Jump to content

atomic95

Korisnik
 • Broj objava

  326
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

atomic95 je zadnji put osvojio dan listopad 29 2018

atomic95 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

1 pratitelj

O atomic95

 • Rang
  Novak
 1. Je li u prošlosti prekršajno kažnjavan iz oblasti prometa? Pod a) i pod b) je dobio minimalne kazne koje su propisane ZSPC. Razlozi za ublažavanje mogu biti dosadašnja prekršajna neosuđivanost, kajanje i obećanje da takve prekršaje više neće činiti, s napomenom da se radilo o izoliranom slučaju i situaciji u kojoj se inače ne nalazi, a što dokazuje prethodna neosuđivanost, te kako je sam događaj ostavio na njega traga u smislu buđenja svijesti o vožnji u alkoholiziranom stanju. 1.53 je popriličan broj promila, pitanje je koliko će prigovor biti efikasan s obzirom na taj faktor. Iznad 1.50 g/kg je čak moguća i kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Uz gore spomenute razloge, također navodite činjenicu da otac uzdržava obitelj i djecu, da je supruga nezaposlena i slično. Ukoliko je prekršajno nekažnjavan, moglo bi doći do smanjenja kazne, a svakako uz spomenute 2/3 to se osjetno smanji. Iskreno rečeno, određene su minimalne kazne za oba prekršaja, kao i što je određeno 6 mjeseci zabrane, a minimalno je 1 mjesec, dok je maksimalno 2 godine. Bez obzira na primanja i financijsku situaciju, ipak se prije svega gleda niz drugih stvari za donošenje odluke, odnosno za postizanje generalne i specijalne prevencije. S obzirom na to da je u posljednje vrijeme bilo puno incidentnih događaja u prometu, pitanje je kako će se sudac postaviti prema nekome ko je ipak sa 1.53 g/kg skrivio prometnu nesreću i uzrokovao materijalnu štetu. Istina, bez veće štete i bez tjelesnih ozljeda, ali ipak govorimo o nekim otegotnim okolnostima, a prije svega je to velika koncetracija alkohola. Ukoliko je do sada prekršajno kažnjavan, ni nema šanse za ublažavanje. Ako nije, razmislite. U vidu morate imati činjenicu da sud može dosuditi i strože od ovog što sada imate u OPN. Realno ne postoji ništa što opravdava toliku koncetraciju alkohola i upitno je koliko će slabo imovno stanje pomoći. Da govorimo o nižoj koncetraciji alkohola, uz neosuđivanost, svakko da, ali ovako...Ne znam. Vama na procjenu, a moja je da je i ovo iz OPN-a, relativno nisko. Pozdrav
 2. Zaposlenje uz drzavni poticaj

  Vi onda koristite mjeru pripravništva? U tom slučaju moraju vam platiti 50 posto od iznosa bruto II plaće za to radno mjesto + trošak prijevoza. Dakle, ravnaju se prema uobičajenoj plaći za to radno mjesto, samo u ovom slučaju država financira 50 posto bruto II iznosa.
 3. Povreda djetetovih prava

  Kada spoznate činjenicu da radno mjesto III. vrste u nekim lokalnim samoupravama je bolje plaćeno od radnog mjesta I. vrste u pravosuđu zapitaš se. Po običaju toliko puno pitanja, a tako malo odgovora. U svakom slučaju, vi ako budete pravomoćno oslobođeni, vidite sa odvjetnikom možete li koga tužit i za što. Pa procijenite.
 4. Povreda djetetovih prava

  Pita li se država kako nezaposlene osobe prežive dok se vodi kazneni postupak, jer većina poslodavaca traži uvjerenje. Pa to traje godinama i godinama. Na kraju neko bude i pravomoćno oslobođen, a izgubio je godine. Tko je kriv? Nitko. Koga je briga? Nikog. I to famozno uvjerenje bi se trebalo regulirati na neki način..
 5. Zaposlenje uz drzavni poticaj

  O čemu se radi? Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa ili?
 6. U Kaznenom zakonu vam je naznačeno što se goni po prijedlogu, a što po privatnoj tužbi. Za ona djela koja nisu istaknuta po privatnoj tužbi ili po prijedlogu, vrijedi da se progone po službenoj dužnosti. Odnosno, državni odvjetnik ili policija, dužni su postupati kada saznaju za takvo djelo. Na prijedlog su dužni postupati kada žrtva predloži, a kod privatne tužbe nisu uopće dužni postupati. Djelo koje spominjete se progoni po službenoj dužnosti i nema roka za prijavu (osim rokova za zastaru, koje vam je napisao G - Man ), odnosno da ne bi otišlo u zastaru, potrebno je prijaviti djelo unutar tog roka. Djelo možete prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu. Policija obradu slučaja vrši u koordinaciji sa državnim odvjetništvom, nema roka od 3 mjeseca, oni se odmah čuju sa državnim odvjetnikom pa dalje odlučuju. Ukoliko policija procjeni da postoje elementi kaznenog djela i osnovana sumnja, sastavljaju kaznenu prijavu i prosljeđuju je državnom odvjetništvu. Onda su oni vezani rokom od šest mjeseci od upisa kaznene prijave u upisnik kaznenih prijava da o njoj odluče. No, to je za vas manje bitno. Vi se samo trebate obratiti policiji i podijeliti vaša saznanja, odnosno sama žrtva. Sve ostalo je na njima i vi ne morate nikom ništa predlagati niti bilo što raditi. Žrtva ima pravo u svakom trenutku od policije i državnog odvjetništva zatražiti obavijest o poduzetim radnjama i policija je dužna upoznati žrtvu sa njezinim pravima.
 7. Kazneni i prekršajni postupak

  Štogod da oni riješili, trebaju vas obavijestiti. Možete se obratiti odvjetništvu koje je vodilo postupak pa će vam reći u kojoj je to fazi i što se dogodilo ako nemate informaciju. Ili možete direktno na Općinski sud po potvrdu, pa ćete vidjeti hoće li vam je dati. Ako baratate sa e-građanima možete i od tamo zatražiti potvrdu, odnosno uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak. Taj kazneni postupak se očito ne vodi ako to nije nikad došlo ni do prvostupanjskog suda, jer su oni ionako ograničeni rokovima u prethodnom postupku, odnosno prije samog suđenja.
 8. Kazneni i prekršajni postupak

  Na tom sudu ćeš se sigurno načekati. Možda i preko 12 mjeseci. Za jednu presudu gdje je žalba bila bespredmetna (ukinuta i vraćena na ponovno suđenje, bez ispitivanja sadržaja žalbe, ukidanje po službenoj dužnosti), trebalo im je više od godine dana. Naime, radi se o sudu koji je ionako pretrpan poslom. Slučaj koji spominjem je svjež. Pripremite se na čekanje. Upit za Drota; Prema mojim praćenjima rada policije na određenom prostoru puno presuda je palo zbog ne bis in idem, i to ne samo za tučnjave i ozljede, već i za druge stvari. Što se zapravo događa kada dođe do takvih usudio bih se reći grubih pogrešaka. Neznanje, nedostatak kontrole ili gluhi telefon u kordinaciji sa odvjetništvom?
 9. Krađa ilegalnog oružja

  Mogao bi uvući u priču, ali može prijaviti i anonimno. Policija postupa ozbiljno i po anonimnim prijavama. Pogotovo u svezi oružja. Sve i da nije anonimno, teza o uvlačenju nema nikakvog temelja ako nema dokaz da je netko prije imao vlasništvo nad time, kao i da kontra strana ima razumljivo pojašnjenje kako uopće zna da susjed ima oružje. Anonimna prijava je najbolje rješenje. A zanimljivo zvuči i ovo što ste rekli u svezi želje da se preda pa se spozna da je ukradeno. Samo tu ne odlučuje sudac o ničemu, nego u prvom redu policija u kordinaciji sa DO u fazi prethodnog postupka i izvida. Treća i možda najpametnija solucija je zaboraviti na sve. Ali ipak pametnije i od tog jest to da je oružje u skladištu MUP-a:)
 10. tajno snimanje razgovora mobitelom

  Možete sve navedeno što ste spomenuli. I to svakako nije ok, bez obzira na skriveni identitet. Upitno je i je li prekršen zakon, unatoč skrivanju identiteta.
 11. Krađa ilegalnog oružja

  Ovdje je najbolja solucija da oba ostanu bez oružja.
 12. Odvođenje u stanicu

  Njima je osnov sumnje dovoljni temelj za dovođenje u stanicu, vi tamo idete kao osumnjičenik ili kao osoba od koje se prikupljaju obavijesti, a ako se nad vama neće provoditi kriminalističko istraživanje, kao i u slučaju davanja obavijesti, zadržati vas mogu šest sati.
 13. Uzdržavanje punoljetnog djeteta

  Odnosi. Status studenta je nebitan, već je isključivo i jedino bitno da svoje obaveze ispunjava redovito. Ako je presudom određeno uzdržavanje i toga se ne pridržava, podložno je sankciji, čak i u vidu kaznene prijave u krajnjem slučaju. Ako nema presude za uzdržavanje, punoljetno dijete može pokrenuti parnični postupak i tada naplatiti sve sa zaostacima. Ako nema presude za uzdržavanje, punoljetno dijete svoja prava mora izboriti kroz parnični postupak, a sankcije za neisplatu do nepostojanja presude, nema. Tu ste i opisali nasilje u obitelji, prijetnje prema bliskoj osobi, afekt je nebitan faktor i sve je to podložno prekršajnoj odnosno kaznenoj odgovornosti.
 14. Krađa ilegalnog oružja

  A za što bi bio kažnjen, ne znam. Ako ne postoji ništa što vas povezuje sa tim oružjem, možete anonimno prijaviti tu osobu da posjeduje velike količine. Takva količina spada u sferu kaznenog djela. Po meni, vi trenutno nemate ništa sa tim oružjem pa vam se ne može ništa inkriminirati. Nije dobro da bilo tko posjeduje toliku količinu. Ma ni najmanju. Pobogu, što će nekome tolika hrpa nelegalnog oružja? Preporučam da se sa nekim konzultirate prije poduzimanja sljedećih koraka, ali bilo bi dobro da to oružje se skloni. I od vas i od susjeda. Što se tiče dobrovoljne predaje, da, nema kaznenog djela ako se dobrovoljno preda. Ali kako će policija reagirati na činjenicu da se dobrovoljno želi predati tek sada kada je ukradeno? Situacija je škakljiva, ali ne pronalazim ništa što može inkriminirati forumaša. Bilo bi dobro se savjetovati sa nekim iz policije.
 15. jrm clanak 17

  Jedino ako vrijeđate. Ne ako i kritizirate. Prekršaj protiv javnog reda i mira obuhvaća sva mjesta dostupna javnosti. Međutim, takvi prekršaji se ne sankcioniraju prečesto. Što zbog obima tih komentara ili jednostavno prođu nezapaženo. A ukoliko su komentirani sa lažnih profila, teško da će se raditi istraga u svezi toga. Ipak, sankcionira se. I u pravilu sve više i više.
×