Jump to content

LjuboZG

Korisnik
  • Broj objava

    686
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    33

LjuboZG je na 9. ožujka zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što LjuboZG objavi!

2 pratitelja

Nedavni posjetitelji profila

2803 pregleda profila
  1. U odnosu na naknadno pronađenu imovinu mora se provesti nova ostavinska rasprava na koju se moraju pozvati nasljednici. Ali, ako su nasljednici već jednom priznali oporuku, ne vidim da će biti ikakvih problema oko ove 1/6 i nova ostavinska rasprava je samo formalnost koju treba odraditi.
  2. Pokrenite sudski postupak radi razvrgnuća suvlasništva. Ako se nekretnine mogu geometrijski podijeliti i ako u međuvremenu ne postignete sporazum, cijepat će se tako da svakome pripadnu parcele jednake vrijednosti.
  3. Nema. Nasljednik stupa u pravni položaj ostavitelja. Budući da je ostavitelj ugovorio prodaju na način na koji ju je ugovorio, nasljednici u ostavinskom postupku kao ostavinsku imovinu nasljeđuju prava iz tog ugovora (dakle prava na isplatu onog iznosa kupoprodajne cijene koji još nije isplaćen)
  4. Ako ne želi dobrovoljno isplatiti (da se dogovorite oko cijene i da kupi vaš suvlasnički dio), onda trebate pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice. U tom će postupku nekretnina biti procijenjena i, ako se ne može fizički podijeliti, bit će određena civilna dioba (prodaja na javnoj dražbi i podjela kupovnine razmjerno suvlasničkim udjelima). Ako drugi suvlasnik u tom postupku ponudi isplatu za vaš suvlasnički dio, a vi se s tim složite, onda će razvrgnuće biti provedeno na takav način.
  5. Onda ovako kako sam rekao - može vam darovati samo suvlasnički dio cijele čestice, a ne različite suvlasničke udjele na pojedinačnim dijelovima te čestice. Ako želite definirati što vam točno daruje, to stavite u neki drugi članak. Dakle, bitno je da opis nekretnine bude identičan kao u gruntovnici i da ugovor sadrži tabularnu ispravu. Prepišite broj nekretnine, opis i površinu točno onako kako je napisano u gruntovnici, inače neće biti moguće provesti uknjižbu.
  6. Jesu li kuća, oranica i dvorište svi upisani na istoj čestici (npr. čestica 123/1 KUĆA, ORANICA I DVORIŠTE površine 1234 m2) ili na različitim česticama (npr. čestica 123/1 KUĆA površine 123 m2, čestica 123/2 ORANICA površine 1234 m2 i čestica 123/3 DVORIŠTE površine 123m2)? Ako se radi o prvoj situaciji, onda vam majka ne može darovati 3/7 kuće i 2/5 dvorišta, nego vam mora darovati točno određeni udio cijele čestice (ili prvo napraviti parcelaciju na više čestica, pa onda darovati dio). Budući da vam je prijedlog za uknjižbu odbijen, vjerojatno ste primili nekakvo rješenje. Što točno piše u obrazloženju rješenja, zašto je uknjižba odbijena?
  7. Iz razloga što ne možete više sami predati prijedlog na gruntovnicu, već to morate napraviti elektroničkim putem preko javnog bilježnika ili odvjetnika
  8. Ako se nije sve dijelilo na jednake dijelove, znači da ste postigli nasljednički sporazum o podjeli ostavine i isti potpisali. Ako ste potpisali ovakvu situaciju, znači da ni vi niste provjeravali istovjetnost čestica. Dakle, bilježniku je predan popis imovine i bilježnik nije dužan utvrđivati istovjetnost tih čestica. Postigli ste i dogovor oko podjele ostavine te je sukladno vašem dogovoru doneseno rješenje o nasljeđivanju. Ne postoji niti propust gruntovnice. Gruntovnica ne provjerava katastarsko stanje niti istovjetnost čestica prilikom uknjižbe prava vlasništva. Uknjižba se izvrši na temelju onoga što u rješenju o nasljeđivanju piše u odnosu na zemljišnoknjižnu česticu. U ovom slučaju se ne radi niti o propustu javnog bilježnika niti u propustu gruntovnice i jedino što sada možete napraviti je darovni ugovor ili izvansudska nagodba u kojoj ćete konstatirati što se dogodilo i kojom će brat prenijeti vlasništvo na vas (i nadati se da vam neće biti razrezan porez).
  9. Obrana u prekršajnom postupku je 200,00 EUR + PDV po raspravi. Ako rasprava traje dulje od jednog sata, svaki sljedeći započeti sat je 100,00 EUR + PDV
  10. Načelno, ako je kuća sagrađena na vašoj čestici to je vaša kuća. Trebalo bi utvrditi ima li ta žena koja šalje novce za struju uvjete po kojima je eventualno dosjelošću stekla vlasništvo kuće. Ja bih na vašem mjestu prvo zvao geodeta da potvrdi da je ta kuća uistinu na vašoj čestici, a nakon toga, ako se utvrdi da je, pitao tog susjeda podatke žene koja šalje novce za struju i poslao joj dopis kojom ju pozivam na povrat posjeda kuće. Ako ne vrati kuću dobrovoljno u posjed, trebalo bi podnijeti tužbu radi predaje u posjed (uz rizik da gospođa možda dokaže da je dosjelošću stekla vlasništvo kuće).
  11. Ovo je tarifa za jedan sat usmenog pravnog savjetovanja, neovisno o kakvom predmetu se radi
  12. Ako možete biti sigurni da mlađi sin neće od starijeg jednog dana potraživati uračunavanje dara kao nužni dio iza vaše smrti, onda vam je najjednostavniji način da starijem sinu darujete svoj suvlasnički udio nekretnine (cijeli ili dio tog dijela). U svoju korist možete osnovati pravo doživotnog uživanja ili plodouživanja na tom dijelu koji darujete.
  13. Nisam radio, ali smatram da treba prevesti i dostaviti vjenčani list i ispravu (suda u Gani) o provedenoj nadovjeri (legalizaciji).
  14. Možete podnijeti prijedlog tako da tražite svoj upis na 1/2 dijela i upis te druge osobe na drugoj polovici dijela. Sud će dostaviti toj drugoj osobi vaš prijedlog, nakon čega će ta druga osoba podnijeti prijavu u ispravni postupak kojom će i ona predložiti da se upiše na tu drugu polovicu.
  15. To što tražite je rješenje o nasljeđivanju. Morate ga tražiti iz arhive onog suda koji je vodio postupak. Ako je postupak vodio javni bilježnik, onda ga tražite na sudu na čijem području se nalazi taj javni bilježnik. Dakle, otiđite u ostavinsku pisarnicu sudu i zatražite ovjerenu presliku rješenja o nasljeđivanju. Ako znate broj ostavinskog predmeta - super, a ako ne znate onda sud može pretraživati po imenu i godini smrti. Napominjem da ćete ovjerenu presliku na ovakav način dobiti samo ako ste uistinu nasljednik naveden u tom rješenju o nasljeđivanju. Ako niste vi navedeni kao nasljednik, onda ćete morati podnijeti zahtjev za izdavanjem ovjerene preslike i dokazati pravni interes zbog kojeg vam je to rješenje o nasljeđivanju potrebno.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija