Jump to content

STIV2

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Eto mene opet. Izgleda da se format promijenio otkad sam ja potpisivao onaj zadnji darovni ugovor... u ovom se traži tržišna vrijednost darovanih nekretnina. Je li to samo formalnost ili utječe na nešto (iznos poreza? Zna li netko koliko se to plaća, ili koliki postotak tržišne vrijednosti)? Postoji li neka minimalna vrijednost koju tu mogu staviti (kako bi porez bio što manji: )? Radi se o četvrtini posjeda koji je oko 12a, te kuće koja je oko 50m^2. Također, što pišem dolje pod "Ovaj ugovor je zaključen u ... dana ..."? Pretpostavljam da to trebam ostaviti prazno, ugovor će biti zaključen tek kad ga D. potpiše? Ili pišem Zagreb i datum kad ga ja potpisujem? Sorry što toliko gnjavim, htio bih da to riješim kako treba, a vi ste mi ovdje najpristupačniji. Hvala,
  2. Sjajno. Hvala puno! Možete li mi još samo reći, u koliko primjeraka joj trebam poslati ugovor? Koliko se sjećam, onaj prošli darovni ugovor je bio potpisan u 7 primjeraka. Trebam potpisati i poslati svih 7, ili mi je dovoljno da dobijem na jednom njen potpis pa to mogu onda ovdje fotokopirati i ovjeravati? E da, i zna li netko otprilike koliko to košta (s njene strane)? Čisto da znam okvirno koliko € da joj pošaljem za troškove. Besmisleno bi bilo, kad mi žena daruje četvrtinu kuće, da još plaća notarske pristojbe i tko zna što još.
  3. Pozdrav. Imam problem s relativno egzotičnom pravnom situacijom (meni egzotična -- vama možda trivijalna stvar: ), i ne znam koga bih uopće mogao pitati za savjet, pa se odlučih za ovaj forum. Nadam se da će mi netko moći pomoći. Situacija: moj otac je imao mene u prvom braku, i sa svojom majkom je imao jednake dijelove u jednoj kući. Razveo se od moje majke i ponovo oženio ženom koju ću zvati D. U ratu je otac poginuo. D. je otišla u Srbiju i nismo je uspjeli locirati do nedavno. Na ostavinskoj raspravi postavljen joj je formalni staratelj, i dobila je 1/4 kuće, s tim da sam ja dobio preostalu četvrtinu (1/2 je ostala u bakinom vlasništvu). U međuvremenu, baka je meni darovnim ugovorom dala svoju 1/2, tako da trenutno imam 3/4 kuće. Kao što rekoh, nedavno sam stupio u kontakt s D., i ona mi je telefonski izjavila da se ne planira vraćati u Hrvatsku, i da će mi darovati svoj dio. Jedina kvaka je što se ona prilično teško kreće, a ni meni se baš ne putuje u Srbiju. Ok, još jedna kvaka je što ona ima rođake u Hrvatskoj, koji bi nakon njene smrti mogli meni praviti probleme tražeći dio u toj kući. Tako da bih volio postati samovlasnik što prije. Pretpostavljam da je darovni ugovor ono što trebam napraviti (ako sam u krivu, ispravite me). Već sam imao iskustva s darovnim ugovorima (rekoh, baka mi je darovala svoj dio), zanima me samo što se mijenja s obzirom na to da je ona u drugoj državi i ne može doći ovamo? Je li dovoljno da ja to napišem, potpišem svoju stranu, pošaljem njoj, ona potpiše i pošalje meni? Ili to treba napraviti kod javnog bilježnika? Postoji li uopće takva institucija u Srbiji? Jedan poznanik mi je rekao da misli da će ona morati potpis ovjeravati na sudu. Gdje točno (postoji li formalna služba za to na sudu), i zna li netko koliko to otprilike košta? Također, ako ima još nešto važno na što bih trebao obratiti pažnju, molim vas, prosvijetlite me. Hvala puno za bilo kakav savjet. Ako nekom treba pomoć iz matematike, stojim na usluzi.
  4. Trebam poslati tužbu za smetnju posjeda ali mi se zbog male vrijednosti ne isplati angažirati odvjetnika.Ne znam kako da je sastavim.Susjed mi je provalio u dvorište kuće u kojoj ne živim i ostavio svoje stvari. Što bi bio glavni a što sporedni zahtijev u tužbi?Da li je glavni zahtjev dovođenje stvari u prvobitno stanje a sporedni da tuženi snosi troškove suđenja?Da li su dovoljni svedoci ili trebaju još kakvi dokazi uz tužbu?
  5. 1.da li tužbu za smetnju posjeda mogu podnijeti dva od ukupno tri suvlasnika (svi imaju po 1/3 udjela) budući je jedan od suvlasnika znao za smetnju posjeda ali nije na vrijeme reagirao tj podnio tužbu niti obavijestio preostala dva suvlasnika. 2. koje dokaze treba priložiti osim svjedoka koji su vidjeli smetanje posjeda 3.budući se radi o privatnoj kući da li je potrebno priložiti izvod iz z.k. i gruntovnicetužba za smetnju posjeda
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija