Jump to content

LjuboZG

Korisnik
 • Broj objava

  550
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  23

LjuboZG je zadnji put osvojio dan siječanj 5

LjuboZG objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

1 pratitelj

O LjuboZG

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

1826 pregleda profila
 1. Razdvajanje dvostruke kuće

  Dijelove dvorišta je moguće provedbom etažiranja upisati kao pripatke pojedinih stanova, pa bi u tom slučaju oba suvlasnika točno znala što im pripada. U etažiranju će jedan dio dvorišta sigurno ostati zajednički (dio s kojeg se pristupa i jednoj i drugoj etaži), ali je potrebno dogovoriti s geodetom i arhitektom da zajedničkih dijelova prilikom izrade elaborata bude što manje.
 2. Molim Vas za još jednu informaciju. Ako ja kao vlasnik nekretnine sklopim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem ih obvezujem da osim mene, doživotno uzdržavaju i mog supruga, može li moj suprug kao treća strana tražiti razvrgnuće tog ugovora ili je on samo strana koja potpisom prihvaća ugovor.

  1. Prikaži ranije komentare  2 više
  2. jasmina55

   jasmina55

   Hvala Vam na odgovoru. Suprug je ugovorna strana i potpisao je ugovor. Zanima me još, da li ja kao vlasnik nekretnine mogu tražiti raskid, odnosno izmjenu ugovora u odnosu na njega u slučaju razvoda braka?

  3. LjuboZG

   LjuboZG

   Je li nekretnina bračna stečevina?

  4. jasmina55

   jasmina55

   Nekretnina je bračba stečevina ali imamo ugovor o bračnoj stečevini po kojem se suprug te nekretnine odrekao u moju korist.

 3. Javni bilježnik - Porezna

  Ne šalju niti ugovorom o zajmu nastaje porezna obveza.
 4. Ako se možete dogovoriti oko toga koja je vrijednost vrta, onda ćete u kupoprodajnom ugovoru s kupcem ugovoriti da se osobi a plaća cjelokupna kupoprodajna cijena za česticu na kojoj je kuća i 6/10 kupoprodajne cijene za česticu na kojoj je vrt, a osobi b 4/10 kupoprodajne cijene za česticu na kojoj je vrt. Ako se ne možete dogovoriti, napravite novu procjenu u kojoj će biti zasebno iskazana vrijednost kuće i vrijednost vrta. Dakle, isplata kupoprodajne cijene nije nikakav problem i lako se definira u ugovoru, ako se osoba a i osoba b uspiju dogovoriti oko toga koji iznos pripada osobi b za njezine 4/10 vrta.
 5. Pomoć pri sastavljanju ugovora o doživotnom uzdržavanju

  Samo pazite da u ugovoru bude izričito navedeno da davatelj uzdržavanja stječe nekretninu u trenutku smrti vlasnika nekretnine (a ne oba primatelja uzdržavanja), jer je bilo situacija da je vlasnik nekretnine prvi preminuo, pa se davatelj uzdržavanja nije mogao upisati u gruntovnicu do smrti drugog primatelja uzdržavanja koji uopće nije vlasnik nekretnine.
 6. Darivanje naslijedjene nekretnine - porez

  Postoji mogucnost da Porezna uprava ovakvu kombinaciju ugovora o darovanju tumaci kao da je ucinjena prijevarno s ciljem izbjegavanja poreza (sto u biti i jest) te da vam zaracuna porez za dio koji stric daruje djedu, pa djed vama.
 7. Čišćenje čestica zemljišta i objekata

  Odgovor na ovo vam ovisi o tome koliko je cestica, tko je upisan u katastru, a tko u gruntovnici, imate li uopce osnovu da cestice budu upisane na vas 1/1 ili trebate ici na razvrgnuce suvlasnistva, jesu li u gruntovnici osim vas upisane i neke preminule osobe,.. Dakle, bez nekakvih detalja vam je tesko napraviti procjenu troska i nacin rjesavanja..
 8. Otpreminina

  Ako ste radili vise od dvije godine bez prekida (neovisno je li bilo na odredeno ili neodredeno) u slucaju poslovno uvjetovanog otkaza imate pravo na otpremninu.
 9. Otplata stambenog kredita u ime roditelja

  Postoji teoretska mogućnost da bi Porezna uprava ovakvu kombinaciju radnji (darovanje 40.000,00 EUR, pa darovanje dijela stana) mogla tumačiti kao prikrivanje kupoprodaje (na koju se plaća porez). Ja bih u toj situaciji možda rađe išao na opciju da se stan prvo daruje djeci, a da se nakon toga svi obratite banci koja je založni vjerovnik, kažete da je stan sada u vašem vlasništvu i da biste željeli zatvoriti kredit, potpišete ugovor o pristupanju dugu s bankom i isplatite kredit direktno banci.
 10. Otplata stambenog kredita u ime roditelja

  Banci je samo bitno da se kredit otplati. Hoće li uplata biti primljena neposredno od vas ili od roditelja, to je sasvim svejedno dok god je na uplati upisan točan poziv na broj i dok god je jasno koja obveza se otplaćuje. Dakle, što se toga tiče, možete neposredno uplatiti novac banci, a možete poslati novac roditeljima da oni otplate kredit. Nećete platiti nikakav porez jer vi takvom otplatom kredita vaših roditelja ništa ne stječete. Vaši roditelji također neće platiti nikakav dodatan porez jer se u biti radi o darovanju, na koje se između roditelja i djece ne plaća porez. S pozicije sprječavanja pranja novca također nemate nikakvih problema - vi kao fizička osoba niste ni na koji način obveznik provedbe mjera po tom zakonu, a dodatno ste i sami napisali da biste kredit platili ili neposredno ili biste roditeljima uplatili novac za otplatu tog kredita na račun. Dakle, vi nećete podići 40.000,00 EUR i predati ih roditeljima u gotovini, već će se sva plaćanja vršiti preko računa, pa je vrlo lako moguće dokazati podrijetlo sredstava i svrhu uplate (bilo banci bilo roditeljima na račun). Kada u svojoj banci budete davali nalog za plaćanje tog iznosa na račun banke kod koje je kredit podignut ili na račun vaših roditelja, vrlo vjerojatno ćete od banke dobiti upitnik u vezi sprječavanja pranja novca koji morate ispuniti, ali vas to ne mora brinuti. Ne radite ništa pogrešno ili nedopušteno, već roditeljima darujete novac koji im je potreban u svrhu zatvaranja kredita koji ne mogu sami otplatiti.
 11. Pogledajte odredbe čl. 26.-29. Zakona o općem upravnom postupku, a dodatno imajte na umu i da obje inspekcije postupaju u ime Republike Hrvatske (kao sastavni dio ministarstava, koja su pak izvršna vlast u RH).
 12. Darovni ugovor

  Ako sami sastavljate ugovor, nemojte zaboraviti odredbu da se već nalazite u posjedu/suposjedu nekretnine koja vam se daruje ili da će vam darovateljica predati posjed neposredno nakon sklapanja ugovora. Ovo je bitno, jer u slučaju darovanja bez predaje u posjed ugovor mora biti solemniziran, što je skuplje. Ovjera potpisa darovateljice na ugovoru je 47,50 kn. Pristojba na prijedlog za uknjižbu i uknjižbu prava vlasništva je ukupno 250,00 kn. Prijedlog za uknjižbu podnosite zemljišnoknjižnom odjelu (gruntovnici) suda nadležnom za mjesto u kojem se nalazi nekretnina. Ako niste sigurni koji je to odjel, u gornjem lijevom kutu svakog izvatka iz zemljišne knjige vam piše npr. ''Općinski građanski sud u Zagrebu, Zemljišnoknjižni odjel Zagreb''.
 13. Druga inspekcija je očito znala za postojanje presude Upravnog suda, ali nije imala tu presudu. U tom slučaju je ovlaštena zatražiti od prve inspekcije dostavu presude koja je od utjecaja na rješavanje predmeta druge inspekcije. Štoviše, druga inspekcija je to mogla zatražiti i od Upravnog suda. Očito se radi o povezanim predmetima, pa je ta presuda od utjecaja na rješavanje predmeta druge inspekcije. Po zahtjevu druge inspekcije, prva im je dostavila presudu, tako da smatram da je sve učinjeno ispravno. Štoviše, druga inspekcija je, budući da očito ima pravni interes za uvid u presudu Upravnog suda, dostavu te presude mogla zatražiti i neposredno od Upravnog suda.
 14. Razvod i podjela nasljeđene imovine

  Žena nema pravo na kuću jer ste kuću stekli nasljeđivanjem, pa ista nije bračna stečevina. Bračna stečevina je samo ono što ste žena i vi stekli radom ili potječe od imovine koju ste stekli radom. Dakle, da ste kuću kupili, bila bi bračna stečevina. Budući da ste kuću naslijedili, žena nema nikakva prava na tu kuću.
 15. Pravo prvokupa

  Ajde mi napišite tko ste vi u cijeloj priči. Vlasnik 3. dijela, zainteresirani kupac ili vlasnik 2. dijela koji bi želio imati pravo prvokupa, pa vam znam napisati konkretan odgovor, odnosno reći što biste trebali napraviti radi provjere prije kupnje/prodaje nekretnine.
×