Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Rega Katalenić

Korisnik
 • Broj objava

  34
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Rega Katalenić

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

713 pregleda profila
 1. Upis promjena u registar udruga

  Znači da je tako trebalo postupiti i kada je član izašao iz udruge, a taj član je bio član jednog od tijela udruge, da li je bilo potrebno sazivati Skupštinu, tj. sve članove ili je dovoljno na sastanku aktivnih članova (ima i onih koji su članovi samo na papiru pa se za dogovore oko aktivnosti sastajemo samo aktivni) predložiti novog člana? U statutu udruge nije to najjasnije definirano. Ako se ne postupi tako, da li je to grubo kršenje Zakona ili Statuta i da li za to postoje sankcije?
 2. Upis promjena u registar udruga

  Pitanje: U trenutku kada predsjednik udruge da ostavku, sve obveze preuzima dopredsjednik udruge. Da li sam u pravu? Koji su daljnji postupci ? Izbor novog predsjednika? Unos promjena u registrima jer se mijenja ovlaštena osoba? Sazivanje izvanredne sjednice Skupštine? Da li sve te radnje oko promjena obavlja dopredsjednik ili novi predsjednik? Ne znam kojim redom...U statutu udruge nije točno definirana takva situacija. Hvala!
 3. Udruga, sponzorski ugovor

  Opet ja sa udrugom. Molim pomoć. Ako jedan član izađe iz udruge, a taj član je bio član jednog od tijela udruge, da li je potrebno sazivati Skupštinu, tj. sve članove ili je dovoljno na sastanku aktivnih članova (ima i onih koji su članovi samo na papiru pa se za dogovore oko aktivnosti sastajemo samo aktivni) predložiti novog člana? U statutu udruge nije to najjasnije definirano. Ako se ne postupi tako, da li je to grubo kršenje Zakona ili Statuta i da li za to postoje sankcije?
 4. Udruga, sponzorski ugovor

  Ma zapravo me zanima kakva je praksa. Da li trebam koga povesti sa sobom? Da li može netko postaviti pitanje zašto sam išla sama, a to obično ide još netko..
 5. Udruga, sponzorski ugovor

  Predsjednica sam udruge koja je dobila sponzorstvo jedne tvrtke. Na potpisivanje ugovora moram ići sama ili mogu povesti sa sobom dopredsjednicu i tajnicu? Hvala.
 6. Držanje životinja

  Poštovanje! Živim na selu. Vjerujem da je zakon isti za sve državljane. Dakle, imam psa, o držanju psa stalno se govori, čipiran je, redovno cijepljen, svaki dan u šetnji, uredno češljan, uhranjen. Velika je pasmina pa je uvijek na povocu. Ima pasa koji uredno šeću selom, opasnost su za bicikliste, a neki samo leže uz svoje ograde, ali kad ja prođem sa svojim psom napadaju napadaju, a neki laju na prolaznike. I onda ispada da je moj divljak jer ovi drugi su inače jako mirni. Komunalni redari ne reagiraju. A što je s mačkama?!Za njih ne vrijedi Zakon? Zašto mačke nemaju obvezu cijepljenja i čipiranja, te ograničenog kretanja? Sasvim slobodno dođe pred vrata, zapiša mi otirač, kopa po teglama i vrši nuždu.
 7. prava ravnatelja ustanova

  Molim pomoć smije li ravnatelj ustanove ciji je osnivac lokalna samouprava, sam sebe uputiti na edukaciju koja svojim sadrzajem nije predvidena iskljucivo za ravnatelje, vec za djelatnike ustanove? Buduci da medu djelatnicima nema zainteresiranih, moze li ravnatelj sam sebe uputiti na edukaciju, na trosak ustanove, obzirom da je odgovarajuce struke? Je li to sukob interesa? Hvala.
 8. Video nadzor obiteljske kuće

  Ima kamere na sve 4 strane, kuće su udaljene 10-ak metara. Naravno da snima i izvan javne površine. Hvala na odgovoru.
 9. Video nadzor obiteljske kuće

  Evo me opet nakon 2 godine na istu temu! U gore spomenutoj vikendici čekali smo Novu godinu! Nakon 2 dana dobivam informacije od treće osobe kako je ovaj prepričavao, tko je sve bio kod nas, što se i koliko jelo i popilo (koliko puta se išlo u podrum), tko je previše popio (išao je povraćati van), tko je vani pušio, tko bacao petarde. Tu dolazimo raditi kroz cijelu godinu jer imamo vinograd, voćnjak i vrt. Ovakve veselice imamo 2-3 puta godišnje i onda me netko snima! Ima li zakonski način da tome stanem na kraj? Molim ozbiljan odgovor. Pozdrav svima!
 10. zavod za zapošljavanje

  Hvala! Dogovoreno je da se prikaže kao opravdani razlog! Znači može se ako je referent normalan ili mu netko normalniji kaže što se može učiniti.
 11. Nasljeđivanje izvanbračnog druga

  Onda da produbim pitanje. Da li se smatra izvanbračnom zajednicom ako muškarac i žena ne žive na istoj adresi bez obzira na duljinu trajanja veze?
 12. zavod za zapošljavanje

  Hvala svima na odgovorima.
 13. zavod za zapošljavanje

  Znači, nema tu cile-mile! Sve po zakonu! Nemaš ti sebi što plaćati školu pa da dobiješ posao! Nego, ti lijepo odi na tečaj švedskog, pa onda pravo preko granice traži posao! Taman da sutra dobiješ posao u svojoj zemlji! A kako ćemo onda kukati da nam manjka radne snage? Kako ćemo uvoziti radnu snagu?! Joj joj! Da, osoba ima pravo na 5 mjesečnih naknada! Nakon 2 mjeseca želi ići na prekvalifikaciju o svom trošku. Zašto gubi pravo na još 3 naknade? Samo zato što tu prekvalifikaciju ne plaća Zavod? Rekli su da će izgubiti pravo ako se ne odazove na tečaj stranih jezika! Dakle, nije im važno što će se osposobiti za zanimanje s kojim će vrlo vjerojatno posao dobiti odmah nego je važno da ide na tečaj tek da se vide da oni odrađuju svoj posao?!
 14. Nasljeđivanje izvanbračnog druga

  Nakon majčine smrti brat i ja nasljeđujemo svatko po pola kuće. Ja živim sa ženom i dvoje djece. Ulažemo u održavanje i obnavljanje kuće i okućnice. Brat je u vezi sa ženom, udovicom 25 godina. Ona nije prijavljena na našoj adresi, već dolazi samo na spavanje. Ona ima svoju mirovinu ali njome pomaže svoju djecu i unuke. U našu kuću u 25 godina nije donijela ništa niti brine o kući. U obnovi kuće ne žele sudjelovati jer "njima je dobro kako je". Molim Vas da mi odgovorite. U slučaju da se bratu nešto desi, ima li ona (ili njezini nasljednici) kakvo pravo nasljeđivanja u njegovoj polovici kuće? Hvala.
 15. zavod za zapošljavanje

  Da, osoba ima pravo na 5 mjesečnih naknada! Nakon 2 mjeseca želi ići na prekvalifikaciju o svom trošku. Zašto gubi pravo na još 3 naknade? Samo zato što tu prekvalifikaciju ne plaća Zavod? Rekli su da će izgubiti pravo ako se ne odazove na tečaj stranih jezika! Dakle, nije im važno što će se osposobiti za zanimanje s kojim će vrlo vjerojatno posao dobiti odmah nego je važno da ide na tečaj tek da se vide da oni odrađuju svoj posao?!
×