Jump to content

ledena_kisa

Korisnik
  • Broj objava

    709
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    3

ledena_kisa je na 22. studenog 2023 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što ledena_kisa objavi!

Nedavni posjetitelji profila

2787 pregleda profila
  1. U tom slučaju 6 godina rada u struci se računa za VŠS poslove, a 3 godine za VSS poslove.
  2. Moguća je i nagodba sa državnim odvjetništvom. Priznanje djela je olakotna okolnost. Kazna vjerojatno uvjetna.
  3. Bez komplikacija. Prvostupanjsko rješenje, uputa o pravnom lijeku, izjaviti žalbu, čekati ishod. Ne može voditelj postupka mijenjati odluku medicinskih vještaka, već to mogu samo medicinski vještaci. Vještačit će se povodom žalbe u drugom stupnju i ako su ti novi razlozi koje iznosite opravdani, vještaci drugog stupnja će donijeti nalaz kojim će se mijenjati ishod rješenja. Također, i na drugostupanjsko rješenje možete uložiti tužbu pa ići na upravni spor. Glede novih činjenica, obnove postupka i slično, ti instituti se primjenjuju kod već pravomoćnih rješenja.
  4. Potrebno je da se podnese zahtjev. Pravo na mirovinu potencijalno proizlazi iz članka 69. st. 3. ili 5. Zakona o mirovinskom osiguranju. Potrebno je podnijeti zahtjev Zavodu prema mjestu prebivališta. Priložiti uz zahtjev pravomoćno rješenje nadležnog tijela (st. 5. za ostvariti pravo, različito je od st. 3., kada se podnositelj upućuje na vještačenje).
  5. Vjerojatno je redovitim usklađivanjem mirovine iznos mirovine prešao iz neoporezivog u oporezivo.
  6. Vi ne poznajete zakon. Postoje i ljudi u invalidskoj mirovini koji ispunjavaju uvjete za isplatu osnovne mirovine te im se isplaćuje osnovna mirovina uz mirovinu odgovarajućeg MOD-a. Isto tako, postoje korisnici invalidske mirovine čija se sredstva s osobnog računa sele u proračun jer ne ispunjavaju uvjete zakonom propisane za određivanje osnovne mirovine. Vi ne poznajete zakon.
  7. Postoje zakonski uvjeti kada se ispituje visina mirovine kombinacijom svota oba stupa i kada je u pitanju invalidska mirovina. Također, propisano je pod kojim uvjetima se iznos sa osobnog računa prenosi u proračun. Nikome nije ništa oteto ni ukradeno, jer s druge strane se može reći da je nešto poklonjeno ako je određena mirovina. Neispravno bi bilo tvrditi jedno i drugo. Ispravno je ono što propisuje zakon, a on propisuje i situacije kada se iznos osobnog računa seli u proračun i kada se uzima u obzir.
  8. Bila bi manja radi manje radnog staža i potencijalno plaća. Zakonodavac ne penalizira invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka RS u smislu kao što penalizira prijevremeno umirovljenje. Mirovina se određuje koristeći mirovinski faktor 1,000. Kod invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka RS, mirovinski faktor je 0,8000. Nalaz i mišljenje donosi Zavod za vještačenje. S navedenom dijagnozom potencijalni ishod je i potpuni gubitak RS. Nadam se da će sa zdravljem biti sve u redu.
  9. Da, nejasno je i meni - tko Vam to predlaže, jer invalidska mirovina se ne predlaže, nego se postupak pokreće najčešće po službenoj dužnosti za osiguranike koji rade u Republici Hrvatskoj te Vam se rješenje piše sukladno nalazu i mišljenju Zavoda za vještačenje. Ujedno, Vi kad dobijete rješenje, nitko Vam ne brani da nastavite raditi, ali u tom slučaju mirovina se neće isplaćivati, već se isplata uspostavlja prvim danom nakon prestanka radnog odnosa. S obzirom da invalidska mirovina definira mirovinsko primanje u slučaju kada je osoba potpuno ili djelomično nesposobna za raditi, za očekivati je da nećete raditi. Napominjem, ako Vam se odredi potpuni gubitak mirovinski faktor je 1,0 i nema penalizacije. Kod djelomičnog gubitka, također, nema penalizacije, ali mirovinski faktor je 0,8 pa je samim time i svota mirovine manja. Također, ako nastavite raditi prema preostaloj radnoj sposobnosti u slučaju djelomičnog gubitka mirovina će se isplaćivati i za vrijeme zaposlenja, ali po mirovinskom faktoru 0,6666. Nakon prestanka radnog odnosa, uspostavlja se MF 0,8000. Molim da nam pojasnite detaljnije Vaš status.
  10. Ako je u pitanju javna uprava, onda je to zasigurno tako, ako nije, nazovite, raspitajte se. Također, navedeno bi trebalo pisati u tekstu natječaja, pa predlažem da pomno pročitate. Viđao sam oba slučaja.
  11. Ime i prezime je također osobni podatak. Ujedno, kako je navedeno, eventualno ste dali privolu za korištenje osobnih podataka u svrhu provedbe natječajnog postupka (to je dominantno u natječajima za posao). Prosljeđivanje trećim stranama u tom slučaju bi predstavljao kršenje GDPR-a. Ako smatrate da postoji sumnja u kršenje, najbolje je da izvijestite Agenciju za zaštitu osobnih podataka. Priložite i dokaze sa kojima raspolažete, sastavite podnesak i uputite ga Agenciji.
  12. Ne mora značiti da ćete imati manja primanja, već manji udio u vlasništvu, a samim time i manji udio u ostvarenoj dobiti kada se ona nakon oporezivanja isplati. Kada se trgovačko društvo osnuje, ono ima vlasnike, članove uprave društva, ali ima i direktora, direktor ne mora biti čak ni nužno u vlasničkoj strukturi, već ga trgovačko društvo može odabrati samostalno. Dakle, vlasnička struktura je jedno i isplata dobiti, a drugo je vaša plaća i materijalni uvjet kroz radni odnos unutar društva i vašu funkciju. Omjer vlasništva 90-10 je popriličan. Morate sami procijeniti što vam je za činiti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija