Jump to content

Drea_Zg

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zahvaljujem i G-man i Ruby. Obzirom da se radi o jednoj od navedenih potreba koje Ruby navodi vjerujem da će biti dovoljna upravo potvrda Suda časti. Hvala još jednom
  2. Pozdrav, Za potrebe posla potreban je "dokaz o dobrom ugledu". Kopiram dio članka: d) koja nije pravomoćno osuđena za kaznena djela propisana Zakonom o tržištu vrijednosnih papira i kaznena djela propisana Zakonom o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala, e) kojoj zbog nepoštivanja odgovarajućih propisa nije oduzeta odgovarajuća suglasnost ili odobrenje za obavljanje određenih poslova prema zakonima koji su u nadležnosti Agencije ili Hrvatske narodne banke, f) protiv koje nije pokrenuta istraga odnosno protiv koje se ne vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, g) koja nije pravomoćno osuđena za kazneno djelo: – prijevare; – protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom; – protiv imovine, kod kojih se kazneni postupak pokreće po službenoj dužnosti; – protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja; – protiv pravosuđa; – protiv vjerodostojnosti isprava; – protiv službene dužnosti; – kaznena djela za koja se kazneni postupak pokreće po službenoj dužnosti; – kaznena djela iz Zakona o tržištu vrijednosnih papira; – kaznena djela iz Zakona o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala; – kaznena djela iz Zakona o trgovačkim društvima. Kakva je to potvrda i gdje se podiže? Osobi kojoj treba je bila kažnjavana u 12/2011 (pravomoćna presuda) 3 mj zatvora sa uvjetom od 2 godine. Ako dobro zbrajamo za mjesec dana će isteći i period rehabilitacije. Djelo nema veze sa gore navedenim kaznenim djelima (npr. protiv tržišta kapitala i sva ona koja se gore navode). I dosada isčitavajući temu, još samo jednom povrda da li sam dobro shvatila da osoba kojoj je istekla uvjetna kazna i trenutno je u periodu rehabilitacije može dobiti Potvrdu o nekažnjavanju?
  3. Pozdrav, Zanima me može li netko podijeliti tekst Prijedloga/Zamolbe/Zahtjeva za uknjižbu prava na vlasništvo nekretnine (točnije upis u teretovnicu) koji bi trebala predati u zemljišnoknjižni odjel u ZG na temelju potpisanog i kod JB ovjerenog Ugovora o doživotnom uzdržavanju sa svojom bakom? Naime, JB mi je nakon ovjere svih Ugovora s bakom rekao: "hoće li vam odvjetnik napisati Prijedlog za uknjižbu na gruntovnici ili da vam to ja?". Bilo mi ga glupo maltretirati, a glupo mi je maltretirati i odvjetnika-prijatelja pa bih rado kopirala nešto s neta. (npr. sama sam kopirala nedavno clausulu intebulandi prilikom kupnje nekretnine). Pretpostavljala sam da taj prijedlog za uknjižbu je neki već formirani obrazac u ZK odjelu, ali pretpostavka je majka svih zaje*a...pa eto....ako tko ima kako bi to trebalo izgledati bila bi zahvalna Puno hvala!
  4. Evo da sama sebi odgovorim, možda nekome u budućnosti pomogne. Odgovaram obzirom da sam, vjerovali ili ne, dobila službeni odgovor referentice iz PU, poslala sam službeni upit i žena me je nazvala: Kuću kupujem ja, vlasništvo će biti 100% na mene i kredit je samo na mene, ALI oni gledaju bračnu zajednicu kao "jednu osobu" i s obzirom da je muž imao u jednom kratkom periodu svoje povijesti nekretninu na sebe nama se to računa kao već jedna postojeća kupoprodaja (u ovom slučaju darovanje) nekretnine i nemamo pravo na oslobođenje, osim ako: - polovica kuće u Daruvaru nije iznosila više od 80m2 (jer smo mi četveročlana obitelj) - polovica kuće u Daruvaru u kvadraturi nije iznosilo više od kvadrature nekretnine koju kupujemo. Ako su ta dva uvjeta zadovoljena, onda imamo pravo na oslobođenje plaćanja poreza na nekretnine za ovu nekretninu koju ja kupujem. (U našem slučaju, uvjeti su zadovoljeni, ali treba prikupiti svu živu i mrtvu papirlogiju od Daruvara koju možemo). Na dalje, pitala sam gospođu ima li veze što nismo rješili svoje stambeno pitanje tom kućom u Daruvaru koju je suprug dobio na dar, čak dapače ni suprug ni ja nismo nikad u njoj živjeli. Nije nitko. Kuća je ruševna. Gospođa kaže da to nema veze. Ali da uvijek postoji momenat žalbe nakon dobivanja poreznog rješenja i da možemo pokušati dokazati da je "ruševna". Naravno, nije garancija. Eto.
  5. Jest. Više nije. Uf, uf. Očigledno jesam. Čovjek bi rekao da znam čitati zakone jer to i radim za poslovne potrebe, ali u skroz drugoj domeni. Pa tako, kao prvo, zahvaljujem na odgovoru i na razumijevanju mog nerazumijevanja. Međutim, referentica na PU, kao i jedan prijatelj odvjetnik su nam rekli da se brak dvoje osoba gleda kao cjelina i da čim je suprug imao nešto to se računa i meni. Pa ja kao kupac više nemam pravo oslobođenja plaćanja poreza na prvu nekretninu. Pa sad da ja pokušam još jednom pojednostavit pitanje i sumirati ovo gore što se naveli: Ako ja kao kupac i budući 100% vlasnik prve nekretnine u svom životu, prijavim prebivalište sebe, dvoje klinaca i supruga (s obzirom na njegovo prijašnje iskustvo gore navedeno) na tu novu nekretninu koja je manja od 90m2 te trenutno u posjedu ni ja ni nitko mojih članova kućanstva nema nijedan kvadarat nigdje, imam li pravo na oslobođenje plaćanja poreza na promet nekretnina?
  6. I ovaj drugi dio mog pitanja možda nisam dobro pojasnila, a iskreno, više me zanima znatiželje radi. A ono baš me zanima! Stavak 4 članka 11A Zakona, jel. (u uvodnom postu je kopiran). Ako Zakon predviđa i njime je dozvoljeno da imam na sebi nekretninu koja je jako, jako malecka (ajmo reć garsonjeru od 30 m2) i za novu nekretninu koju kupujem svejedno imam pravo oslobođenja plaćanja poreza na promet nekretnina, šta se dogodilo prilikom kupnje te garsonjere. Pretpostavljaju da sam bila glupa pa platila porez na nju iako sam imala pravo na oslobođenje? Rođenjem je upisana na mene? Svemirci su mi je poklonili? Jednostavno ne kužim u kojem je primjeru taj stavak zakona primjenjiv?
  7. Zemljište je također prepisano na brata, suprug nema više ništa na sebe. Imamo slike od prije 3 tjedna kada je suprug išao poslikati kuću da se vidi da je ruševna. Stvarno očajno izgleda na fotkama. Ja sam jednom bila tamo i znam da me je bilo strah ući u nju. A kako to oni misle da smo riješili svoje stambeno pitanje s njom, ako se suprug nikada nije ni prijavio prebivalište/boravište tamo? Ne razumijem. Nije li automatski čim smo u braku ja kao pojedinac gubim pravo na oslobođenje plaćanja poreza jer sam eto udana za bedaka koji si je stavio ruševnu kuću na porezni list. :tupan: Nekretninu u Zagrebu kupujem samo isključivo ja, kredit je cijeli na mene, kao što će biti i vlasništvo.
  8. Pozdrav, Moj prvi post na ovom forumu (nisam pravne struke). Molim informiranije za odgovor da li smo u slijedećoj situaciji suprug i ja dužni platiti porez na promet nekretnina? Ili imamo pravo na oslobođenje temeljem članka 11A relevantnog Zakona (stjecanje prve nekretnine kojom se rješava vlastito stambeno pitanje)? Upravo kupujemo svoju prvu nekretninu kojom rješavamo stambeno pitanje (nas je 4, imamo dvoje djece i nekretnina je manja od 90 m2, svi ćemo tamo prijaviti prebivalište i svi smo HR državljanstva). Naime, muž je prije 5 godina darovnim ugovorom od bake dobio pola kuće (polovica je išla njegovom bratu) na području posebne državne skrbi (ne znam je li ovo relevantno), u selu kraj Darvuvara. Kuća je već i tada bila ruševna (krov napola urušen, struja iskopčana) i nije bilo uvjeta za stanovanje. Sve skupa je dobiveno darovanjem s namjerom izgradnje poljoprivrednog nasada te isključivo radi polje/njive, međutim nažalost ta ideja nikada nije zaživjela. Muž je naknadno sve prepisao na brata, nikada nije tamo prijavio prebivalište niti doslovno nikada ušao u kuću (zbog mogućnosti urušavanja). On sada nema nikakvu nekretninu u posjedu. Zanima me hoće li nas zezati (i ne odobriti oslobođenje) na temelju toga što je on neko vrijeme imao upisano pola vlasništva na tu kuću u Daruvaru? Također me zanima- obzirom da je pola kuće u Daruvaru dobiveno darovanjem i nije plaćen porez na promet nekretnina, da li je to u redu po Zakonu o porezu na promet nekretnina, ako je polovica te kuće iznosila manje od 80m2. Odnosno ne mogu si pretumačiti stavak 4. članka 11A Zakona: 4.Da građani te članovi njegove uže obitelji nemaju, u tuzemstvu ili inozemstvu u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu: Građevine (stan ili kuću) čija je ukupna zbrojena površina svih građevina jednaka, veća ili do najviše 10 m2 manja od površine građevine iz točke 3. ovoga članka Čitala sam u brošuri o oporezivanju nekretnina izdanoj od strane Porezne uprave na str. 20 tablično je prikazano objašnjenje kvadrature vezano za stavak 4 (gore naveden) pa za broj članova uže obitelji 4 jest 80 m2. (otud ta brojka). Hvala unaprijed na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija