Jump to content

atomic95

Korisnik
 • Broj objava

  377
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

Sve što je atomic95 objavio

 1. Rasprava

  Imam jedno možda banalno pitanje. Međutim, nisam našao temu gdje bi to bilo primjetno postaviti, pa otvaram ovu. Termin - Rasprava. U aktualnom ZKP-u postoji termin isključivo i jedino koji kaže - rasprava. Ne postoji "glavna rasprava". Zašto suci i državni odvjetnici koriste termin glavna rasprava i koliko je to loše? Suci u obrazloženjima presuda pišu "... Na glavnoj raspravi izveden je dokaz..", dok državni odvjetnici, primjerice, pišu u optužnom aktu ; " na glavnoj raspravi planiram izvesti sljedeće dokaze" Koliki je stupanj problematičnosti kada pišu termin glavna rasprava, a to je nešto što ZKP uopće ne poznaje? Dakle, ZKP/08 poznaje raspravu. Nije li takva greška identična onoj kada građani laici zovu suca istrage istražnim sucem. Prije ZKP/08 postojao je istražni sudac, a sada imamo suca istrage. Isto tako postojala je glavna rasprava, a sada imamo raspravu. Zašto se tog termina dužnosnici ne odriču iako je to očekivano. Napominjem, radi se o slučajevima koji su obuhvaćeni novim zakonom i bez iznimke taj termin koriste i niži i viši sudovi, kao i odvjetništva, naravno ne svi, ali primjetni uzorak. Hvala na mišljenju.
 2. Neosnovano nadziranje, lazna optuzba i psihicko maltretiranje

  Nije baš laka procedura oko nadziranja od strane policije. Mora postojati debeli razlog. Ne potpisuju suci naloge kako se nekome prohtije. Nemojte se uvrijediti, mislim da samo krivo pretpostavljate. Promijenite uređaje i broj telefona ako se već bojite.
 3. Pijanac/nepoznata osoba na ulazu u zgradu

  Ako je akt lokalne samouprave, kaznu pišu, ako se ne varam, komunalni redari. Pitanje je koliko respekta ta ekipa ima prema njima. Osim ako se ne pojave sa policijom.
 4. Uhvacen s 30g

  Niti jedan papir za doma nisi imao? Trebala bi biti i potvrda o oduzetoj marihuani i obavijest o tome da će se pokrenuti prekršajni postupak sa pobrojanim tvojim pravima..
 5. Pijanac/nepoznata osoba na ulazu u zgradu

  Jednokratno opijanje nije prekršaj, ali ako dokažete da su tamo češće - jest, znači zvati policiju svaki put kad se okupe i kad ih se evidentira nekoliko puta ide prijava za prekršaj protiv JRM. Među njima ima možda i skitnica, pa se i tu može pisati prekršaj. Uglavnom, zovite policiju i to je to. Svaki put kad su tamo. To zna biti neugodno pogotovo ako imate djecu koja se vraćaju iz škole ili idu u dućan i opravdano ih je strah proći kraj tih ljudi, iako su najčešće bezopasni. U dalmatinskim gradovima vam je to dio svakodnevnice svakog kvarta, svaki dućan ima svoju ekipu, a sugrađani su se navikli, kao i policija, pa oni uz neke kompromise nastavljaju sa aktivnostima. Pomaknu se malo dalje i slično..
 6. Oštećenje tuđe stvari

  I kad se dogovorite o cifri, odradite to da ostane papirnati trag, tj da imate dokaz da ste nadoknadili štetu. Izvod iz banke itd.
 7. web stranica sa piratiziranim sadržajem

  Danas kad dođete na fakultet, profesor vas uputi da kopiranu knjigu nabavite u skriptarnici. I to njegovu. I to u dućanu koji nema veze s fakultetom. Nadalje, vjerojatno ne postoji osoba koja nije nešto skinula sa interneta, a da to nije platila. Ovo nije zakonom uređeno dovoljno precizno i dobro, a pitanje je koliko je to i moguće, i dok je situacija ovakva kakva je, teško se išta može.
 8. Razlika u godinam

  To je trenutno tako malo..naizgled. Kad vi budete imali 20, to će biti i više nego ok A i sad je, ali eto..
 9. Prestroga kazna?

  Da, ali si imao 1,40 g/kg, a svi znamo koliko je to alkohola, pa i sudac. Bilo bi granično sa skandaloznim da ti nije oduzeo vozačku.
 10. Remetinec, posjete djevojaka

  Ne mora biti Pula, ali je izgledna. Svakako neće dobiti zatvor gdje su okorjeli kriminalci. Možda bude i Turopolje. To su vam zatvori poluotvorenog tipa i drukčija je priča. Sitniji prijestupnici, droge, promet, neplaćene alimentacije i slično. Ponekad se dogodi da u takvim zatvorima borave i osuđenici koji se postepeno puštaju na slobodu i privikavaju na vanjski život pa dolaze iz kaznionica zatvorenog tipa. Svakako, te kaznionice su OK i nisu ništa strašno. Govorim iz iskustva (nisam bio zatvorenik ) i tamo vlada relativno zdrava i prihvatljiva atmosfera. Radi se, druži se, priča se, posjećuje se. Nemojte da vas Remetinec prestraši, procedura je takva. U Remetinec isključivo najbliža rodbina. Preko stakla i kratko. Zvati vas može, također kratko. I pitanje je kada će mu dopustiti. Remetinec je najgori put u cijeloj priči. Uvjeti loši, puno ljudi u sobi, cijeli taj put kroz Remetinec je vjerojatno stresan. I osuđeniku i posjetitelju, ali to brzo prođe kada se dobije raspored za kaznionicu. No, takva je procedura. Proći će Remetinec pa će biti bolje. Čekajte informacije, zovite zatvor, tražite odgovore - slobodno.
 11. Zastitne mjere

  Tj. Novčano će te kazniti. Stoga se odazovi i riješi..
 12. Ročišnik

  Neki sudovi nemaju javni ročišnik, a neki da. Kako su sukladno zakonu suđenja javna, može li se od konkretnog Suda tražiti dostava rasporeda ročišta? Odnosno, na koji su način dužni obavjestiti zainteresiranu javnost o rasporedu ročišta ako to ne objave na internetskim stranicama?
 13. Policija mora obavještavati državno odvjetništvo odmah. I raditi u kordinaciji sa njima. Ne funkcionira to tako da policija riješava predmet, pa javi odvjetništvu kad im padne na pamet. Oni obavještavaju državnog odvjetnika o poduzetim radnjama, državni odvjetnik vodi istragu i usmjerava policiju, nalaže istražitelju da u prethodnom postupku poduzima radnje izvida itd. Načelno, policija ne radi samostalno, već u kordinaciji sa odvjetništvom. Po svršetku kriminalističkog istraživanja, odnosno istrage, policija sastavlja kaznenu prijavu i podnosi je odvjetništvu, a oni dalje postupaju u smislu podizanja optužnice i ostalih radnji, a sve u načelnom roku od 6 mj. kojeg je komunicirao Gman. I optužnice nema dok se ne ispitaju svi relevantni svjedoci, okrivljenici i ne prikupe dokazi itd. Kad optužnica bude gotova, ona ide na sud koji ju može odbaciti, vratiti na doradu ili potvrditi. Potvrđivanjem službeno započinje kazneni postupak i može se očekivati poziv na ročište. Sve dok se optužnica ne potvrdi, kazneni postupak nije u tijeku. Također, o svim radnjama suda i odvjetništva okrivljenik se obavještava pismenim putem.
 14. Osobna iskaznica

  Hoću reći ako policija procijeni da je to prekršaj i pošalje to na sud, a sud utvrdi da je prekršaj beznačajan, to zapravo znači da prekršaja nema (nema ni krivnje, ni kazne), iako su ostvarena njegova obilježija. To je zapravo novina u PZ-u i do sada sam to jako rijetko viđao. Ipak je različito od primjerice mjere upozorenja koja u izreci ima "kriv je..", ali kazna ne ide. Dok je kod 24a " oslobađa se optužbe"
 15. Osobna iskaznica

  S tim da kod beznačajnog prekršaja, ukoliko sud ide na taj članak, nema krivnje, tj ne oslobađa se kazne, nego optužbe, jer u tom slučaju prekršaja zapravo nema.
 16. Nedopuštena pitanja na intervjuima

  Da, ovo što si rekao u drugom paragrafu, takvo sam iskustvo imao. Nije me nikad odbio direktor, već kojekakvi voditelji voditelja i slično. U velikim firmama ima prostora za takve manipulacije.
 17. Osobna iskaznica

  Sa osobnom vas neće nitko maltretirati dok šetate psa ili idete u dućan. Na kraju krajeva, ukoliko se to i desi, uvijek možete reći da ste se upravo zaputili prema najbližoj postaji prijaviti gubitak osobne iskaznice. Kada biste isto ponovili i na sudu, bili bi ste oslobođeni optužbe po čl 24a PZ, beznačajni prekršaj što je spomenuo sivko.
 18. Nedopuštena pitanja na intervjuima

  Ja sa privatnim sektorom imam oprečna iskustva. Sudjelovao sam na nekoliko natječaja koji su toliko bili banalni da je nemoguće da je taj postupak ičemu služio. Dva polupitanja i to je sve. Neki se nisu ni javili sa rezultatima. I u privatni sektor se zapošljavaju prijatelji prijatelja, ali da im je to rizik - jest, i svjesno ga prihvaćaju.
 19. Nedopuštena pitanja na intervjuima

  Može se tumačiti to pitanje kao i da bi vi kao pojedinac potencijalno mogli gledati prvo svoj interes, a onda poslodavca. No, kako bi se izbjeglo tumačenje pitanja, a za to vremena nema, jer odgovorit se mora odmah, ja bih komunicirao kako uopće nije dvojbeno da bi u obavljanju posla postojao dvostruki interes. U obavljanju posla treba slijediti i poštivati prije svega zakon, a potom moralna i etična načela. U obavljanju posla interes službe i zakona je na prvom i jedinom mjestu. U privatno vrijeme prevladava interes za samog sebe. Osoba koja se drži zakona, pozitivnih propisa i ostalih propisanih pravilnika za obavljanje posla i ukoliko ima odgovarajuću spremu ne bi trebala stavljati svoj interes ispred interesa zakona kako bi primjerice napredovala u poslu. Za očekivati je da će takva osoba zaista i napredovati, bez da joj je takav interes na prvom mjestu i ispred interesa službe. Naravno, u nekoj reformiranoj i sređenoj službi. Je li u Hrvatskoj tako, ostavimo mašti na volju. U zaključku bih istaknuo kako je pitanje promašeno jer u obavljanju posla postoji samo interes da se posao obavlja po zakonu i pravilnicima. I budimo realni, u nekom sistemu koji teži idealnom, gdje bi interes zaposlenika bio ispred interesa javne službe? Možda kada bi te rođak zvao da mu za kilo janjetine nešto središ preko reda. Takav sistem ionako ne teži idealnom. Zato smatram pitanje nepotrebnim jer bi se moglo podrazumijevati da u obavljanju posla javne službe postoji samo interes tog tijela, poštivanja zakona i ispunjenja obveza.
 20. Osobna iskaznica

  A gledaj, može i to. Ovisi o njemu. Ovisi o situaciji, kontekstu, razlozima. Ali zašto nemaš osobnu?
 21. Seksualno zlostavljanje

  Premalo ste informacija napisali da vam se konkretno može nešto reći, ali dovoljno za načelno. Posebno je kritično doba 13-15 godina glede seksualnog odnosa. Posebno ako je u pitanju bio neželjenj odnos, a i neovisno o tome ŠUTITI NITI SLUČAJNO. Odmah i hitno se obratiti državnom odvjetništvu ili policiji. U ovakvim slučajevima je bitan precizan i temeljiti iskaz, a to što je prošlo dosta vremena nije bitno jer je i za očekivati da se tako nešto teško prijavljuje radi pretrpljenje traume i slično. Zastara definitivno nije na vidiku ni za slučaj običnog spolnog odnosa sa djetetom mlađim od 15 godina, a kamoli da je bilo silovanja itd. Hitno poduzeti radnje! Moram napomenuti kako nema kaznenog djela ako razlika u godinama nije bila veća od tri godine, ali s obzirom na to da spominjete zlostavljanje pretpostavljam da sekusalni odnos nije bio dobrovoljan.
 22. Uhvacen s 30g

  Ako je prekršaj imaš obavijest o prekršaju. Ako je kaznena, procedura je malo dulja i kompliciranija. Ako još nije završeno kriminalističko istraživanje, moguće su dopune. Ali za posjed (prekršaj) i preprodaju (kazneno) nećeš biti prijavljen u isto vrijeme. Iako količina nije bitna do neke malo jače, 30 je granična. I meni miriše na mogućnost kaznene. Moraš vidjeti papire da ti točno kažemo.
 23. Krsenje uvjetne kaznw

  Koliko je on u zatvoru već? Za što je prijavljen? Nalazi li se u istražnom zatvoru ili što?
 24. Izvanredni studij

  Nemate ih za što tužit. Omogućeno vam je redovno studiranje pod jednakim uvjetima, a to što vi to ne možete radi obaveza je vaš problem. Redoviti student može biti bilo tko, a ne samo maturant. I koji je studij u pitanju?
 25. Zašto su česti natječaji za tajnika škole?

  Sve što ću ti reć na to; ne vjeruje srce pameti
×