Jump to content

useless

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav,dižem ovo iz naftalina. Radim u Austriji, imam gore prebivalište, trenutno imamo osobnu RH. Konkrento - ne želim plaćati nikakve razlike poreza na dohodak Hrvatskoj o čemu se priča ovih dana. Zna li tko šta točno znači prijava privremenog odlaska? Ostajem li u tom slučaju bez RH osobne? Postajem li u tom slučaju nerezident u Hrvatskoj? Prema međunarodnom ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Austrije i Hrvatske članak 18. stavak 2. kaže: Znači li to čak i ako sam rezident RH ukoliko boravim u Austriji 183 dana godišnje Hrvatska me neće oporezivat uopće nikako. Ili nekom magijom to pak znači da me neće oporezivat ful nego će mi oporezivat razliku između onoga što sam platio u Austriji i što bih trebao po istoj plaći u Hrvatskoj?
  2. To je već navedeno u temi. Ako sam dobro shvatio to je jedino moguće ukoliko su prodavatelj i kupac dogovorno prevarili prodavateljeve vjerovnike. A budući da mi nemamo pojma o njegovim vjerovnicima to ne bi trebalo biti problem.
  3. Znači vi mislite da nas predbilježba osigurava od njegovih eventualnih vjerovnika? Mi smo napravili predbilježbu, netko kome on duguje pare se sjeti pokrenut ovršni postupak prije nego smo je mi opravdali? Može li nam naštetiti? Šta sa ovim detaljima oko deponiranja novaca?
  4. Pozdrav ljudi, Da vas ponovno priupitam vezano za ovo. Izrazili smo našu zabrinutost prodavatelju i oni su ponudili da napravimo ovakvu proceduru: potpišemo ugovor uz koji deponiramo novce kod javnog bilježnika, sa ugovorom idemo radit predbilježbu u gruntovnicu, kad on skine hipoteku i potvrdi da nema aktivnih plombi on može preuzeti novce, a nama daje tabularnu izjavu kojom opravdavamo predbilježbu. Šta uopće znači ta predbilježba? Ima li ona prednost pred nekim potencijalnim vjerovnikom prodavatelja koji bi pokrenuo ovrhu ili praktički ne znači ništa dok se ne opravda. Također, ako se novci deponiraju na žiro račun javnog bilježnika mogu li se isplatiti u gotovini, ako ne - mogu li se isplatiti na račun prodavateljeva sina? To meni ne zvuči kao moguće i izgleda da mu je i osobni račun blokiran.
  5. Zaboravio sam napomenut da je imao neke zabilježbe ovrha zbog neplaćanja pričuve uz ovu zabilježbu svog prijatelja. Moguće je da je tu shemu sa svojim prijateljem koristio za to, jer su te ovrhe dugo stale, a nisu "aktivirane" (poslan stan na bubanj, ili kako već to ide). Odvjetnika smo konzultirali ali on čini mi se više kalkulira sa opcijom da mu je taj neki prijatelj zapravo kamatar kojem duguje novce pa se njih dva prepiru oko toga kako će se i na koji način dizat "kamatareva/prijateljeva" zabilježba. Ako imate još kakav komentar ili prijedlog bio bih vam zahvalan. Bizarno mi je da može doći do takve neke parnice u kojoj bi mi nastradali dok zapravo nemamo pojma šta taj lik radi, samo smo mu dali instrukcije da sve pobriše kako zna i da ćemo mu kupit stan.
  6. Ok, hvala na detaljnom odgovoru. O njegovim nekakvim eventualnim vjerovnicima u svakom slucaju ne znam nista. Tvrde mi da tu nema nicega da je to samo kao mjera sigurnosti.
  7. Hvala na odgovorima. Konkretno je situacija sljedeca: trenutni vlasnik ima teret na stanu u vrijednosti cijelog stana za koji tvrdi da je fiktivno dogovorio sa svojim prijateljem da bi zastitio stan od nekih mogucih nezeljnih potrazivanja zbog svog posla. Vlasnik vec ima tabularnu izjavu od tog svog prijatelja ali nije zelio dizati teret nego je inzistirao da napravimo kupoprodaju, i da nam on da tu tabularnu izjavu pa da se mi bakcemo time. To smo odbili i najvjerojtanije ce on to sad rjesavat pa nakon toga ide kupoprodaja. Pitanje sam postavio jer me malo zabrinulo to njegovo inzistiranje da on taj teret ne dize nego da dadne tabularnu izjavu nama. Kao da mu netko dise za vratom i da ce se otvorit necem nezeljenom skine li teret, cime bi se i otvorila mogucnost za ono sto sam opisao. Ako mu netko zbilja dise za vratom zar taj netko ne bi takodjer vec dosad teretio stan bez obzira na postojeci fiktivni teret? I kao sto je vec receno u prvom odgovoru, pa da mi potvrdite jos jednom, taj netko bi u pravilu morao sudski ishoditi terecenje pa bi to bilo vidljivo negdje?? Mozda malo paranoicno djelujem al vise pokusavam skuzit taj cijeli sustav jer mi se malo debilno cini da postoji takva rupa u necem sto bi trebalo biti jednostavno.
  8. Pozdrav, Zanimaju me hipotetske mogućnosti i zamke u sljedećoj situaciji: Sa prodavačem stana idem do javnog bilježnika gdje potpisujemo kupoprodajni ugovor i ja ga isplaćujem te od njega dobivam tabularnu izjavu. Do gruntovnice imam nekih pola sata do sat vožnje autom. Može li se u tih pola sata dogoditi da netko u gruntovnici kome je trenutni vlasnik dužan novac preda zahtjev za nekakvom zabilježbom na stan prije nego ja predam tabularnu izjavu. Šta se događa u takvoj situaciji i koje su moje mogućnosti da se zaštitim od neželjenih posljedica. Novac je već otišao, a njemu se na stan zabilježio netko drugi. Je li validan argument da smo potpisali ugovor i tabularnu izjavu prije nego je ta osoba podnijela zahtjev za zabilježbom? Poništava li se možda naš ugovor (pretpostavljam da bi za to u ugovoru trebalo stajati da u trenutku predaje tabularne izjave nema ništa na stanu?)? Postoji li neka mogućnost da se novac daje u trenutku predaje tabularne izjave u gruntovnici ili nešto slično? Nakon što se uvjerimo da je sve ok i na licu smo mjesta.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija