Jump to content

Tin123

Korisnik
  • Broj objava

    138
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    Tin123 je reagirao na G-man u Razgovor s kamatarom   
    Vi do tih podataka legalno ne možete doći.
     
  2. Hvala
    Tin123 je reagirao na Spitfire u Legalizacija objekta   
    Uvijek je najbolje otići osobno, pregledati spis i zatražiti preslike, no može se zatražiti i online. Zahtjev naslovljavate na područni ured gdje se nekretnina nalazi.
  3. Hvala
    Tin123 je reagirao na Spitfire u Legalizacija objekta   
    Znaći da je moguće da se gradilo bez akta za građenje i samo ucrtano, a što se moglo do 2007. Kako mi je malo čudno da je elaborat rađen baš za sve i tako je ucrtano (kuća, 2 garaže, 3 pomoćna objekta, nadstrešnica) nekako se nadam da je građeno temeljem građ. dozvole inaće je praksa bila, kada se radilo o nelegalnom objektu, ucrtati kuću a ostalo nije bilo bitno.
    Svakako provjeriti u upravnom odjelu postoji li građevinska dozvola, no za to bi vam trebalo saznati što više podataka jer niti bi znali točno gdje, a niti bi im se dalo kopati po arhivi. Sa oznakom izdanog akta o gradnji bi bilo sasvim jednostavno i brzo.
    Da, tako je.
    Ukoliko ne uspijete pronaći akt za gradnju ili uopće ne postoji, a prošao je i zadnji rok za legalizaciju po povoljnijim uvjetima prema Zakonu o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama, morali bi legalizirati po normalnom postupku koji je rigorozniji i skuplji.
    p.s. pogledajte mail još jednom..
  4. Hvala
    Tin123 je reagirao na Spitfire u Legalizacija objekta   
    Dakle ovako, građevina sigurno nije građena prije '68 jer je nema na snimcima rađenima tada.
    Podaci u ZK su nedostupni vjerovatno zato što se na tome dijelu još radi katastarska izmjera i usklađivanje stanja u katastru i zemljišnim knjigama.
    No, ono što sam vam uspio iskopati iz katastra je zadnja promjena u katastru rađena 2000 godine, kada je elaboratom vjerovatno ucrtana kuća i sve pomoćne građevine. Je li tome elaboratu priložena i akt za građenje to vam ne mogu tvrditi, ali ću vam na mail poslati klasu upravnog rješenja i elaborata temeljem kojeg je sve ucrtano. To poradi toga, a kako su podatci u katastru javni i svatko ima pravo napraviti uvid u njih, da bi zatražili uvid u rješenje i elaborat, pa ako se spominje akt za gradnju i njena oznaka, na osnovu toga od upravnog tijela z agraditeljstvo zatražili kopiju temeljem koje bi dobili Uporabnu za građevine izgrađene na temelju akta izdanog do 2007.
     
  5. Hvala
    Tin123 je reagirao na Spitfire u Legalizacija objekta   
    Ako vam nije neki problem, pošaljite mi na mail broj čestice na kojoj se građevina nalazi, Katastarsku općinu i ZK odjel. Je li građena prije '68 to vam mogu sigurno provjeriti a možda se može i nešto dodtno iskopati.
  6. Hvala
    Tin123 je reagirao na ivistipe u Legalizacija objekta   
    Ako vam je objekt sagrađen prije 68, ucrtan u katastru i upisan u gruntovnicu, onda u tom slučaju zatražiti od katastra Uvjerenje daje zgrada evidentirana prije 68 (može se dobiti isti dan), a zatim odete na ured za prostorno uređenje i zaražite Uporabnu dozvolu. Uporabna dozvola se izdaje u roku 1mj. sa klauzulom pravomočnosti. Bez uporabne banke ne odobravaju hipotekarne kredite.
  7. Hvala
    Tin123 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Legalizacija objekta   
    U područnom uredu za katastar što se tiče građevine na nekretnini.
  8. Hvala
    Tin123 je reagirao na G-man u Razgovor s kamatarom   
    Nije obilježje osnovnog oblika djela (dolazi u obzir kod teže kvalifikacije).
  9. Hvala
    Tin123 je reagirao na G-man u Razgovor s kamatarom   
    Smatram da je morao dobiti, stoga ne bi bilo loše da se pojavi, iako okrivljenci mogu da se brane šutnjom odnosno odbiju odgovarati na postavljena pitanja.
    Ako je upisano u ZK na "pravoj" nekretnini, onda smatram da nije problematično.
  10. Hvala
    Tin123 je reagirao na antissa92 u Kupoprodaja suvlasničkog dijela   
    Poštovani,
     
    Pročitao sam Vaš post vezano za kaznenu prijavu brata i sina. Situacija se dovoljno zapetljala podizanjem optužnice protiv istih, te koliko vidim, brat je preuzeo kazneni progon protiv dotičnog. Ukoliko ste u mogućnosti, i ukoliko Vam situacija dopušta, svakako opunomoćite odvjetnika koji će preuzeti stvar, jer kao što sami znate, a kao što su drugi naznačili, dotični kamatar vrlo dobro poznaje i gradjanski i kazneni postupak, odnosno očito je navođen kako da iskoristi sve moguće procesne radnje u svoju korist.
    Nisu toliko česti slučajevi da osoba koja nije upućena u pravo, preuzima kazneni progon privatnom tužbom, a u Vašem sljedećem koraku je bitno utvrditi krivnju optuženome, čime će, ukoliko bude uspješno sa konkretnim i uvjerljivim dokazima ili eventualno vještačenjem, polučiti presudu čija će pravomoćnost otvoriti Vam mogućnost za naknadu štete i plaćanje troškova cijelog postupka (koji će pasti na okrivljenika, ovisno o Vašem uspjehu). Takva pravomoćna presuda će biti temelj da u građanskoj parnici poništite sporni ugovor o zajmu i u konačnici dođete do svoje nekretnine. Kako sve zvuči idealno, sve navedeno može vrlo lako postati negativno i daljnje se zakomplicirati. Zato naglašavam da pronađete po mogućnosti odvjetnika, predate mu cijeli spis i dokaze koje ste dosad prikupljali.
    Jeste li dosad u medije izlazili? Mnogo je ovakvih situacija javno prikazano, a nakon medijske pozornosti, neke stvari su se ipak pomaknule, i pod pritiskom javnosti, pravne institucije su bile učinkovitije. To bi bio dodatni savjet
    Ni u kom slučaju nemojte posustati ako ste se do sada već ovoliko borili, nažalost institucije i pravo u mnogim slučajevima ne idu u prilog svima, a pogotovo ne u našoj državi gdje nažalost postoji 'siva zona' i korupcija u pravosudnim institucijama. Ipak, nije razlog za predat se. Želim Vam sreću i svakako nastavite obavještavati
  11. Hvala
    Tin123 je reagirao na G-man u Razgovor s kamatarom   
    Glede preuzetog progona po bratu, zar sud njega nije obavijestio o činjenici provođenja dokazne radnje prvog ispitivanja okrivljenika?
    Glede isplativosti, to vam ni ja ni itko ovdje ne može sa sigurnošću reći, najbolji uvid ima odvjetnik koji zastupa brata, iako njegov argument matematike ne stoji niti je validan argument.
    Glede fiducije, je li upisana u ZK na "pravoj" nekretnini?
  12. Hvala
    Tin123 je reagirao na antissa92 u Kupoprodaja suvlasničkog dijela   
    Poštovani,
     
    Vidim da je prošlo dugo vremena i okolnosti su se vrlo vjerojatno izmjenile. 
     
    Po prethodno napisanom tekstu, ono što ste prvo trebali napraviti je predati Vaš slučaj odvjetniku pošto se situacija zakomplicirala već dovoljno nakon spornog kupoprodajnog ugovora.
    Zelenarenje i zelenaški pravni poslovi su prema našem Zakonu o obveznim odnosima ništetni, te samim time ne postoji zastarni rok za isticati ništetnost i u konačnici raskinuti kupoporadjni ugovor. Međutim, kako su Vam poviše drugi naveli, potrebno je isto i dokazati. Osim što niste prijavili policiji situaciju da je Vaš brat imao situaciju kakvu ste opisali, pa i činjenicu da je bilo prijetnje i prisile - pitanje je što konkretno posjedujete od dokaza - prvo da je riječ o zelenaškom poslu (kamatarenje), da li se dotični bave tom 'djelatnošću' redovno, a zatim da je riječ o prijetnji, odnosno prisili ?
    S druge strane, osim što su zelenaški pravni poslovi ništetni, također predstavljaju i kazneno djelo čl. 230, odnosno lihvarski ugovor. Ponovno naglašavam da ukoliko se želite upustiti u parnicu, odnosno kazneno goniti počinitelje, ne možete bez stručne pravne pomoći odvjetnika uspješno okončati Vašu situaciju, odnosno, prvo morate vidjeti koje materijalne dokaze imate a koji bi mogli ishoditi pozitivnu presudu u Vašu korist. 
    Razumijem Vašu situaciju da živite u maloj sredini, ali vjerujem da Vaš brat nije jedina 'žrtva' dotičnih kamatara, te uz malo hrabrosti, rado bih na Vašem mjestu medijski izišao u javnost, te bi se samim time sigurno javljale i druge žrtve, čime bi može-bit uključili državu, odnosno drž. Odvjetništvo u cijeli slučaj što bi u konačnici Vama olakšalo (pravnu) situaciju. Možda zadnji savjet zvuči avanturistički, ali zasigurno bi bilo bolje isto napraviti, nego dopustiti dotičnima da Vam na taj način zagorčavaju život i šutjeti. 
    Sretno!
  13. Hvala
    Tin123 je reagirao na Željac047 u Razgovor s kamatarom   
    Mogao bi ako je imao izrečenu mjeru opreza zabrane približavanja, no o tome će odlučiti sud, mada, iskreno, sumnjam ako je bilo tako kako Vi navodite...
  14. Hvala
    Tin123 je reagirao na drot13 u Razgovor s kamatarom   
    Slažem se.
  15. Hvala
    Tin123 je reagirao na sivko u Razgovor s kamatarom   
    I tu nema kršenja zabrane.
  16. Hvala
    Tin123 je reagirao na G-man u Razgovor s kamatarom   
    Sve vam pojašnjava čl. 225. ZKP-a.
    Nakon primitka rješenja o obustavi istrage, žrtva/oštećenik ima rok od 8 dana da sucu istrage nadležnog ŽS-a podnese prijedlog za provođenjem istrage. Ukoliko sudac istrage isti prijedlog odbije, na takvo rješenje postoji pravo žalbe. Ukoliko sudac istrage prihvati prijedlog, rješenjem određuje provođenje istrage, a u sklopu nje onih dokaznih radnji, koje on smatra svrhovitim i korisnim za provesti. Te dokazne radnje, po nalogu suca istrage poduzima istražitelj, a žrtva/oštećenik ima pravo biti nazočna tijekom poduzimanja istih, kao i predložiti sucu istrage provođenje dodatnih dokaznih radnji, koje žrtva/oštećenik smatra korisnim. Ukoliko istraga bude provedena i završena, o tome se izvještava žrtva/oštećenik koji onda ima rok od 8 dana da podigne optužnicu.
    Glede suđenja, isto, u načelu, jeste javno, jer javnost suđenja jedno je od temeljnih postulata prava na pravično suđenje normiranog kako našim Ustavom, tako i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Međutim, ukoliko aludirate na istragu, treba napomenuti kako je istraga nejavna, a može se odrediti i tajnom (čitava ili dio).
  17. Hvala
    Tin123 je reagirao na G-man u Razgovor s kamatarom   
    Govorite o delegaciji (prenošenju) nadležnosti. Ona se, sukladno ZKP-u može odobriti i na prijedlog stranke u postupku, ali jasno i ne mora. Za delegaciju mora postojati ozbiljan razlog, i u praksi se, u pravilu odobrava isključivo na zahtjev samog suda ili DORH-a. Ne kažem da nije moguće i na vaš zahtjev, ali samo ako imate debeli razlog, kojeg možete potkrijepiti odgovarajućim dokazima, ne sumnjama.
    Imaju, ali zato im i nije trebala odluka o obustavi, to su mogli učiniti već trenutkom saznanja za kaznenu prijavu protiv njih.
  18. haha
    Tin123 je reagirao na Matrix u Kupoprodaja suvlasničkog dijela   
    u parnici bi takva činjenica ostala samo gola(nedokazana)tvrdnja.Zašto se prijetnja ubojstvom nije prijavila policiji ili Državnom odvjetništvu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija