Jump to content

editor

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. zanimljivo, iako... hm.. postoji li razlika ako uzmem kredit? i znači uzmem lovu, tako prvo steknem nekretinu pa obrnem posao, pa sjedne lova-a ono samo moja, ha? ja ne bi rekla, to je posao za vrijeme trajanja braka... da vidimo tu sudsku... baš me zanima
  2. može napisati oporuku, nevezeno o dobi unuka, vi i tako kao zak. zastupnik ne možete slobodno raspolagati njihovom imovinom već uz suglasnost censtra za soc. skr. što se tiče usmene oporuke onda ima "kratko" trajanje, tj. može biti "rečena " pred 2 istodobno prisutna svjedoka (a da niti jedan nije nasljednik) ali traje cca 30-ak dana od kada je izrečena s tim da moraju postojati izvanredne okolnosti, hipotetksi neka on kaže pred svjedocima da ostavlja unukama i onda poživi još 35 dana oporuka nije važeća, kužite? Usmena oporuka ZN. Članak 37. "(1) Oporučitelj može očitovati svoju posljednju volju usmeno pred dva istodobno nazočna svjedoka samo u izvanrednim okolnostima zbog kojih nije u stanju oporučiti ni u jednom drugom valjanom obliku. (2) Usmena oporuka prestaje vrijediti kad protekne 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti u kojima je napravljena. Svjedoci usmene oporuke Članak 38. Svjedoci usmene oporuke mogu biti samo osobe koje mogu biti i svjedoci javne oporuke, ali ne moraju znati ni moći čitati ni pisati. Dužnost svjedoka usmene oporuke Članak 39. (1) Svjedoci pred kojima je oporučitelj usmeno očitovao svoju posljednju volju dužni su bez odgode napisati sadržaj oporučiteljeva očitovanja i što prije predati to sudu ili javnom bilježniku na čuvanje, ili ga usmeno ponoviti pred sudom ili javnim bilježnikom iznoseći kada je, gdje i u kojim je prilikama oporučitelj očitovao svoju posljednju volju. (2) Neispunjenje dužnosti svjedoka iz stavka 1. ovoga članka ne šteti valjanosti usmene oporuke. Raspolaganja usmenom oporukom u korist svjedoka i njihovih bližih srodnika Članak 40. Ništave su odredbe usmene oporuke kojima se ostavlja nešto svjedocima pri njezinu sastavljanju, njihovim bračnim drugovima, njihovim predcima, njihovim potomcima, njihovim srodnicima u pobočnoj lozi do zaključno četvrtog stupnja srodstva i bračnim drugovima svih tih osoba." zato neka netko napiše oporuku, kako on želi (odvjetnik preporučam) i neka ju onda on samo potpiše pred svedocima i oni ju potpišu i to je to Pisana oporuka pred svjedocima "Članak 31. (1) Oporučitelj koji zna i može čitati i pisati može sastaviti oporuku tako što će za ispravu, bez obzira tko ju je sastavio, izjaviti pred dva istodobno nazočna svjedoka da je to njegova oporuka te je pred njima potpisati. (2) Svjedoci će se potpisati na samoj oporuci, a korisno je da se naznači njihovo svojstvo svjedoka, kao i druge okolnosti koje bi mogle koristiti njihovom lakšem pronalaženju."
  3. pa ovako, baš da se nešto vele raspravlja na predavanjima i ne... svi dođemo s posla pa baš i nisi u topšejpu za bacanje mudrosti... što se tiče "standarda" ponude i potraženje znanja to je nešto posve drugo u odnosu na pfzg (no i tu treba uzeti u obzir da je to horizontalno obrazovanje da smo odrasli ljudi i to)... što je, ruku na srce, dobrodošlo ...u svakom slučaju sam informiranija nego sam bila, pomalo se snalaziš, filtriraš, i mislim da će biti primjenjivo... i svakako je bolje nego ništa... o omjeru uloženog i dobivenog ne mogu još razmišljati ali to me je dugo držalo na ledu da li da upišem ili ne... ta hiperprodukcija nekako ne djeluje pouzdano, ali s druge strane bolje da jesi i 1 od sto nego da se niti ne brojiš... mislim da su oni praktično sagledali studiranje-učenje-napredovanje (ekonomisti ko eknomisti) i da na kraju krajeva profitiraš... pfzg-ovski mozak tu ima neke dvojbe no ipak treba priznati da se na to računa kad ideš... zar ne? mislim da je kvaliteta nositeljice studija prof. deše mlikotin tomić nedvojbena... bajdvej ugodna je kao i ostali na studiju koje sam slušala, komunicirala i sve u svemu preporučam... tempo je stvarno žestok, ako ga hoćeš pratiti, a dobro je biti u koraku jer te to nekako vuče (ko u studentsko doba...) jedan smo "ispit" obranili... uspješno sad treba poraditi na drugom.... pa tako dalje.. join us...
