Jump to content

atomic95

Korisnik
 • Broj objava

  377
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

atomic95 je zadnji put osvojio dan listopad 29 2018

atomic95 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

1 pratitelj

O atomic95

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

1615 pregleda profila
 1. Rasprava

  Imam jedno možda banalno pitanje. Međutim, nisam našao temu gdje bi to bilo primjetno postaviti, pa otvaram ovu. Termin - Rasprava. U aktualnom ZKP-u postoji termin isključivo i jedino koji kaže - rasprava. Ne postoji "glavna rasprava". Zašto suci i državni odvjetnici koriste termin glavna rasprava i koliko je to loše? Suci u obrazloženjima presuda pišu "... Na glavnoj raspravi izveden je dokaz..", dok državni odvjetnici, primjerice, pišu u optužnom aktu ; " na glavnoj raspravi planiram izvesti sljedeće dokaze" Koliki je stupanj problematičnosti kada pišu termin glavna rasprava, a to je nešto što ZKP uopće ne poznaje? Dakle, ZKP/08 poznaje raspravu. Nije li takva greška identična onoj kada građani laici zovu suca istrage istražnim sucem. Prije ZKP/08 postojao je istražni sudac, a sada imamo suca istrage. Isto tako postojala je glavna rasprava, a sada imamo raspravu. Zašto se tog termina dužnosnici ne odriču iako je to očekivano. Napominjem, radi se o slučajevima koji su obuhvaćeni novim zakonom i bez iznimke taj termin koriste i niži i viši sudovi, kao i odvjetništva, naravno ne svi, ali primjetni uzorak. Hvala na mišljenju.
 2. Neosnovano nadziranje, lazna optuzba i psihicko maltretiranje

  Nije baš laka procedura oko nadziranja od strane policije. Mora postojati debeli razlog. Ne potpisuju suci naloge kako se nekome prohtije. Nemojte se uvrijediti, mislim da samo krivo pretpostavljate. Promijenite uređaje i broj telefona ako se već bojite.
 3. Pijanac/nepoznata osoba na ulazu u zgradu

  Ako je akt lokalne samouprave, kaznu pišu, ako se ne varam, komunalni redari. Pitanje je koliko respekta ta ekipa ima prema njima. Osim ako se ne pojave sa policijom.
 4. Uhvacen s 30g

  Niti jedan papir za doma nisi imao? Trebala bi biti i potvrda o oduzetoj marihuani i obavijest o tome da će se pokrenuti prekršajni postupak sa pobrojanim tvojim pravima..
 5. Pijanac/nepoznata osoba na ulazu u zgradu

  Jednokratno opijanje nije prekršaj, ali ako dokažete da su tamo češće - jest, znači zvati policiju svaki put kad se okupe i kad ih se evidentira nekoliko puta ide prijava za prekršaj protiv JRM. Među njima ima možda i skitnica, pa se i tu može pisati prekršaj. Uglavnom, zovite policiju i to je to. Svaki put kad su tamo. To zna biti neugodno pogotovo ako imate djecu koja se vraćaju iz škole ili idu u dućan i opravdano ih je strah proći kraj tih ljudi, iako su najčešće bezopasni. U dalmatinskim gradovima vam je to dio svakodnevnice svakog kvarta, svaki dućan ima svoju ekipu, a sugrađani su se navikli, kao i policija, pa oni uz neke kompromise nastavljaju sa aktivnostima. Pomaknu se malo dalje i slično..
 6. Oštećenje tuđe stvari

  I kad se dogovorite o cifri, odradite to da ostane papirnati trag, tj da imate dokaz da ste nadoknadili štetu. Izvod iz banke itd.
 7. web stranica sa piratiziranim sadržajem

  Danas kad dođete na fakultet, profesor vas uputi da kopiranu knjigu nabavite u skriptarnici. I to njegovu. I to u dućanu koji nema veze s fakultetom. Nadalje, vjerojatno ne postoji osoba koja nije nešto skinula sa interneta, a da to nije platila. Ovo nije zakonom uređeno dovoljno precizno i dobro, a pitanje je koliko je to i moguće, i dok je situacija ovakva kakva je, teško se išta može.
 8. Razlika u godinam

  To je trenutno tako malo..naizgled. Kad vi budete imali 20, to će biti i više nego ok A i sad je, ali eto..
 9. Prestroga kazna?

