Jump to content

canis

Korisnik
  • Broj objava

    914
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Aktivnosti reputacije

  1. haha
    canis je dobio reakciju od newbie u alimentacija - 2kn!!!   
    Kad se već spominje zastara potraživanja na ime uzdržavanja (alimentacije) potrebno je razlikovati situacije u kojima:a) ne postoji pravomoćna sudska odluka i b) u kojoj postoji pravomoćna presuda u kojoj je određeno uzdržavanje.
     
     
    Kada nema pravomoćne sudske odluke u kojoj je određano uzdržavanje onda potraživanje zastaruje za 5 godina,što je određeno čl.209.st.3.Obiteljskog zakona
     
    Članak.209.ObZ-a
     
    (1) Roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete.
     
    (2) Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe.
     
    (3) Tražbina djeteta iz stavka 2. ovoga članka prema roditelju koji ga nije uzdržavao, zastaruje za vrijeme od 5 godina od dana nastanka obveze.
     
    (4) Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala koncem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati.
     
     
    Kada postoji pravomoćna sudska odluka onda se na zastaru primjenjuje čl. 233. Zakona o obveznim odnosima,odnosno u slučaju roditelja i djece čl.235. istog zakona.
     
    Članak.233.
     
    (1.)Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare.
    (2) Međutim, sve povremene tražbine koje proistječu iz takvih odluka ili nagodbe, odnosno javnobilježničkog akta i dospijevaju ubuduće zastarijevaju u roku predviđenom za zastaru povremenih tražbina.
     
    Članak 235.
    Zastara ne teče:
    1) između bračnih drugova,
    2) između roditelja i djece dok traje roditeljsko pravo,
    3) između štićenika i njegova skrbnika te upravnog tijela socijalne skrbi za trajanja skrbništva i dok ne budu položeni računi,
    4) između osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici, dok ta zajednica postoji.
     
     
    Drugim riječima, ovršne radnje radi prisilne naplate potraživanja na ime uzdržavanja mogu se voditi još 10 godina nakon što dijete postane punoljetno,a ako roditeljsko pravo ovršenika prestane prije punoljetnosti djeteta, onda 10 godina nakon prestanka roditeljskog prava.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija