Jump to content

hetta

Korisnik
 • Broj objava

  70
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Nepreuzimanje pošte od policije

  Poanta je da ne možeš izbjeći to nešto, štogod da je (poziv, kazna itd.). Samo odgađaš. Bolje je preuzeti, vjeruj mi. Odi sa papirićem u poštu i preuzmi. Kad bi se nepreuzimanjem pošte mogle izbjeći takve stvari, već davno ju državna tijela ne bi niti slala.
 2. Državni službenik - godišnji odmor

  Istina. Djelomično. Sad nisam mogla dobiti lipanj-srpanj-kolovoz. Ali za slijedeći lipanj bi mogla tražiti, a to se donosi u ovom rješenju (šefica me zapisala za travanj).
 3. Otkaz prije isteka probnog roka

  Shvatila sam da na takve postove nema smisla odgovarati, da.
 4. Državni službenik - godišnji odmor

  Prema Kolektivnom: Članak 21. (1) Raspored korištenja godišnjih odmora utvrđuje čelnik državnog tijela ili osoba koju on ovlasti, najkasnije do 15. svibnja tekuće godine.
 5. Otkaz prije isteka probnog roka

  Poslodavac može dati i probni ok 3 dana. U tijeku probnog roka može dati otkaz bez posebnog obrazlaganja. Nakon probnog roka ne, jer više nisi na probnom roku nego "normalno" radiš. Ako je prošao probni rok to ti je "garancija" da ostaješ do kraja ugovora odn.na neodređeno (nema danas više garancije). Ne znam kako više objasniti, ako do sad nije jasno.
 6. Otkaz prije isteka probnog roka

  Danas daju kraće probne rokove jer inače ne mogu naći/zadržati radnika, deficit je raznoraznih majstora i sl.
 7. Ako sam ja dobro shvatila (uvijek mi je nevjerojatno kad ljudi ne znaju zbilja najtemeljnije stvari koje bi svaki radnik trebao znati, no....) - ti nisi dobila otkaz nego ti nije produžen ugovor nakon isteka? Ispravi me ako se varam. Uglavnom, u tom slučaju poslodavac nije ni u kakvom prekršaju. A ti imaš pravo na 100% iznosa plaće dok god ti liječnik ne napiše da si zdravstveno sposobna. No, u tom slučaju nemaš pravo na naknadu sa burze (ali koje ne bi imala niti da si dobila otkaz). Ispada da ćeš dobivati i naknadu sa burze i plaću - što ti neće proći, kad-tad će netko skužiti jer se takve stvari kontroliraju, automatski, samo su sad godišnji odmori, pa ti se može dogoditi da ćeš za neko vrijeme morati vratiti popriličan iznos. E sad, ti sama znaš što je od ovog što sam napisala točno, a što sam krivo shvatila. Iako mislim da nisi dobila otkaz i da sad pokušavam izvući što možeš, a to bi ti se moglo obiti o glavu ako dobiješ "previše", morati ćeš vraćati.
 8. Za državnog službenika...ima li itko ideju da li je igdje propisano nešto što bi pomoglo u situaciji kad radnik doslovno godinama ne ide preko ljeta na godišnji, jer eto "idu drugi, pa ne možeš i ti"? Propisano je samo da mu se, na njegov zahtjev, moraju odobriti dva tjedna u razdoblju do kraja rujna, što nije problem, radniku je to "dozvoljeno" (opet, naravno, zadnja dva tjedna u rujnu). Ostali kolege koriste čak i cijeli GO u komadu, preko lipnja-srpnja-kolovoza, kako koji, iskombiniraju, čak je sveukupno 7 radnika, tako da ovaj jedan nekad čak i sam radi. Objašnjenje je, između ostalog da oni imaju obitelj s kojom žele biti preko ljeta (nisu svi u braku i samo dvoje imaju maloljetnu djecu) i još raznorazne gluposti. Ima li svrhe žaliti se na rješenje o korištenju GO-a? Odnosno, nije da se nema petlje žaliti se, ali na što se pozvati? Na to da "nije fer"? Eh... Jer rješenje se dobije onako kako šefica predloži, "prema potrebama službe", pa na što se žaliti.... P.S. Sad sam se sjetila nečeg...nisam u prilici ići "češljati" zakon, ali čini mi se da sam negdje pročitala da se GO za npr.2019.g. mora iskoristiti u ovoj godini, osim u iznimnim okolnostima kad se može do 30.06.2020.g. I mislim da su onda nabrojene te neke iznimne okolnosti. Mi smo se tek nedavno zapisivali za GO, dakle već u startu nismo dobili rješenja do 15.05.2019. do kad je propisano. Svi zapisujemo GO prvi dio u ovoj, a drugi u slijedećoj godini. I tako već godinama. Pa onda ovi na koje se žalim zapišu recimo kolovoz ove godine i lipanj slijedeće. Ili lipanj imaju od prošle, pa zapisuju srpanj od ove i tako "vrte". Ne znam više što, osim ići na BO jer pucam po šavu, a time bi si samo štetila (od manje plaće nadalje). Dakle, ponavljam, nije poanta da nemam muda nešto poduzeti, ali želim to argumentirati, a ne znam kako.
 9. Neka ide prije rođendana ili nakon? Jer da li će morati prijaviti nestanak i ono preko Narodnih novina i tako to? A što se liječničkog tiče - cijeli ili samo za naočale? Hvala puno na odgovoru btw.
 10. Ako osoba od 65 godina želi produljiti vozačku koja joj sa 65.-im rođendanom (navodno) ističe, a ne može naći staru vozačku (jer se vjerojatno zagubila u radovima na/u kući, a nije korištena dugo jer osoba dugo i nije vozila) - mora li prvo prijaviti nestanak stare vozačke, iako je istekla ili samo ide zatražiti novu? Našla sam na stranicama Ministarstva uprave da ne postoji rok za produljivanje. No, pretpostavljamo da će ju na šalteru pri traženju nove tražiti da predoči staru vozačku. Osim toga, po svim napisima na internetu nije nam na kraju jasno treba li onima od 65 godina na više liječnički ili ne? S tim da osoba nosi i naočale, a nije mi poznao da li je to bilo navedeno u staroj vozačkoj. Dakle, pitam navedeno jer ako će imati cijeli problem oko te nestale vozačke i hrpu dodatnih troškova ako treba osim 150kn za novu + 15kn biljega platiti i cijeli liječnički i ne znam što. Radi se o umirovljeniku sa crkavicom od mirovine, pa se niti ne isplati onda obnavljati vozačku ako je trošak puno veći od potrebe za vozačkom, ustvari.
 11. Majka ima dvoje braće. Ona pak živi par sto metara od roditelja koji su u devedesetima i trebaju cjelodnevnu njegu. Braća su se izjasnila da im je preskupo dolaziti k roditeljima pomagati, a i da oni imaju svoje obitelji. (moja mama isto ima, ne moram niti reći) A i da je u redu da se moja mama brine o njima, budući su oni čuvali mene i brata kad smo bili mali. Mama rezignirano kaže da "ah, što ću sad, moram se brinuti o njima". Usput maltrerira sve nas druge, jer treba ići obavljati stvari, voziti nju ili njih uokolo, jučer smo čistile bakin proljev sa sobe i poda itd. Ja osobno dajem starcima novce da živim kod njih i još pomažem oko bake i dede. Na kraju svega još sam izložena psihičkom maltretiranju od strane majke. Jučer sam rekla da ne samo da više ne vozam niti ne radim ništa za njih, nego niti čuti više neću o baki, dedi, jadnoj njoj jer joj braća ne pomažu, a ja sam nezahvalna kćer koja nema pamet, srce, ma fuj....deda i baka inače imaju solidnu penziju, ali ne žele u dom. Niti ne žele da im netko "stranjski" pomaže u kući, žive sami, smatraju da je to mamin posao i to je to. Da li ja mogu maminu braću kome prijaviti za nebrigu oko roditelja? Ili ne znam što....ako se uopće i umiješam, jer kako mamina braća kažu: "kaj se ti miješaš u to, ti si unuka"....e pa moram se miješati ako ja moram ići s posla voziti baku u bolnicu, gledati ju kako proljeva i povraća i slično. Ah, sorry na svakakvom postu. E da, vrhunac je kad je mamin brat zaprijetio političkim vezama ako ga gdje prijavim.
 12. Ako idem privatno na pregled, imam li pravo preko HZZOa na onu neku siću za naočale? I o kolikom iznosu se radi? Namjeravam nove okvire, nova stakla će sigurno biti jer se dioptrija promijenila, možda čak dvoje naočale ili progresivne. Da vidim isplati li mi se čekati na red u bolnici, ili mi je bolje ići na besplatan pregled oftalmologu u Ghetaldus (jer ću kod njih kupiti naočale, pa zato besplatan, inače ne bi bio). Zadnji put sam nove naočale kupovala pred 10 godina, vjerojatno je bitno kad sam zadnji put koristila "pravo" preko HZZO-a.
 13. Radni / neradni dani

  Ovako: da li je pošta radila za stranke 10.3., u nedjelju? Ako je, to je Vama bio zadnji dan za podići pošiljku. Ako nije, onda Vam je 11.03. zadnji dan. Jer računa se radno vrijeme ureda (ali radnog za stranke), počevši od slijedećeg dana nakon kojeg Vam je ostavljena obavijest. Dakle, ako je ostavljena 5.3., počinje se brojiti pet dana od 06.03.. Pa je to 06, 07, 08, 09 i 10. Odmah da napišem da neki uredi zbilja rade nedjeljom, ja sam u jedan redovito svraćala nedjeljom jer nisam preko tjedna imala vremena (nije u Zagrebu). Ako je pak rok 15 dana kako tu neki spominju, onda je rok do sutra u ponoć :).
 14. Vi koji ste već polagali - jeste li, i kako ste do toga došli, dobili putne troškove i ev.troškove smještaja? Ja sam i put i smještaj financirala sama, dok je kolega dobio službeni auto i dnevnicu. Nije smještaj problem, to niti ne očekujem, ali put mi je problem. Dobila sam odgovor da nemam pravo na refundiranje troškova, da je to samo za seminare, edukacije i sl. A čak i na samom ispitu su neki nosili putne naloge tajnici DSIa na potpis da bi dobili putne troškove. Dakle, može se. Kako?
×