Jump to content

obrtnick

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Gospodin iznad Vas spominje tužbu za stjecanje bez osnove, a Vi spominjete utaju. Ako se radi o ovome prvome i ne platim - prijeti mi ovrha, a ako se radi o utaji i ne platim - to spada pod kazneni zakon i prijeti mi zatvor. Zato mi je važno upravo to pod koji zakon spada to moje "nedjelo", da vidim koja me točno sankcija čeka jer imam svog favorita (ono šta bi mi više odgovaralo). I još bi bilo dobro spomenuti jedan detalj. Taj moj ugovor s HZZ-om i rješenje o pravu na novčanu naknadu doneseni su NAKON što sam ja već dao otkaz i potpisao sporazumni raskid ugovora. Drugim riječima, ja sam dao otkaz ubrzo nakon što sam primljen, a HZZ je bio spor i sve to obradio sa zakašnjenjem. Tako su sa zakašnjenjem shvatili i da mi više netrebaju isplaćivati naknadu. Čim sam potpisao sporazumni otkaz, ti papiri su prosljeđeni HZZ-u, tako da je HZZ bio obaviješten da ja više ne radim, no usprkos tome oni su tek par tjedana nakon toga sastavili ugovor o mojim pravima i obvezama prema HZZ-u i donijeli rješenje o novčanoj naknadi. I naravno, na tim spisima NEMA MOG POTPISA jer su ih donijeli i dostavili mi poštom nakon šta sam ja već odavno dao otkaz. Znači potpuno su previdjeli ili ignorirali moj sporazumni raskid ugovora koji im je dostavljen. Pa si postavljam pitanje je li takav ugovor uopće valjan i na temelju čega me mogu teretiti?
  2. Pozdrav, imam jedan zanimljiv slučaj. HZZ mi je zabunom nastavio isplaćivati mjesečnu naknadu za ono "stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa" još par mjeseci nakon sporazumnog raskida ugovora i prestanka stručnog osposobljavanja. HZZ me sa zdravstvenog i mirovinskog odjavio isti dan s raskidom ugovora i doprinosi nisu dalje uplaćivani, već samo ta plaća (točnije naknada). Radi se o nekih 4000kn. Sad me HZZ traži da vratim taj novac u državni proračun, ja odbijam nagodbu i povrat novca na rate, pa mi prijete ovrhama i tužbama. Zanima me da li se to može klasificirati kao utaja i mogu li me kazneno goniti ili je samo moja dobra volja da to vratim?
  3. pozdrav, novi obrtnik sam s upravo dobivenom obrtnicom, tek prijavljen u registar na poreznoj i na hzzo/hzmo, još nisam počeo poslovati, vlasnik sam i jedini zaposleni u svom obrtu i imam par osnovnih početničkih pitanja u vezi mjesečnih obveza i doprinosa.. zanima me na koji način se plaćaju obvezni doprinosi za zdravstveno i mirovinsko i ona naknada za komoru? dal će mi automatski na kućnu adresu stizati neke uplatnice ili moram nešto sam ispunjavati i nekud nositi? da li imam još neke mjesečne obveze kao obrtnik i prilaganje nekih izvješća nekoj instituciji? kao dodatne informacije mogu navesti da po visini dohotka neću bit zahvaćen pdv-om i da se radi o obrtu za intelektualne usluge (telefonska linija) i da neću izdavati račune jer se radi o zakupu 060 broja, gdje će mi davatelj usluge svaki mjesec isplaćivati ostvarenu zaradu na žiro-račun obrta.. molim da mi odgovori netko upućen
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija