Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

atomic95

Korisnik
 • Broj objava

  427
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

atomic95 je zadnji put osvojio dan listopad 29 2018

atomic95 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

1 pratitelj

O atomic95

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

1740 pregleda profila
 1. Prijava prijetnje

  Je li on priveden, odveden državnom odvjetniku, koje su mjere određene, mjere opreza, istražni zatvor, detalji neki..? Inače, redovna procedura ide da se prijava zaprimi, počinitelj se privodi, određuju se mjere opreza ili istražni zatvor ako postoji osnov sumnje u počinjenje kaznenog djela. Također, prije podizanja optužnice i Vi ćete biti ispitani kod državnog odvjetnika ili kod suca istrage. Nakon dovršenog tzv. istraživanja, donosi se državnoodvjetnička odluka, koja može rezultirati optužnicom ili odbačajem prijave. Ukoliko rezultira optužnicom, ista se podnosi nadležnom sudu, te se dostavlja okrivljeniku na odgovor. Nakon toga, slijedi rasprava i presuda. Kod takvih slučajeva, ne bi trebalo biti puno rasprava, niti sveukupno dugo trajati. Moguća je i nagodba sa državnim odvjetnikom ili presuda o izdavanju kaznenog naloga, a u tom slučaju državni odvjetnik predlaže sankciju, te ukoliko je sud prihvati, a okrivljenik se ne žali, suđenja niti nema. Također, ako su osobi određene mjere opreza, do presude se to provjerava na sjednici izvanraspravnog vijeća te se iste kontinuirano produljuju ako egzistira bojazan da bi moglo doći do ponovne eskalacije situacije. Kazne u ovakvim slučajevima su u pravilu uvjetne, ako osoba nije osuđivana kazneno, a ni za prekršaj koji uključuje nasilje. Također, istražni zatvor se najčešće određuje ako se prilikom pretrage pronađe oružje. U ostalim slučajevima, u pravilu, mjere opreza iako s obzirom na okolnosti su uvijek moguće iznimke. No, to su sve mogućnosti. Koliko će to sve skupa trajati, ovisi o opterećenosti suda, ali po mojoj procjeni za iznadprosječno opterećeni sud od optužnice do prvostupanjske presude ne bi trebalo proći više od cca 6 mjeseci.
 2. Teške tjelesne ozljede

  Ako je policija podnijela kaznenu prijavu, povlačenja nema, tto se progoni po službenoj dužnosti. Ali situacija koju opisujete, svakako može ići u prilog počinitelju da prođe sa slabijom kaznom.
 3. Snimanje policijskih službenika

  Postoji li rok čuvanja?
 4. Snimanje policijskih službenika

  Stvarno? Mislim na kamere na uniformi, najpoznatije po slučaju iz Osijeka od prije koju godinu. Moram priznati da sam stvarno obratio pozornost i stvarno ne pamtim kad sam ih vidio..Koliko se sjećam to je bio pilot projekt sa ciljem da zaživi u kompletu, e sad, jel još uvijek pilot pa se koristi samo negdje, to ne znam
 5. Snimanje policijskih službenika

  Da, ali koliko se sjećam prijavljen je radi snimanja unutar prostorije. To je ono, nejavno izgovorena riječ, prostorija zaštićena od pogleda ako se ne varam. Oko kamerica na policijskoj uniformi, moram priznati da sam zadnju vidio prije skoro 3 godine. Krećem se po najvećim Hr gradovima i ne vidim je uopće. Čak ni u Zagrebu, a nedavno su potegli to pitanje u Saboru. Zašto ih nema, a krenulo se sa ciljem da ih svi nose..
 6. Snimanje policijskih službenika

  Btw, da dodam. Drot govori ispravno i logično, kako bi se trebao zakon slijediti. Ali praksa nije takva. Kad razmišljam o temi, brzo se prisjetim puno takvih koje demantiraju i upozorenja i osobne podatke itd. Imate i danas video od prije koju godinu na yotubeu gdje se privodi muškarac od strane policije. Sredstva prisile su pokušavali primjeniti barem 15 minuta. Taj video ima blizu milijun pregleda. Nitko nikada nije spomenuo neovlašteno snimanje... Mislim da bi se tu reagiralo kada bi se snimalo zaista nešto neukusno, ružno i nepotrebno, ili kako je droz rekao, maloljetnike. To su po meni osjetljivije situacije. Ali ove "obične", teško da će ih tko sankcionirati, a i pitanje je ima li tu kažnjive radnje ako se ne upozori snimanje javne površine itd
 7. Snimanje policijskih službenika

  Jel to onaj sa umjetničkim slikama slučaj? Pitam čisto da vidim mislimo li na isto ili ima još. U magli mi je da je on oslobođen baš za to. Jasno je da smije snimati službenim uređajima, međutim koliko znam to je ukinuto iz primjene jer su radili previše grešaka u postupanju, ako se ne varam.
 8. Snimanje policijskih službenika

  Što ako policajac snima vlastito postupanje pa to objavi na netu? Jedan je snimao pijanog počinitelja prekršaja i objavio na instagram story. Također, poznato je da je jedan dobio otkaz jer je tjerao migrante da viču Dinamo. Općenito, smije li policajac snimati svoje postupanje i osobe prema kojima postupa?
 9. Prijetnja, kaznena prijava

  Bilo je slučajeva koji su podijelili struku, neki su bili i medijski eksponirani. U rješenju o odbačaju, upravo se procijenjivalo egzistira li bojazan da će počinitelj djelo ostvariti i kako se sa obzirom na okolnosti utvrdilo da ne postoji bojazan, iako je prijetnja očigledna, prijava je odbačena. I to u slučaju za progon ex offo. Ono što sam ja iščitavao kod ovakvih i inih slučajeva da odvjetništvo često ide u procjenu realne opasnosti, odnosno egzistira li bojazan. Isto tako, procjenjuje se i razina ozbiljnosti, kao i cjelokupna situacija, pa se ona stavlja u kontekst životne reakcije čovjeka. Primjerice, čovjek A napadne čovjeka B iz čista mira. Čovjek A ga fizički savlada i udara ga, čovjek B mu iz pozicije nemoćnosti prijeti ubojstvom, čovjek A odustaje od napada i udaljava se. I u ovome slučaju je prijetnja očigledna, ali odvjetništvo ima običaj odbaciti takvu prijavu jer je životno da se u tučnjavi izrekne prijetnja, pogotovo iz pozicije savladane i nemoćne osobe. Da je osoba A prijetila uz udarce, sigurno bi se gonila za oba djela. Dakle, procjenjuje se element ozbiljnosti, stvarne ugroze i egzistira li bojazan, sve to kad se stavi u kontekst određene situacije. Svakako, volio bi da nam forumaš javi odluku odvjetništva!
 10. Prijetnja, kaznena prijava

  Mislite li da se neće ozbiljnost prijetnje u konkretnom slučaju stupnjevati upravo po tome što je prijava došla dosta nakon, odnosno, obraćanje policiji. Osoba koja je u strahu da bi se prijetnja mogla ostvariti odnosno da bi se moglo dogoditi kazneno djelo kojim je prijećeno bi se trebala policiji obratiti odmah i bez odgode. Nije li to životno? S obzirom da se radi o kasnijoj prijavi, mogu li državni odvjetnici konkretni slučaj promatrati sa drukčijeg aspekta, odnosno zaključiti da prijetnje nije bilo ili nije ozbiljna s obzirom na situaciju gdje se oštećeni javlja naknadno, a i sam je prijavljen za remećenje reda i mira na štetu počinitelja prijetnje? Jer treba voditi računa i o tome da u trenutnoj situaciji imamo osobu koja je navodno prijetila, a nema nikakve mjere opreza niti išta tomu slično, te se usput i ništa ne događa povodom te prijetnje, odnosno nema nikakvih nasilnih radnji nakok procesuiranja prekršaja. Također, svjedoci su samo obitelj, što je opet na svoj način diskutabilno, iako ne ključno u ovom djelu.
 11. Prijetnja, kaznena prijava

  Mislim da u konkretnom slučaju nema kaznenog djela. Kod sukoba takve naravi je životno da se izreknu i prijetnje. Bitan je i epilog prekršajnog postupka, ako kontra strana bude pravomoćno presuđena za remećenje javnog reda i mira, a u činjeničnom opisu prekršaja bude opisana i prijetnja kao vika, vaš slučaj bi na sudu završio sa načelom ne bis in idem. Ne dva puta o istom. Opisani slučaj je već viđen u praksi više puta. U vašem slučaju je bilo bitno podnijeti prijedlog za progon u roku od 3 mjeseca od događaja. Postoji mogućnost da DO donese rješenje o odbačaju ili da ide u progon. S obzirom da je policija podnijela prekršajne prijave i da između vas nije bilo daljnih sukoba, a samim time i što vi niste reagirali odmah, već naknadno, odašilje se dojam kako ni vi osobno niste u stvarnom strahu, a niti oni ozbiljni oko prijetnje jer ničim nisu dali do znanja da će je izvršiti. Također, prošlo je pretpostavljam neko vrijeme, a samim time su šanse manje. Nadalje, životno je da se u fizičkom sukobu izreknu prijetnje. Prema mojim iskustvima postoje slučaji gdje se takve prijetnje gone, ali postoje i oni gdje ne. Ovisno o okolnostima. Vi se o statusu vaše prijave možete obratiti nadležnom DO i na taj način dobiti sve relevantne informacije. Možete to učiniti sami osobno.
 12. Primanje mita

  Ako sumnjate u počinjenje kaznenog djela iz domene USKOK-a, na vama je da ta saznanja podijelite sa USKOK-om, nitko od vas ne očekuje da dođete dizati prijavu sa kutijom dokaza. Na kraju krajeva, sumnju u počinjenje takvog djela ste dužni podijeliti sa organima progona, čak i kad samo sumnjate.
 13. Obustava krivicnog postupka

  Jesu bila ročišta, je uopće počelo suđenje ili imate samo optužnicu?
 14. Pao s 2x jointa (oko 1 grama marihuane)

  Koliko sam shvatio, pitao je ima li sankcije za laganje. Kad si okrivljenik, nema. Možda mu bude koristilo u nekoj drugoj prilici. Nadam se da neće.
 15. Pao s 2x jointa (oko 1 grama marihuane)

  Pa sve ovisi o infrastrukturi. Neko ima veće sudnice, neko manje, nekad se prekršaji sude u većim sudnicama nego kazneno djelo, uglavnom, tu nema pravila. A što se pitanja tiče, sud ne zanima od kud ti, jesi davao kome, jesi dialo, sud ne istražuje, već presuđuje u konkretnom slučaju na temelju dokaza, iskaza svjedoka, priznanja i činjeničnog stanja iz optužnog prijedloga. Sud razmatra već postojeće činjenice i utvrđuje nove vezano uz osnov sumnje oko počinjenje prekršaja. Ništa okolo ih neće zanimati. Prirodno je da to policiju zanima, kako bi prikupili operativna saznanja od tebe da bi u budućnosti znali kuda će usmjeravati svoja istražna dijelovanja. Na sudu možeš "lagati", odnosno usmjeravati svoju obranu u kojem god smjeru želiš, laž na sudu u svojstvu okrivljenika nije kažnjiva ni otegotna, sud će ionako procijeniti sam govoriš li istinu, a za laganje nema sankcije. Lagati ne smiju samo svjedoci, vještaci itd
×