Jump to content

Željac047

Korisnik
 • Broj objava

  3142
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  81

Sve što je Željac047 objavio

 1. Alimentacija - Hitno

  Nama na čemu, uporno, ustrajno i strpljivo kako Vam to savjetuje i poštovana Ruby...Sretno još jednom..
 2. Alimentacija - Hitno

  Potpuno točno i sa svim rečenim se u potpunosti slažem..
 3. Alimentacija - Hitno

  Nastavite plaćati tako kako ste plaćali bez obzira što nije donesena odluka kako se nebi stvorili zaostaci, mada je to prejudiciranje donošenja odluke o roditeljskoj skrbi, ali na svakoj priznanici obvezno upišite da je uplata uzdržavanja (alimentacije) za dijete/djecu za "taj mjesec te godne", kasnije će Vam služiti kao relevantan dokaz ukoliko djeca budu dodjeljena na daljnji odgoj i skrb majci, tj. da dalje žive sa njom No, bez obzira na navedeno, ako imate namjeru tražiti skrbništvo za djecu, budite ustrajni i uporni.. Sretno Vam...!
 4. Alimentacija - Hitno

  Ja ću Vam pokušati odgovoriti protupitanjima: - Temeljem čega plaćate uzdržavanje za dijete ako nije donesena nikakva sudska odluka o skrbništvu nad djetetom, da li je postupak razvoda braka, samim tim, i postupak donošenja odluke o skrbništvu nad djetetom, u tijeku? - Ako nije ni jedno ni drugo, zbog čega plaćate, kako znate da ćete baš Vi biti obvezni plaćati uzdržavanje, tj. da neće Vama biti dodjeljeno dijete na odgoj i daljnju skrb, a suprotnoj strani (majci) određeno plaćanje uzdržavanja i na kraju, kako znate koliko će biti određeno uzdržavanje...?
 5. Alimentacija

  Čl. 431. st. 2. Obiteljskog zakona (Obveznik uzdržavanja može zahtjev za povrat vrijednosti danog uzdržavanja istaknuti u posebnoj tužbi), po kojem članku Vi možete pokrenuti sudski postupak radi povrata uzdržavanja podnošenjem Tužbe i tužbenog zahtijeva protiv bivšeg supruga, oca djeteta/djece, ili se sa njim i njegovom odvjetnicom probati nagoditi da Vam dragovoljno izvrši povrat sredstava uplaćenih za određeni period, jer je to njihova greška Sretno Vam...!
 6. Dijete želi živit kod oca

  Ako je prvotnom sudskom odlukom, odlukom koja je još važeća, a sastavnica je Presude o razvodu braka, sin bio dodijeljen na daljnju skrb i suživot majci, morate tražiti izmjenu postojeće odluke na način da se ista izmjeni u smislu da se sin dodijeli Vama na daljnju skrb, a majci da se odredi način i vrijeme provođenja osobnih kontakata sa sinom, kao i plaćanje uzdržavanja temeljem čl. 310. ObZ No, iz Vašeg posta se da zaključiti da ste sastavili Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nad mlt, djetetom sukladno čl. 106. ObZ, pa ako je tome tako plan se može mijenjati u skladu s dobi i zrelošću djeteta ili ako to zahtijevaju bitno promijenjene okolnosti. Plan se revidira na isti način kako je i donesen, a što znači da CZSS potvrđuje da su izmijenjene odredbe Plana u najboljem interesu djeteta, a potom sud u izvanparničnom postupku potvrđuje sadržaj Plana i odobrava ga.
 7. Supruga želi da iselim

  Poštovana, možda će Vas iznenaditi moj odgovor, ali vidim da bi se tu još nešto, možda, dalo "popraviti" i bez rastave, samim tim što je, kako navodite, Vaš brak funkcionirao sedam godina, no zadnjih dva mjeseca se, očito, nešto "ozbiljno" događa i zbog tako male dječice, pa Vam je moja sugestija da se obratite nadležnom CZSS i pokušate sa Obiteljskim savjetovalištem i savjetovanjem... No, odluka je samo Vaša, ako se i odlučite za razvod, prvo što Vam je činiti, pošto imate mlt. djecu, opet se obratiti u nadležni CZSS i pokrenuti postupak obveznog savjetovanja prije razvoda braka, kao i, možebitni, postupak obiteljske medijacije.. Što se tiče prijave, to, također, morate sami odlučiti, no nemojte smetnuti s uma da tko jednom pokuša rješavati probleme na način koji navodite, taj će i drugi puta i kasnije ako se pravovremeno ne reagira, inače, prijavu podnosite u nadležnoj policijskoj postaji, ali, još jednom razmišljam da bi tu puno moglo pomoći bračno savjetovalište, no Vi sami morate odlučiti što i kako dalje.. Sve ostalo ćete rješavati, prvenstveno u CZSS, a zatim i na sudu.. Sretno Vam...!
 8. Obiteljski dom, ulaganje?

  Jedinu mogućnost koju vidim je prepisivanje kuće sa roditelja, kao vlasnika, na Vas temeljem nekog ugovora između Vas i roditelja (Ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju isl.)
 9. Razvod,dugovi bracnog duga poslije razvoda i sl.

  Oprostite da se i ja ubacim i odgovorim na durga postavljena pitanja: Poštovana, oni su u CZSS, pošto imaju mlt. dijete, potpisali samo Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nad mlt. djetetom sukladno čl. 106. Obiteljskog zakona, koji, u izvanparničnom postupku, dostavljaju sudu na provjeru i odobrenje kako bi dobio svojstvo Ovršne isprave, ne i sporazumni razvod braka.. Nakon toga sporazumni razvod braka mogu pokrenuti zajedničkim Prijedlogom za sporazumni razvod braka pred nadležnim sudom (čl. 51. st. 1. ObZ), također u izvanparničnom postupku prilažući prije sastavljeni i, od suda, odobreni Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.. Na to pitanje Vam je odgovorila poštovana Borbena7, ona je potpisnica Ugovora sa navedenim davateljima usluga i nju, kao potpisnicu Ugovora, će teretiti za daljnje rate, njih ne zanima situacija u njezinoj obitelji, kao niti njezina rastava braka... Nažalost, takva opcija i zakonska odredba ne postoji, jer se tretira da je sve što je utrošeno i potrošeno za vrijeme trajanja bračne zajednice, trošeno za zajedničke potrebe, bez obzira ko je i koliko trošio (ulagao) i ko je imao veću korist od tog ulaganja.. Iskreno gledajući s pravom ste ljuti, no što se može, Zakon je takav kakav je i mora se poštivati, no moja sugestija Vam je da se ipak, kao trenutno nezaposlena majka mlt. djeteta, obrati Uredu državne uprave u svojoj Županiji radi ostvarivanja besplatne sekundarne pravne pomoći (pravni savjeti, pisanje podnesaka i zastupanje pri sudu) ili direktno Odvjetničkoj komori (adresa je: HOK, Koturaška 53, Zagreb), neka detaljno opiše svoju situaciju kako je i Vi opisujete i, vjerujem, da će ostvariti besplatnu sekundarnu pravnu pomoć.. Također Vam savjetujem da se proba obratiti nadležnom CZSS radi, možebitnog, ostvarivanja prava na privremeno uzdržavanja za dijete do konačnog rješenja postupka... Sretno Vama i kćerki...!
 10. Problem vezan uz obiteljsko i radno pravo

  Mislim da ste u zabludi, mislim da nikako nije mogla temeljem skrbništva (posvojenja) nad Vašim djetetom, jer bi o tome Vi bili upoznati, tj. i Vama i ocu bi se oduzelo skrbništvo nad djetetom, a ona bi se postavila za skrbnicu, no sve ćete vidjeti u PU i u CZSS Sretno još jednom..!
 11. Kupnja kuće prije potpisivanja razvoda

  Ako ne živite zajedno, odnosno ne postoji bračna zajednica, možete i neće se tretirati kao bračna stečevina bez obzira što brak još uvijek formalno-pravno postoji, za bračnu stečevinu (zajedničku imovinu) bitno je postojanje bračne zajednice ne braka prilikom stjecanja iste... No, moj savjet Vam je da se ipak strpite do rastave braka kako kasnije nebi bilo "peripetija" i dokazivanja o ne/postojanja bračne zajednice prilikom kupovine kuće, odnosno dokazivanja da se ista ne tretira kao bračna stečevina i samim tim dijelila po pola (50:50) Oprezno i Sretno Vam..!
 12. Pisanje prituzbe za alimentaciju

  Molim i Sretno Vam još jednom..!
 13. Pisanje prituzbe za alimentaciju

  A što će biti sa zaostacima koji nisu plaćeni na ime uzdržavanja za protekli period.? Najbolje Vam je pokrenuti Ovršni postupak temeljem ovršne isprave, te u istom tražiti da se zaostaci uzdržavanja naplate odjednom, a sljedeći obroci da se uplaćuju na Vaš račun i to najkasnije do 10.-og u mjesecu za tekući mjesec.. Iskreno, sugeriram Vam da zatražite pomoć odvjetnika, teško ćete to sami riješiti, ako nemate dostatnih sredstava za plaćanje odvjetnika, zatražite besplatnu sekundarnu pravnu pomoć..
 14. Zena otišla iz stana

  Da li je donesena sudska odluka o skrbništvu nad djetetom i ako je, kome je dijete pripalo na daljnji odgoj, skrb i suživot, tj. tko mu je zz?
 15. Problem vezan uz obiteljsko i radno pravo

  Otiđite u PU i nadležni CZSS i to provjerite, nejasno mi je kako bi on mogao, kako navodite, svoju majku postaviti skrbnicom Vašeg zajedničkog djeteta bez Vašeg znanja, to postavlja sud na prijedlog CZSS, naravno da bi Vi, kao majka djeteta, o tome trebali biti obaviješteni, zato otiđite u nadležni CZSS, oni Vam to moraju reći, mada čisto sumnjam da je to učinjeno... Sretno Vam.!
 16. Pisanje prituzbe za alimentaciju

  Pošto, kako navodite, nije plaćao uzdržavanje za dijete dvije godine možete ga ovršiti i to, temeljem Ovršne isprave (odluke), izravnom naplatom u FINI ili pokrenuti Ovršni postupak temeljem Ovršne isprave (sudske odluke o plaćanju uzdržavanja) Također, možete od suda zatražiti promjene odluku na način da buduće obroke uplaćuje na Vaš račun ili da mu se, putem FINE, ustežu budući obroci, što će sud i odrediti ako protiv njega pokrenete Ovršni postupak.. Sretno Vam..!
 17. Alimentacija i studij

  Obvezni ste plaćati uzdržavanje sinu sve do navršenih 26 godina starosti i sve dok on studira ili će studirati i redovno ispunjava studijske obveze
 18. Sporazumni razvod braka

  Ako imate zajedničku mlt. djecu, prvo morate, pri nadležnom CZSS, pokrenuti postupak radi provođenja obveznog savjetovanja prije razvoda braka, kao i možebitne obiteljske medijacije, u kojim postupcima se možete dogovoriti oko daljnje zajedničke roditeljske skrbi nad mlt. djetetom/djecom (čl. 106. ObZ), te sačiniti Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi kojeg, u izvanparničnom postupku, dostavljate sudu na provjeru i odobravanje, te sačinjavate Prijedlog za sporazumni razvodu braka (čl. 51. st. 1. ObZ), koji, također u izvanparničnom postupku, dostavljate sudu, uz isti dostavljate i prije sačinjeni i, od suda, odobreni Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nad mlt. djetetom/djecom, Ako nemate mlt. djece sudu nadležnom po mjestu stanovanja, u izvanparničnom postupku, podnosite zajednički Prijedlog za razvod braka (čl. 51. st. 1. Obiteljskog zakona)
 19. Tužba roditelja

  Da li je donesena sudska odluka o Vašem uzdržavanju? Ako je odluka donesena, rok zastare za potraživanje uzdržavanja temeljem donesene odluke je 10 godina od donošenja iste, dakle mogli bi unazad 10 godina od dana pokretanja postupka potraživati uzdržavanje temeljem donesene odluke i to za vremenski period svoje maloljetnosti, tj. završetka školovanja i studiranja, Ako odluka nije donesena, možete, unatrag pet godina, od roditelja tražiti plaćanje svog uzdržavanja za vremenski period do svoje punoljetnosti, odnosno završetka školovanja ili studiranja... Što se tiče novaca koje ste dali majci, teško ćete ih povratiti, jedina mogućnost je pokretanje postupka protiv majke radi povrata posuđenih joj novčanih sredstava, naravno, trebali bi imati neki dokaz da ste joj novac posudili i da Vam ga ona nije vratila Što se tiče ove prijave, možete podnijeti kaznenu prijavu radi lažnog prijavljivanja (čl. 304. KZ-a RH) i u istom tražiti naknadu štete radi preboljelih duševnih (emocionalnih) boli.. Sretno...!
 20. Prekrđajni postopak zbog stoniranog zapisnika

  Oprostite mali ispravak, vjerojatno se radi o prekršajnom postupku ne o kaznenom kako ste naveli, jer tu se ne radi o KD-u (očito lapsuz) Sve ostalo kako Vam je to savjetovao poštovani Sivko Sretno i držite se...!
 21. Pristup zapisnicima CZSS, pravni status supružnika

  Poštovani da probam odgovoriti na Vaše upite: Naravno, za svaki razgovor vođen u prostorijama CZSS sastavlja se Zapisnik koji potpisuje osoba koja je vodila razgovor, zaposlenik/ca CZSS, kao i osoba s kojim je razgovor vođen To procjenu vrši CZSS i ako nađe da je shodno izvršiti nadzor, isti izvrši, ili po nekoj, možebitnoj, prijavi....naravno da roditelj koji je zz djece ima pravo uvida u to izvješće, jer štiti interese djece, on je zz djece i uvijek mora znati što se sa djecom događa i adekvatno reagirati Malo nejasno postavljeno pitanje, ali ću probati odgovoriti na njega, nema nikakva prava, pravo viđanja, druženja i osobnih kontakata odnose se, striktno, na roditelja na kojeg su ona određena i s kojim dijete ne živi, naravno da će i supružnik roditelja na kojeg se odnose ta prava, konzumirati ista kada su djeca kod tog roditelja ako to nije protivno dobrobiti djece
 22. Supruga želi da iselim

  Da, upravo tako, najbolje djecu ne miješati u to, dosta im je stresan sam razvod roditelja i treba ih čim manje opterećivati s time, držati ih podalje od toga i, u jednu ruku, na adekvatan način ih pripremiti na situaciju koja će nastati rastavom braka roditelja
 23. Nasljedstvo, plaće, kredit - razvod?

  Tu Vam se radi o dogovornoj podjeli bračne stečevine....izjavi o podjeli bračne stečevine koju potpisuju oba bračna druga i koja je solemizirana (ovjerena) od strane JB, te je, kao takva, temelj za upis vlasništva (suvlasništva) u zemljišnim knjigama...dakle, ako je u pitanju nekretnina kao bračna stečevina, sastave izjavu o podjeli iste i upisu vlasništva (suvlasništva), ovjere je kod JB, te je, zajednički, uz Prijedlog za upis vlasništva, predaju u zk odjel radi upisa vlasništva u zk
 24. Nema na čemu, sretno Vam i držite se...!
 25. Supruga želi da iselim

  Poštovani, za djecu je najveći stres rastava roditelja, ali ako je supruga ustrajna i ako želi rastavu nemože ju ni dijete odvratiti od toga, kao što Vam je odgovorila i poštovana Borbena7, što se tiče uzdržavanja, biti ćete obvezni plaćati uzdržavanje za dijete bez obzira na sve, naravno, ako dijete pripadne supruzi na daljnji odgoj, brigu i suživot, a Vam bude određeno plaćanje uzdržavanje (čl. 310. ObZ), također Vas supruga može "izbaciti", tj. tražiti Vaše iseljenje, iz kuće koje je ona vlasnica, kao i odjaviti Vas sa svoje adrese kao što Vam je to u prethodnom postu napisala poštovana Borbena7
×