Jump to content

bigtimerush

Korisnik
 • Broj objava

  24
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Neovlasteno snimanje

  Pozdrav svima. Da podignem staru temu. U međuvremenu je na snagu stupio GDPR, pa mi se čini da su se stvari sa snimanjem možda malo promijenile. Imam i ja jedno iskustvo sa snimanjem. Susjed je postavio vanjsku nazornu kameru, onu što izgleda poput male kupole (slična ovoj), sa vanjske strane zida privatne kuće, ta kamera gleda vanjski rub njegove parcele, odnosno vanjsku stranu zida obiljske kuće, i naravno cijelu cestu u potezu više od 50 metara, kao i druge parcele preko ceste. Da li smije privatna osoba snimati javni prostor? Cestu? Sav promet? Tko dolazi, odlazi, šeta, vozi bicikl, ide u školu.... Da li bi takvo snimanje bila povreda čl. 32 Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, gdje se govori o videonadzoru javnih provšina i piše da je "Praćenje javnih površina putem videonadzora dozvoljeno je samo tijelima javne vlasti, pravnim osobama s javnim ovlastima i pravnim osobama koje obavljaju javnu službu, samo ako je propisano zakonom..." Jel je susjed malo pretjerao? I da, pohranjuje snimke.
 2. Pozdrav, ne znam da li je već bilo riječi o slijedećem, pa bih molila za pomoć. Radi se o kući na dvije etaže gdje žive muž i žena. Suprug redovno plaća HRT pristojbu za tu adresu. Dakle, on i supruga se smatraju kućanstvom, čl.34. Zakona o HRT-u. (Kućanstvom se u smislu ovoga Zakona smatra svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuju i zajednički troše svoje prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba (stanovanja, prehrane i sl.). Nakon što je kontrolor haračio po susjedstvu, stigla je redovnom poštom obavijest o pokretaju prekršajnog postupka, koja je ostavljena u poštanskom sandučiću. Kontrolor je supruzi zaprijetio s ceste preko ograde, nije ulazio u dvorište, ništa nije potpisano. U zapisniku koji je zatim tražen i poslan sa HRT-a e-mailom, stoji da je kontrolor utvrdio postojanje apratmana putem booking.coma i još jednog servisa, tvrdi da se za tu adresu ne plaća pristojba, da je ustanovljeno postojanje tv prijemnika, i da se odbija potpisati zapisnik. Obavijest o pokretanju prekršajnog postupka na ime je supruge. Naišla sam na ovaj članak http://hrturizam.hr/saznajte-kako-postupiti-s-hrt-pristojbom-u-obiteljskom-smjestaju/ gdje, Nedo Pinezić predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri HGK, kaže ovako: „Plaćanjem jedne RTV pretplate domaćinstva stječu pravo na korištenje još tri RTV prijamnika bez plaćanja dodatne naknade. Veći broj RTV prijamnika od četiri treba odjaviti po isteku sezone iznajmljivanja i prijaviti ih sa datumom početka iznajmljivanja smještaja. Dodatnu pristojbu (jednu za svaka 4 nova RTV prijamnika) treba plaćati samo u periodu za koji ste prijavili dodatne RTV prijamnike." HGK tumači da je kućanstvo = domaćinstvo i da u tom slučaju samo ako imate peti tv prijemnik trebate ga prijaviti i za njega plaćati pristojbu po ljeti (prijaviti prije sezone, odjaviti poslije sezone). U ovom slučaju su supružnici definitivno kućanstvo i u svom kućanstvu, odnosno domaćinstvu pružaju se usluga smještaja, ne može se odvojiti zajednička infrastruktura (terasa, vrt, priključak vode, priključak struje, komunalije) pa ako su svi sadržaji u sklopu kućanstva - domaćinstva, onda bi se to tebalo odnosti i na RTV prijemnike. Što mislite i tome? Da li da se zanemari obavijest (jer nije došla preporučeno i nije potpisano da je preuzeta) ili da se odgovori na tu obavijest? Hvala,
 3. darovni ili kupoprodajni ugovor

  Hvala! Da li se u ugovor moze staviti da samo jedna strana snosi sve troskove?
 4. darovni ili kupoprodajni ugovor

  Nisam znala da se to može. Odlično, gdje mogu dobiti više informacija o zamjeni nekretnina - radi se samo o zemjištu odnosno dvorištu i pašnjaku.
 5. darovni ili kupoprodajni ugovor

  Pozdrav, sa ujakom bi zamijenila dvije male čestice okućnice (manje od 50m2). Da li je bolje da radimo kupoprodajni ili darovni ugovor. Ne znam što bi bilo boje?
 6. Kategorizacija apartmana

  rješenje izdaje ured državne uprave dođeš lako do njega ako znaš na koje je ime, pošalješ zahtjev za pristup informacijama
 7. rješenja

  pozdrav, nisam stranka u postupku, međutim vidim da jedan ured državne uprave izdaje rješenja koja nemaju pravnu podlogu. da li netko zna tko je nadležan da provjerava zakonitost rada tog ureda?
×