odobrenja čelnika, na foru što kao jako malo zarade mjesečno, par stotina kuna....opet, za rad na fakultetu je kolega tražio to odobrenje, ali je bio posao iz baš iste struke u kojoj radi (ovo sudski tumač nije). Ma ne znam da li ću i kune zaraditi freelancanjem, tek bi počela, a ne želim niti tražiti odobrenje ako ne ide, a niti ne želim dati ikome "materijala" za otkaz. Možete mi i poslati poruku ako ne želite tu pisati.
 11. Putne troškove vam niti ne mora isplaćivati. Plaću mora. Ne možete ne dolaziti na posao jer ne primate plaću, a i dalje biti u radnom odnosu, poslodavac Vam može opravdano dati otkaz. Ali možete dati izvanredni otkaz jer niste primali plaću. U slučaju kad Vama poslodavac da izvanredni otkaz nemate pravo na dobivanje naknade sa Zavoda. Ako ga Vi date imate pravo - ako zadovoljavate ostale uvjete. Mislim da morate biti kod ovog poslodavca barem tri mjeseca jer ste kod prethodnog sami dali otkaz (provjerite na stranicama HZZ-a). Ubuduće se raspitajte kamo idete raditi, nije istina da se ne može.
 12. Susjeda sa 6-7 pasa

  I za takvu buku se može prijava poslati na sanitarnu inspekciju, to je u njenoj nadležnosti.
 13. Ne mogu napisati o čemu točno se radi jer će se dati naslutiti o kojoj firmi, a to ne želim. Uglavnom, ta mi je firma "omogućila" da po povoljnijoj cijeni nešto kupujem. Po cijeni koja je inače predviđena za grupu građana, a u koju ja ne spadam, ne zadovoljavam uvjete. Ti građani popunjavaju određeni obrazac, podnose određene dokaze da zadovoljavaju te uvjete i onda im grad odobrava korištenje tih povoljnijih cijena. Ja sam to dobila preko radnih kolega koji u mojoj firmi svi to koriste jer je jedan naš kolega rodbinski povezan za vlasnikom tvrtke. Nisam popunjavala nikakav obrazac, niti išta slično. Nakon kratko vremena javio se problem da ne mogu uopće više kupovati to nešto. Dođem u trgovinu, "kartica vam nešto ne vrijedi", "istekla vam je", "nema novca na njoj" (a ima)....poslala sam pisani upit/prigovor toj tvrtci i napisala neka mi objasne u čemu je problem, nek se izjasne po kojoj cijeni i uvjetima ja mogu kupovati robu kod njih, zašto ja moram svaki put na x lokaciji ići potvrđivati račun....dakle, ja ću plaćati i punu cijenu, nije problem. Budite iskreni - da je vama netko ponudio 60% nižu cijenu, da vaši radni kolege svi to koriste, da vas oni preporuče - i vi bi pristali, ili ne bi? Bi. Što se dogodilo....dobila sam odgovor u zakonskom roku od 15 dana da im nije jasno u čemu je problem - iako sam sve objasnila i priložila dokaze. Dakle, trenutno je moj problem što oni negiraju da imam novce na toj kartici - a ja mogu dokazati da imam. I u pat poziciji sam - ne mogu kupovati jer kao nemam novce na toj njihovoj kartici. A ne mogu čak ni punu cijenu platiti jer sam već "registrirana" kao kupac pod drugim uvjetima. To mi predstavlja ozbiljan problem jer to nešto što kupujem mi je neophodno za posao svaki dan (ne radi se o luksuzu nego neophodnosti) i ako ću morati negdje drugdje onda sam financijski kvarna za one novce koji su ostali na kartici ove firme. Moje pitanje - ja bi sve prijavila dalje, tržišnoj ili nekoj inspekciji. Ali me zanima mogu li me "kačiti" za to da sam koristila neko vrijeme pravo koje nisam ni imala? Jer ja nisam nigdje dokazivala ni izjavljivala ni potpisivala da spadam u grupu građana koja smije koristiti jeftinije cijene. K tome, ako ja nadrapam, vjerojatno će ukinuti te "povlastice" i svim kolegama u firmi. Ne znam što. Pa ako netko može dati neki savjet bez da posprdno i bezobrazno izjavljuje "tako ti i treba" - bilo bi dobro.
 14. Nepreuzimanje pošte od policije

  Poanta je da ne možeš izbjeći to nešto, štogod da je (poziv, kazna itd.). Samo odgađaš. Bolje je preuzeti, vjeruj mi. Odi sa papirićem u poštu i preuzmi. Kad bi se nepreuzimanjem pošte mogle izbjeći takve stvari, već davno ju državna tijela ne bi niti slala.
 15. Državni službenik - godišnji odmor

  Istina. Djelomično. Sad nisam mogla dobiti lipanj-srpanj-kolovoz. Ali za slijedeći lipanj bi mogla tražiti, a to se donosi u ovom rješenju (šefica me zapisala za travanj).
×