  Da, ali si imao 1,40 g/kg, a svi znamo koliko je to alkohola, pa i sudac. Bilo bi granično sa skandaloznim da ti nije oduzeo vozačku.
 10. Remetinec, posjete djevojaka

  Ne mora biti Pula, ali je izgledna. Svakako neće dobiti zatvor gdje su okorjeli kriminalci. Možda bude i Turopolje. To su vam zatvori poluotvorenog tipa i drukčija je priča. Sitniji prijestupnici, droge, promet, neplaćene alimentacije i slično. Ponekad se dogodi da u takvim zatvorima borave i osuđenici koji se postepeno puštaju na slobodu i privikavaju na vanjski život pa dolaze iz kaznionica zatvorenog tipa. Svakako, te kaznionice su OK i nisu ništa strašno. Govorim iz iskustva (nisam bio zatvorenik ) i tamo vlada relativno zdrava i prihvatljiva atmosfera. Radi se, druži se, priča se, posjećuje se. Nemojte da vas Remetinec prestraši, procedura je takva. U Remetinec isključivo najbliža rodbina. Preko stakla i kratko. Zvati vas može, također kratko. I pitanje je kada će mu dopustiti. Remetinec je najgori put u cijeloj priči. Uvjeti loši, puno ljudi u sobi, cijeli taj put kroz Remetinec je vjerojatno stresan. I osuđeniku i posjetitelju, ali to brzo prođe kada se dobije raspored za kaznionicu. No, takva je procedura. Proći će Remetinec pa će biti bolje. Čekajte informacije, zovite zatvor, tražite odgovore - slobodno.
 11. Zastitne mjere

  Tj. Novčano će te kazniti. Stoga se odazovi i riješi..
 12. Ročišnik

  Neki sudovi nemaju javni ročišnik, a neki da. Kako su sukladno zakonu suđenja javna, može li se od konkretnog Suda tražiti dostava rasporeda ročišta? Odnosno, na koji su način dužni obavjestiti zainteresiranu javnost o rasporedu ročišta ako to ne objave na internetskim stranicama?
 13. Policija mora obavještavati državno odvjetništvo odmah. I raditi u kordinaciji sa njima. Ne funkcionira to tako da policija riješava predmet, pa javi odvjetništvu kad im padne na pamet. Oni obavještavaju državnog odvjetnika o poduzetim radnjama, državni odvjetnik vodi istragu i usmjerava policiju, nalaže istražitelju da u prethodnom postupku poduzima radnje izvida itd. Načelno, policija ne radi samostalno, već u kordinaciji sa odvjetništvom. Po svršetku kriminalističkog istraživanja, odnosno istrage, policija sastavlja kaznenu prijavu i podnosi je odvjetništvu, a oni dalje postupaju u smislu podizanja optužnice i ostalih radnji, a sve u načelnom roku od 6 mj. kojeg je komunicirao Gman. I optužnice nema dok se ne ispitaju svi relevantni svjedoci, okrivljenici i ne prikupe dokazi itd. Kad optužnica bude gotova, ona ide na sud koji ju može odbaciti, vratiti na doradu ili potvrditi. Potvrđivanjem službeno započinje kazneni postupak i može se očekivati poziv na ročište. Sve dok se optužnica ne potvrdi, kazneni postupak nije u tijeku. Također, o svim radnjama suda i odvjetništva okrivljenik se obavještava pismenim putem.
 14. Osobna iskaznica

  Hoću reći ako policija procijeni da je to prekršaj i pošalje to na sud, a sud utvrdi da je prekršaj beznačajan, to zapravo znači da prekršaja nema (nema ni krivnje, ni kazne), iako su ostvarena njegova obilježija. To je zapravo novina u PZ-u i do sada sam to jako rijetko viđao. Ipak je različito od primjerice mjere upozorenja koja u izreci ima "kriv je..", ali kazna ne ide. Dok je kod 24a " oslobađa se optužbe"
 15. Osobna iskaznica

  S tim da kod beznačajnog prekršaja, ukoliko sud ide na taj članak, nema krivnje, tj ne oslobađa se kazne, nego optužbe, jer u tom slučaju prekršaja zapravo nema.
×