  4. ma ok je, ne mogu reći da tupe po teoriji ali mislim da će trebati dosta enerijge. tipa sad smo dobili pitanja za pristupni rad (koji na ispitu "braniš") za prvi ispit, tj. već smo ga trebali predati, ali to je ful malo vremena cca 15 dana nakon slušanja, literatura su ti pp-ovi s predavanja i siteovi EU pa se ti snađi. a meni su to manje više nove i nepoznate stvari tako da ne znam... koliko će to sve skupa biti lako/teško za čovjeka koji radi, ali zanimljivo je ... preporučam-so far
  5. Koliko je meni poznato bez postupka i troškova nikako. Moja mama je naslijedila (rješenje) nekoliko nekretnina koje su upisane (u zk) na kojekoga iz pradavavne povijesti. Postupak traje već cca 6 mjeseci (nema nikakvog spora s drugim osobama, nitko ne osšorava da je to njezino) i do sada smo platili to 5000-6000 kn (možda i više). Iako smo u obitelji pravnici postupak nam vodi lokalni odvjetnik. Donesena je presuda (postupak pokrenut protiv svih upisanih u zk), izvršen je upis tih nekretnina na mamio ime i sada trebamo platiti porez na taj prijenos. U svakom slučaju košta i traje. Prikaz je vrlo paušalan ali mislim da je to to.
  6. Možeš ti osporavati u cijelosti dug ali to nema smisla (jer na kraju u parnici narastu troškovi a dug u pravilu nitko ne ospori), što se tiče proteka roka od godinu dana- iskreno sumnjam da nisu pazili na zastaru ali o kojem je dugu riječ može se provjeriti na nekoj službi TMO-a (počni od službe za korisnike tamo će te fw na pravi broj), tamo će ti reći za koje je mjesece dugovanje. U svakom slučaju , svako prigovaranje povećeva troškove, kamata od 15 % teče, a na kraju ti dođe na naplatu. Kad ovrhvoditelj dobije pravomoću odluku (a u pravilu dobije iz ovakvih sporova) ima pravo 10 godina se pokušati naplatiti...
  7. kolege, ima li koji od vas da je upisao ovaj studij, kako mu ide, kakve preporuke ima za polaganje ispita kod naših profova?!? ja sam to odslušala 2002-03-04 (čini mi se) i na tome stala. stalno nešto ko čituckam, ali naravno da uz posao treba imati jake živce pa navečer još učiti (a to mi uspije 2 dana onda opet 2 mjeseca ništa) i mislim mogu li to uopće, ima li smisla etc... jesam li uopće više u nekim rokovima?!? srodne duše, javite se...
  8. Zvala ja danas i kaže ona da treba dostaviti dokumente jer da već zove ljude na upis... ja ću danas skoknuti, inače rade i u petak i tada je ok da se dostavi dokumentacija a mislim da ni sljedeći tjedan neće biti too late:)
  9. mailom?!? ja mislila odnijeti dokumente tamo, dakle na koji mail i kaj? prijavu i životopis ili što? tnx ( i ja bi sama plaćala)
  10. I ja danas išla po ispis ocjena na faxu, i meni se čini ok... valjda ću sutra prijaviti. Rekli su da ne gledaju ocjene baš ?!?
  11. Polgedaj Ugovor između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Zagreb, 7. veljače 1994. godine (NN - MU 3/94, 1/97)
  12. Pa moglo bi se vještačiti-vjerujem, no to mi se čini preskupo i apsurdno za strojeve takve niže vrijednosti, ali vjerojatno za takve pokretne stvari (tehniku) kao i za aute postoje neke tablice (dostupne ne znam gdje, carina?!?) vrijednosti po godinama. Jednostavnije mi se čini da po oglasima -netu, malo pogledate kako se vrte cijene takve i slične robe.
  13. svjedoci moraju biti istodobno pristutni kada ona kaže da potpisuje svoju oporuku!!! Članak 31. ZN-a (1) Oporučitelj koji zna i može čitati i pisati može sastaviti oporuku tako što će za ispravu, bez obzira tko ju je sastavio, izjaviti pred dva istodobno nazočna svjedoka da je to njegova oporuka te je pred njima potpisati.
  14. editor

    dugovi

    Za dugove nastale u poslovanju firme (d..) odgovara isključivo sama ta firma svojom imovinom (novac na računu, nekretnine.., strojevi) odnosno osnivači (pretpostavljam da je osnivač-odnosno vlasnik samo vaš zatučnik) do visine unesenog temeljnog kapitala (najvjerojatnije 20000 kn). Vi ne možete nikako biti uključeni u krug dužnika-izravno (svojojm imovinom, plaćom i sl.).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija