Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Tin123

Korisnik
 • Broj objava

  129
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je Tin123 objavio

 1. Razgovor s kamatarom

  Večer! Imam sljedeću situaciju... Tata i brat otišli su kod kamatara (čovjek koji je od mog brata fiducijom iskamatario stan) na razgovor s namjerom da se dogovore oko tog stana na način da moj tata plati njemu dug, a on nama vrati stan. Problem je što su mu otišli na posao i tamo je izbio fizički napad, a taj fizički napad zabilježio je videonadzor. Kamatar je mom tati nanio teške tjelesne ozljede (našprica suzavcem, izbio dva zuba, teleskopskom palicom ga opalio preko lica, iščešio mu rame i još ga nogom udario), a brata je udario palicom preko lica. Tata i brat su nakon tog događaja otišli na policiju prijaviti kamatara, policija ih je uputila na hitnu dok je kamatar pozvao hitnu i njega je hitna dopremila u bolnicu. Imama saznanja da je videonadzor zabilježio da je tata prvi napao kamatara. Trenutno je situacija da su mi tata i brat privedeni na krminalističku obradu u policiju, a kamatar još leži u bolnici jer je tako odredio doktor (mislim da je više gluma, nego potreba). Zanima me koji su daljnje radnje s mojim tatom i bratom, koliko mogu biti na kriminalističkoj obradi, koja su daljnja postupanja i s obzirom s kakvim čovjekom imamo posla što možemo očekivati koje posljedice možemo imati? Ažurirano Sada su mi iz policije javili da su ih uhitili po članku 6. Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira i da će sutra biti suđenje. Što nam je u trenutnoj situaciji najpametnije napraviti?
 2. Razgovor s kamatarom

  Dobar dan.... Nedavno je kamatar prodao stan koji je oduzeo mom bratu fiducijom... Kamatar je 01.04.2016. predao pravo na uknjižbu za pravo vlasništva, a 02.11.2018. predano je pravo na uknjižbu za nove vlasnike, ali još nisu uknjiženi. Zanima me na koji način mogu provjeriti jeli kamatar: - platio stan porez na stan i u kojem iznosu, - jesu li ti novi kupci dobili porezno rješenje i koliko oni moraju platiti poreza, - jeli kamatar obavezan platiti porez i prirez na dohodak od imovine s obzirom da još nije prošlo 3 godine od kad je nabavio nekretninu.
 3. Legalizacija objekta

  Dobar dan... Danas su mi se javili iz Državne geodetske uprave u Rijeci... Rješenje i elaborat su mi našli, ali nažalost na Rješenju ne postoji akt o gradnji..ako želim kopiju Rješenja i elaborat moram doći osobno k njima. Čovjek s kojim sam se čula uputio megruntovnicu da dignem povijesni vlasniči list, odnosno da vidim tko su sve prije nas bili valsnici pa da s tim podacima u zgradi urbanizma probam vidjeti ima li uporabna dozvola ili ne.
 4. Legalizacija objekta

  Poštovani, Moj problem je sljedeći pa Vas molim za mišljenje... Pokrenila bi legalizaciju objekta, od dokumentacije imama samo vlasnički list (1/3 vlasništva je moja, 1/3 mamina, 1/3 od osobe x).... Zanima me od čega kreniti s obzirom da mi se objekt ne nalazi u mjestu u kojem živim...
 5. Legalizacija objekta

  Što se tiče katastra... s obzirom da mi objekat nije u mjestu gdje stanujem nego u drugom gradu na koji način da zatražim upravno i rješenje i elaborat, dali to moram baš zatražiti tamo gdje mi je objekat ili mogu u i u svom gradu? Ako moram tamo gdje mi je objekat postoji li nekekav zahtjev da mogu preko maila zatražiti? p.s. vidila mail, hvala
 6. Legalizacija objekta

  Što ako se ne spominje akt za gradnju i oznaka, što da tada napravim? Dali znači ako uspijem ishodovati Uporabnu za građevine izgrađene na temelju akta izdanog do 2007. ne moram predavati Zahtjev za legalizaciju?
 7. Legalizacija objekta

  Poslano...
 8. Legalizacija objekta

  Kako mogu provjeriti kad je objekt izgrađen? Ja mislim da nije prije 68, ali da budem sigurna.
 9. Legalizacija objekta

  Znači moram ići u područni ured za katastar gdje se objekt nalazi. Može li se to riješiti u jednom danu ili se mora čekati?
 10. Legalizacija objekta

  Kod mene je situacija malo složenija, ali potrudit ću se ukratko opisati... Radi se o objektu u kojem žive podstanari i oni žele kupiti taj objekt kreditom. Koliko sam čitala po internetu objekt mora imati kompletne papire da bi se mogao dignuti kredit za njega. Gdje bi ja i na koji način ustvari mogla provjeriti dali imamo što od papira što se tiče objekta? Mi smo objekt naslijedili i zbog toga imamo samo vlasnički list.
 11. Legalizacija objekta

  Nismo. Može li se sada podnijeti? Koje su sankcije ako se sada podnese?
 12. Razgovor s kamatarom

  To je po mom mišljenju trebalo već odavno uvrstiti u Zakon, jer ovako državni odvjetnici nisu kontrolirani od nikog i nikom ne odgovarju za svoje postupke.
 13. Poštovani, Imam slučaj kod jednog kolege da mu je došlo rješenje od Mup-a, odnosno policijske uprave za oduzimanje zaštitarske iskaznice, a time se zabranjuje obavljanje poslova privatne zaštite-zaštitara. Uglavnom vodi se kazneni postupak protiv njega za kazneno djelo prijetnje, sada je faza da je optužnica protiv njega potvrđena. Mup je naveo članak 20. Zakona o privatnoj zaštiti stavka1. točke 5. da se dopuštenje za obavljanje poslova zaštitara može izdati osobi koja nije pravomoćno osuđena ili se protiv nje ne vodi kazneni postupak za kazneno dijelo koje se provodi po službenoj dužnosti. KOlega mi trenutno radi na radnom mjest zaštitar pa me zanima dali ima osnove da mu se već sada oduzme zaštitarska iskaznica ili mu se mora dokazati da je kriv. Zbunilo me sljedeće:protiv nje se ne vodi kazneni postupak za kazneno dijelo koje se provodi po službenoj dužnosti.
 14. Oduzimanje zaštitarske iskaznice!

  Jutro... Moje pitanje je sljedeće: s obzirom da još ništa nismo dobili od Županijskog suda vezano za žalbu ima li kakav način da se to može ubrzati. Razmišljala sam da odemo do Županiijskog suca i s njim ljudski razgovaramo i objasnimo mu cijelu našu situaciju, ne znam jeli to pametno?
 15. Razgovor s kamatarom

  Jutro... Jučer je bilo ispitivanje. Došla su sve trojica i odgovarali su na pitanja. Bio je naš odvejtnik, ali tata i brat nisu išli. Odvjetnik mi je jučer preko telefona rekao da od prvog kamatara nije uspio ništa izvući (što je fiducijom uzeo stan i sada nakon svega glumi žrtvu, vodi se na bolovanju i sređiva papire za mjirovinu), drugi kamatar je svašta brbljao (što je fiktivnim kupoprodajnim ugovorom došao do 1/3 kuće), dok treći - utjerivač dugova ima nekakvu svoju priču koja baš nema nekakvog smisla, ali on se držao nje. Na kraju je naš odvjetnik ostao sa Sucem koji mu je rekao da mu nije jasno kako je državna odvjetnica odbacila prijavu protiv njih trojice na temelju samo njihovog ispitivanja bez da ima ijedan drugi argumet. Zapisnike ćemo dobiti u ponedjeljak pa kad ih pročitam prokometirat ću ih ovdje.
 16. Kupoprodaja suvlasničkog dijela

  Poštovani, Ne znam jesmo li se dobro razumijeli...optužnica je podignuta protiv tate i brata zbog fizičkog sukoba koji je izbio između kamatara i njih. Optužnica protiv kamatara nije podignuta, ODO donijelo je Rješenje o obustavljanju istrage. Uzeli smo odvjetnika za cijeli slučaj, prvi kojeg smo našli po preporuci nije se baš previše zalagao, a sa ovim drugim isto ne mogu reći da smo zadovoljni. Teško je naći nekoga tko će se baš ozbiljno uzeti toga, naše iskustvo je takvo da smo samo plaćali, a niti jednu pozitivna stvar u našu korist nije donesena. Što se tiče privatnog progona, to će tek krenuti, sada je prvo ispitivanje njih troijice, a ukojem će smjeru ići vidit ćemo. Ali je odvjetnik isto rekao da nemamo šanse jer su njih trojica, a s druge strane je samo moj brat, a što se tiče dokaza sve je njegova riječ protiv njihove. U medije za sada nismo izlazili, ali vidit ćemo u budućnosti kako će biti. Do kad ćemo se moći boriti nemam pojma. Ta nepravda koja se događa ubija te psihički i jednostavno nemaš snage za dalje. Žalosno je to kad prijaviš ljude takvog karaktera, a onda nemaš zaštitu niti Suda niti policije i na kraju ispadaš još ti u jednu ruku kriminalac, a ustvari boriš se protiv kriminala.
 17. Poštovani! Imamo sljedeću situaciju! Mama, brat i ja vlasnici smo nekretnine svatko u jednoj trećini. Međutim moj brat je prošlo ljeto napravio kupoprodajni ugovor i svoju trećinu je prodao. Sada mene zanima sljedeće... dali on svoj dio može prodati bez suglasnosti nas dvije odnosno dali postoji bilo kakav način da mi taj ugovor možemo pobijati na sudu. Radi se o formularu koji je kupljen u narodnim novinama, popunjen i ovjeren kod javnog bilježnika. Tek smo nedavno saznali za ugovor. Čovjek koji je kupio tu trećinu još uvijek nije napravio uknjiženje, ali je rekao da će to urediti. Postoji li kakav način kako to spriječiti osim otkupa te trećine s obzirom da cijena koju on sada traži za to nije prihvatljiva.
 18. Razgovor s kamatarom

  Ne, nikakvu obavijest od Suda brat nije dobio. Glede fiducije, ZK je upisana na pravoj adresi, cijeli opis stana je prepisan sa vlasničkog lista jedino ta adresa nije točna. Ali meni non stop u glavi zvoni ta adresa, dali i ona nebi trebala biti ispravna, ipak je to dokument koji ima "težinu" na Sudu. ne znam jesam li se dobro izrazila, ali nadam se da me razumijete.
 19. Razgovor s kamatarom

  Dobar dan... Htijela bi pitati sljedeće: - u vezi privatnog progona kojeg je preuzeo brat - odvjetnik je obavijestio tatu i brata da su kamatari (njih 3) dobili poziv za ispitivanje i da oni kao odvjetnici tate i brata moraju tamo biti prisutni. Mene saada zanima dali moraju biti samo odvjetnici ili moraju biti tata i brat isto tamo? Dalje me zanima ako mi tko može detaljnije objasniti koje se sve radnje poduzimaju vezano za privatni progon? S tim da je odvjetnik odmah naglasio tati da mi nemamo nekakve šanse na Sudu s obzirom da je njih 3, a s druge strane samo moj brat? Koliko nam je dalje isplativo ići u to, ako već sad znamo da nemamo nikakve mogućnosti? Dali podošenje prijave za privatni progon može pomoći mom tati i bratu kod kaznenog postupka koji se vodi protiv njih za iznudu? - ovo pitanje se odnosi na fiduciju kojom je moj brat ostao bez stana - u fiduciji su navedeni podaci od stana prepisani s vlasničkog lista stana, ali je stavljena kriva adresa - stavljena je adresa kuće u kojoj žive moji roditelji, a ne adresa na kojoj se nalazi stan. Već sam to pitala na više mijesta i svi kažu da fiducija takva može proći, pa evo ovdje i Vas molim za mišljenje glede toga? Znam da je na Sudu svaka riječ odnosno slovo bitno pa mi nije jasno kako takav podatak koji se čini meni jako bitan, ustvari na Sudu kod nas nije bitan.
 20. Kupoprodaja suvlasničkog dijela

  Poštovani, Prošlo je dugo vremena i ukratko ću Vam pokušati opisati što se je sve izdogađalo. Prijavili smo sve na policiju, a policija je prijavu proslijedila na DO koje po prijavi godinu dana nije ništa radilo da bi nakon godinu dana odnosno lani u lipnju prvo moj brat bio na ispitivanju, a nakon toga trojica kamatara da bi DO doneslo Rješenje o obustavljanju istrage u kolovozu 2017. Od kad smo prijavili te kamatare život nam je posato "noćna mora", odnosno cijelo vrijeme nam se događaju svakakve stvari i više ih uopće ne prijavljivamo (bilo je tu više prijava od cijele obitelji, ali naše su prijave sve odbačene dok njihove prijave protiv nas, odnosno prijava od kamatara što je uzeo stan protiv mog tatae i brata ide dalje tj. još je u procesu i sada samo čekamo kad će početi suđenje i na kraju će vjerovatno tata i brat dobiti klaznu zatvora - pogledajte temu:kazneno pravo - Razgovor s kamatarom). Zaključili smo da se takvu vrstu ljudi uopće ne ispalti prijavljivati jer nebi oni to radili, da nemaju zaleđe najprije u policiji, a zatim i Sudu. Znam da ovo sad zvuči rekla-kazala, ali na našj koži smo to osijetili i vjerujte mi da je tako. Osobno meni i mužu je nanesena tolika šteta samo zato što smo ih prijavili na policiji (mužu je oduzeta zaštitarska iskaznica, kamatar nam je slao mailove u Upravu firme, više puta nam je razbijen auto - zadnji put na rođendan od djeteta razbili su nam zadnju šajbu, treći kamatar je mene prijavio, ukratko katastrofa). Umjesto kad smo ih se usudili prijaviti da smo dobili zaštitu od policije i upute kako da se se ponašamo i što možemo od njih očekivati ispali smo još "budale" kako smo se usudilii jer je glavni kamatar sin branitelja tj.pukovnika i on je utjecajna ličnost. Što se tiče drugih žrtava za sada nema nikog tko bi nam se priključio. Već smo se raspitivali, ali kako sada vide kako smo mi u cijeloj priči prošli nitko se više ne usudi ići protiv njih. Žrtve su im većinom mlađi dečki kojima su roditelji "obični" ljudi tj.nisu utjecajni i za koje znaju da nemaju nikakvo zaleđe. Prije nego što uvuku žrtvu u svoju mrežu dobro ju upoznaju i nakon toga više ju ne puštsju jer i da zatvori dug uvijek je dužna, bilo u novčanom iznosu odrađivanju nekavih poslova ili nešto treće.
 21. Oduzimanje zaštitarske iskaznice!

  Drot 13, hvala ti na info.
 22. Oduzimanje zaštitarske iskaznice!

  Radi se o kaznenom djelu članak 139. stavak 2 Kaznenog zakona.
 23. Oduzimanje zaštitarske iskaznice!

  Pozdrav.... Imamo pitanje... S obzirom da smo mi u travnju 2017. godine poslali žalbu na presudu, a do sada još ništa nismo dobivali zanima me koliki je rok da predmet ide u zastaru?
 24. Razgovor s kamatarom

  Dobar dan... Ovako, imam saznanja da kamatar skuplja papire za mirovinu i da će mu to mirovina najvjerovatnije biti odobrena.... kamatar ima 35 godina života i cca 10 godina staža, ali eto i to je moguće u lijepoj našoj. Mene zanima kuži li se tko na temelju koje dijagnoze može dobiti mirovinu (ne znam jesam li se dobro izrazila) odnosno pretpostavljam da je bolovanje godinu i pol dana dobivao na temelju psihe jer nema na temelju čega drugoga. Kakvu mirovinu može dobiti na temelju takve dijagnoze za bolovanje (možete slobodno napisati i vaše pretpostavke jer je psiha samo moja indicija, ali mislim da je 99%točno) i što to može značiti u ovom našem slučaju? Hoće li mu to sutkinja uzeti kao olakotnu okolnost, kakvu odštetu može tražiti od mog oca (pretpostavljam da je ovo sve priprema za odštetu koju misli potraživati), u kojem slučaju mogu otac i brat najgore proći i za kraj kako tog lika zaustaviti u tim njegovim radnjama jer on nema granica!
 25. Razgovor s kamatarom

  Podigunta je optužnica protiv tate i brata...prošli tjedan je došlo Rješenje da se Optužnica potvrđiva. Ovdje me zanima zašto to rješenje nije poslano i na odvjetnika od kamatara jer je i on dobivao svu dokumentaciju od suda, a ovo sada nije dobio, odnosno nije naveden među primateljima. Imamo informacije da si kamatar sređiva mirovinu na temelju bolovanja. U pravu ste...kamataru je dosadno jer ima previše slobodnog vremena pa maltertira mog tatu i samo ga prati gdje je onda ga snima, a mog brata prati preko društvenih mreža.
×