Jump to content

Varija

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ima više nasljednika, dali su nasljedničke izjave. Do sada nisam dala nasljedničku izjavu. Sud nalaže da se nedvojbeno očitujem da li priznajem oporuku majke pravovaljanom. Ako u danom roku ne dostavim jasno očitovanje, smatrati će da oporuku osporavam te će me uputiti da oporuku pokušam osporiti u parničnom postupku. Poziva me (sud) da obavezno prisustvujem ročištu jer će nakon rasprave biti donesena odluka o daljnjem postupanju (izrada rješenja ili upućivanje na parnicu). Mogu li poslati Podnesak sudu, a ne otići osobno, u kojem ću objasniti da se ne mogu očitovati o oporuci, jer još nije utvrđena ostavinska masa? Naime, sud je zatražio od 7 banaka izvještaj o stanju na računima. Dobila sam od suda samo dopis jedne banke, a dopise ostalih banaka sud je prepričao, bez da mi ih je poslao. Molim za savjet: 1. ne vidim razlog za slanje u parnicu, može li sud donijeti rješenje u ovom trenutku 2. ne želim se očitovati o oporuci dok ne vidim izvještaje o stanju računa preostalih banaka 3. ne vidim potrebu da se pojavim na sudu, te da li mogu odgovoriti podneskom 4. idem li u dobrom pravcu?
  2. Da, radi se o velikim iznosima koji su stečeni za trajanja braka ali: na koji način spriječiti da sredstva na računima ne budu dignuta dok se ostavinski postupak ne riješi?
  3. Ostavinski postupak iza pokojnog oca je u tijeku, nisam dala nasljedničku izjavu. Oporukom dobivam nužni dio koji je malen obzirom na nekretnine koje je otac darovao (unatrag više godina) supruzi i kćeri iz drugog braka. 1. Mogu li tražiti od bilježnika da te nekretnine (darovane prije više godina) uvrsti u ostavinsku masu? 2. Maćeha posjeduje nekretninu stečenu u braku s ocem, da li ona ulazi u ostavinsku masu? 3. Da li mačehini bankovni računi ulaze u ostavinsku masu (otac je bio opunomoćen na njima), ako da: na koji način spriječiti da sredstva na računima ne budu dignuta dok se ostavinski postupak ne riješi?
  4. Mi isto ne bismo u parnicu zbog vremena i troškova, ali dobili smo savjet da postupimo na način da se ne složimo s oporukom i pokušamo riješit sporazumno. Što zvuči krasno u teoriji, samo nam nisu rekli što u slučaju ako ta solucija propadne, već samo da uvijek ponovno možemo priznati oporuku. Navedeno mi zaista nema smisla ako smo prethodno rekli da se s istom ne slažemo, zbog toga mi je zbrka više, pa postavljam sto pitanja jer se ne bih htjela zeznut...
  5. Uzmimo primjer da nasljednici (tri kćeri) izjave da nisu suglasni s oporukom iz xy razloga te predlažu da se ostavinska masa podijeli sporazumno, kako bi se izbjeglo dugotrajno parničenje. Drugi dio nasljednika (maćeha i sinovi) kažu da ne prihvaćaju mogućnost sporazuma. Gdje su onda u tom slučaju kćeri nasljednice, ako su izjavile (i ovjerile kod jb) da ne priznaju oporuku? U slučaju da taj pokušaj sporazuma propadne, ne mogu više dobiti ono što im je prema istoj određeno, ili? I predstavlja li tada ta izjava o nepriznavanju oporuku - nasljedničku izjavu?
  6. Nije, obuhvatila je sve...imamo razloga za pobijanje, samo me zanima u kakvom smo poslije položaju.
  7. Ok, hvala, ali buni me to (dobila sam različite savjete) što ako jednom osporim oporuku (ovjereno od jb) i do tog eventualnog sporazuma nasljednika ne dođe, znači da sam u gorem položaju jer više neću imati pravo na ono što bi mi po toj oporuci pripalo, već samo na zakonsko nasljeđivanje, jesam dobro shvatila?
  8. Hvala puno na odgovoru!:hvala: Možemo li u navedenom slučaju osporiti oporuku i eventualno predložiti sklapanje nekog sporazuma kojim bi nasljednici uredili svoje odnose? I što ako druga strana ne pristane na takav sporazum, u kakvom smo onda položaju (lošijem/jednakom?).
  9. Nas tri kćeri iz prvog braka po očevoj opruci nasljeđujemo zajedno (naglasio je da je to naš nužni dio): 1 stan (iznajmljen studentima) nešto novca Na koji će način to doći u naše vlasništvo? Otac je za života darovao supruzi i dvojici sinova, svakome po jedan stan (ukupno 3). Možemo li tražiti povrat tih darovanja, jer ono što mi dobivamo kao nužni dio je mizerno prema njihovom? Kako se dijele sve pokretnine i nekretnine koje nisu navedene u oporuci, a glase na pok. oca ili u tome ima udio npr. 1/2, 1/4? Kako možemo znati da li je otac imao u vlasništvu još nekretnina (ne znamo ZK uložak) i pokretnina? U ostavinskoj masi naveden je stan, u kojem ne stanuju (ali su vlasnici po 1/4 otac, mačeha i dva sina). Kako taj stan nije spomenut u oporuci kako se ta očeva 1/4 dijeli? Da li možemo potraživati dio, kao bračnu stečevinu oca, sa bankovnih računa mačehe i onih gdje su ona i sinovi oponumočenici na očevim računima? Hvala unaprijed
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija