Jump to content

Homjan

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Planira se otvoriti d.o.o., međutim nameće se pitanje vođenja poslovnih knjiga. Naime, kod prijave novoosnovane tvrtke na Poreznu upravu potrebno je uz ostale dokumente dostaviti „Ugovor o vođenju poslovnih knjiga“. Da li je potrebno sklopiti ugovor sa odgovarajućim obrtom, poduzećem koje se bavi knjigovodstvom ili je moguće zaposliti osobu u novoosnovanom poduzeću koja će biti zadužena za knjigovodstvo? Ukoliko je moguće zaposliti osobu, koji dokument se tada predaje kod prijave novoosnovane tvrtke na Poreznu upravu? Unaprijed se zahvaljujem, Lp.
  2. Kad je u školi zatražena specifikacija računa, odgovoreno je da su "oslobođeni PDV-a i da mogu izdavati samo uplatnicu". Kako je to moguće? Također se u razgovoru računovođa poziva na to da je potpisan ugovor sa roditeljem, međutim u samom ugovoru se ne navodi način izdavanja računa, već samo kako je roditelj dužan podmiriti obveze za marendu.
  3. Pozdrav, Moli se informacije da li postoji pravni temelj i/ili uputa koja definira koje elemente mora imati izlazni račun kod proračunskih korisnika oslobođenih od obveze PDV-a? Naime, u osnovnoj školi djeteta A dobivam uplatnice za marendu djeteta samo u formatu uplatnice – HUB-a, dok u osnovnoj školi djeteta B dobivam ispisan i račun sa HUB-om. Na računu bude naznačena točna količina obroka po danu, te ostale specifikacije računa. Također, da li se sama uplatnica dobivena bez detalja o obračunatim uslugama može koristiti kao temelj za ovrhu ukoliko roditelj nije dobio nikakve druge dokumente uz istu? Zahvaljujem unaprijed.
  4. Provjera u policijskoj stanici se može obaviti telefonski ili treba baš službeni upit putem preporučenog pisma? Hvala Vam puno na odgovorima
  5. Bok Nisu mi ništa rekli. Nisam dobio nikakvog zapisnika, niti ikakve riječi niti o prekršajnoj niti o kaznenoj prijavi (koja je ustvari razlika)? Nema nikakvih ozljeda na sreću. Osin mojeg auta koji je spreman za metis. Jasno mi je. Kriva sam šta se tiče preticanja kolone. To ja nisam osporio.
  6. Poštovani, prošli tjedan sam imao nesrećeu tj. izletio sam s autom na krov. Dakle ukratko situacija je sljedeća: Na ravnom djelu brze ceste, ograničenje 80km/h išao sam pretjecati kolonu od 4 vozila. Nakon što sam prestigao prva dva bliža meni, u tijeku preticanja, 3. auto po redu započeo je preticanje unatoč tome da sam ja već bio u preticanju. Za ga izbjegnut, skrenuo sam ulijevo te stao na kočnicu, time me je zakrenulo na cesti sletio sam u kanal i okrenulo me na krov. Živ i zdrav sam ostao, bez ikakvih povrijeda. Taj isti auto (3. koji je hito preticat dok sam ja već preticao), je pobjegao s mjesta nezgode, međuti dvojica iz kolone koju sam preticao su se zaustavili i dali mi brojeve da će mi svjedočiti da se to tako dogodilo kao što sam naveo. Oni nisu uspjeli vidjeti broj tablice, međutim, postoji obližnja kamera na jednom viaduktu i naknadno sam ja uspio pronaći tablice tog auto koji se ubacio ispred mene. Bila je Hitna služba i Policija, te Policija napravila zapisnik, puhao sam i napuhao 0,00 i to je jedino šta sam dobio od Policije (zapisnik o alkotestiranju), te sam im naravno dao brojeve kontakta tih svjedoka. Dali imate neki savjet šta bi mogao poduzet nakon što dobim policijski zapisnik? Nisam siguran da je policija dužna istraživati koji je taj auto koji mi je oduzeo prednost, ili je, jer pošto sam ja našao tablice, i oni će lako. Ja ću vjerovatno dobit kaznu za pretjecanje kolone, neprilagođenu brzinu i uvjete na cesti, kazne koje ne osporavam, ali realno da mi se ovaj nije izbacio nebi bilo ništa od toga, tj. ima mjesta na toj ravnici za preticat 10 vozila. Unaprijed hvala.
  7. Bok. Naravno da se koriste, štoviše, imaju ogromnu financijsku korist od nje. Jer dolaze strani lovci (Talijani, Slovenci..) te im Lovačko društvo (ovo prije spomenutu) prodaje dnevne ili više dnevne dozvole za lov u lovištu. Ali zato uredno kada nama divljač uništi nasade nikome ništa, kao da se nije ništa desilo, tj. pravdaju se da nije zagrađeno. A to što su se oni obezali isplaćivati naknade nikom ništa. Ima i još jedna druga stvar, idem šetat s psom u šumu, ili pilit drva, i sa svih strana odjekuju pucnji od pušaka. Strah me uopće odlaziti na svoje posjede parcele u šumi.
  8. Poštovani, imam jedno pitanje ukoliko mi možete pomoći. Prije 20-tak godina moj otac je potpisao suglasnost lovačkom društvu u našem mjestu prebivališta, na pravo korištenja parcela njegovih šuma i pašnjaka. Kao i svi ostali mještani, naravno uz obećanja da će nam isplaćivati štete od divljači, ali kao i sve u lijepoj našoj, pusta obećanja. Na koji način pravomoćno poništiti tu istu suglasnot. Tj. kako zabraniti lovcima da se kreću njima i koriste naše parcele kao svoje lovište? LP!
  9. Poštovani, imam jedno pitanje, ukoliko mi netko može pomoć. Imam dvojno državljanstvo, talijansko i hrvatsko. Prebivalište imam u Italiji, a samim time i talijansku vozačku dozvolu. U Hrvatskoj boravim samo za vikende. Pitanje je sljedeće. Dali ja sa talijanskom vozačkom dozvolom mogu upravljati sa autom od supruge (Hrvatske tablice)? Ili treba napraviti Hrvatsku vozačku dozvolu? Tj dali je uopće moguće imati i talijansku i hrvatsku dozvolu? LP.
  10. Poštovani, dao sam sporazumni otkaz u firmi A koji je izvršen 30.06.2017. i u toj firmi A iskoristio sam razmjerni dio prava na GO za 2017. godinu. Zaposlio sam se u drugu firmu B gdje mi je radni odnos započeo teći dana 01.07.2017., te me zanima kada mogu iskoristiti pravo na razmjerni godišnji odmor za drugu firmu, firmu B? Dali tek nakon 6 mjeseci ili odmah u bilo kojem periodu u 2017. godini?
  11. Dana 11.04.2016. godine podnijela sam zahtjev za priznanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu počevši od 08.05.2016. godine. Zahtjev je odbijen zbog greške Poslodavca. Obzirom da je ispravak izvršen, podnjela sam žalbu dana 15.06.2016. godine, te više nije postojala ni jedna prepreka ostvarenju mojeg prava. Do rujna 2016. godine strpljivo sam čekala na rješenje, a nakon toga u više navrata kontaktirala sam vaše djelatnike, najprije elektroničkom poštom putem nadležnog nositelja mirovinskog i invalidskog osiguranja u RH, a zatim i osobno telefonom putem tajnice načelnice i tajnice predstojnice, no nikada nisam dobila nikakvu povratnu informaciju kada mogu očekivati rješenje. Može li mi netko reći šta da radim? Unaprijed hvala.
  12. Molim Vas za savjet u vezi godišnjeg. Radnica koja je zaposlena od 23.5.2016. na ugovor na tri mjeseca. Zatim joj je ugovor produžen 23.8.2016 na još tri mjeseca, pa je jučer 23.11.2016 dobila ugovor na neodređeno. (Sva tri ugovora su kod istog poslodavca.) Koliko dana godišnjeg odmora ima pravo za 2016 godinu? Hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija