Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Corrado

Korisnik
 • Broj objava

  23
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Poštovani, vezani na početni post: Da stvar bude interesantnija prilikom procjene moje čestice koja je procjenjena prvotno na 850kn/m2 grad kao korisnik izvlaštenja podnosi prigovor i dostavlja kupo-prodajne ugovore gdje je grad prodavao 3 terena po cijeni od cca 600kn. Svi tereni su najmanje 1000 metara udaljeni od terena koji je bio predmet procjene i to su u naravi gradilište, dvorište i maslinik nepravilnog oblika. Grad svoj teren koji graniči sa mojim za kojeg me se izvlašćuje procjenjuje na 1000+ Kn. Da li ja imam pravo tražiti od grada da korigira cijenu jer ako je grad korigirao vrijednost mojeg terena prilažući kupo-prodajne ugovore, kako se ista metoda ne primjenjuje na teren u vlasništvu grada koji je tik uz moji teren?
 2. Postovani Frenki Poštovani Frenki, hvala za odgovor. Dobro ste me shvatili ja nemam dovoljno za gradnju, ali je situacija na tom dijelu takva da su parcele uglavnom manje površine, u suvlasništvu 10-ak osoba i uz to nepravilnog su oblika, tako da će tu biti jako puno natezanja da bi ta stambena zona postala podobna za građenje, jer kako stvari stoje nitko neče biti u stanju graditi. Ja se bojim da me grad želi istisnuti, kako bi lakše pogodovao svojim "igračima".
 3. Prekid postupka zbog cekanja revizijena

  Hvala za odgovor
 4. Postovani, ja sam suvlasnik nekretnine i tuzen sam u imovinsko-pravnom sporu. Drugi suvlasnik je tuzen pred pred 20 god i taj spor je okoncan pravomocnom presudom zupanijskog suda nako 20 godina sudovanja. Sada sam tuzen ja kao suvlasnik nekretnine sa indenticnim tuzbenim zahtjevom u kojem tuzitelj nije uspio u cijelosti i moji postupak je tek poceo pred opcinskim sudom, medjutim tuzitelj vec trazi prekid dok se ne rjesi njegov zahtjev za reviziju pred Vrhovnim Sudom. Imajuci u vidu da je presuda zupanijskog suda pravomocna i reviziona odluka bi mogla jedino ukinuti presudu te istu vratiti na ponovno sudjenje, moji bi se spor rijesio tek za cca 20+ godina. Tuzitelju ocito nije do sudovanja vec samo do nabijanja troskova i odugovlacenja postupka. Ima li ovaj zahtjev tuzitelja temelja u sudskoj praksi. Osobno smatram da bi takvim sudovanjem moji spor bio rjesen za cca 20 godina.
 5. Raskid ugovora o najmu stana

  Poštovani, moj naivini otac je iznajmio stan podstanarima (potpisnik ugovora i njegov otac). Potpisan je ugovor i udovoljeno je njihovom zahtjevu da se prijave u stanu kako bi ostvarili neke beneficije od grada. Situacija se razvila tako da je potpisnik ugovora otisao u Njemacku, a u stanu je ostavio svog oca. Lik koji je otisao u Njemacku se ne javlja, njegov otac kaze da je sin izgubio mobitel i ne moze se javiti ocu (gluposti). Uglavnom, stanarina nije placena 7 mjeseci. Prilikom zadnjeg susreta zbog neredovitog placanja sin se je slozio da ce on i otac napustiti stan u roku mjesec dana, medjutim to se nije dogodilo. Moze li mi netko moze savjetovati koji je najefikasniji nacin istjerati podstanara i naplatiti se. Zeli bih izbijeci uvlacenje u dugotrajne sudske sporove koji obicno traju godinama.
 6. Poštovani, grad me želi izvlastiti iz dijela moje čestice koja se nalazi u građevinskoj zoni, a sve radi gradnje ulice. Za gradnju ulice grad je ishodovao lokacijsku dozvolu. Prema procjeni napravljenoj za grad moje zemljište vrijedi 1000kn/m2 (građevinski dio) i 600kn/m2 (dio gdje je predviđena prometnica). Grad će izvlaštenjem mene namiriti sa 600kn/m2 i nudi mi kupnju nihovog dijela za 1000kn/m2. Moja parcela je velicine 360m2, potrebno za gradnju je 500m2. Ono što me intresira, budući da su sve te procjene su vrlo podložne manipulaciji, da li se kod izvlaštenja radi procjena tako da se uzima u obzir da ce tu ici cesta ili se procjena radi po parametrima prije lokacijske dozvole za cestu. Naime, lokacijska dozvola bi se mogla naknadno mijenjati, cesta možda nikada izgraditi itd, a mene će grad izvlastiti za skoro pola moje parcele. Na koncu , grad naručioca lokacijske dozvole mogao je urediti da cesta ide upravo preko terena u vlasništvu grada, a ne moju štetu. Da li netko može odgovoriti.
 7. Poštovani, Grad u kojem imam neko građevinsko zemljište napravio je detaljan plan i odlučio graditi cestu (kolni prilaz u slijepoj ulici) dijelom i na mojoj čestici. Moja čestica je kraj ulice pa bi praktički to bilo samo okretište. Ranije sam dao suglasnost za plan pod uvjetom da mi se površina potrebna za cestu vrati u omjeru 1:1. Danas sam pozvan u jedan od gradskih ureda gdje su mi najprije zaprijetili izvlaštenjem (uz nekakvu naknadu) kao gradu najpogodnijem rješenju ili mogu mijenjati oduzetu površinu po nepovoljnijem omjeru gdje mi se za jedan oduzeti metar nudi manja površina. Koliko imam šanse ako se protivim izvlaštenju.
×