Jump to content

Tomason

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Razlog otkaza je nedovoljna mjesečna ocjena po mišljenju nadređenog, nakon malo manje od 2 mjeseca rada.
  2. Lijepi pozdrav i trebam malu pomoć Naime imam jednu nedoumicu. Od 2-11 mjeseca prošle godine sam radio kod prvog poslodavca. Istekom ugovora mi je rečeno da mi se isti neće produžiti. Nakon toga sam bio kratko nezaposlen te sam se u roku tjedan-dva zaposlio kod drugog. Taj drugi poslodavac mi je dao redoviti otkaz ugovora o radu (razlog nebitan za priču) dok sam bio na probnom roku. Pitanje ide ovako, imam li pravo na naknadu za nezaposlene i ako imam u kolikom trajanju?
  3. Lijepi pozdrav. Naime, pri potpisivanju ugovora nisam zamijetio da mi je propisana plaća manja od minimalne. Pausalnim pregledom ugovora sam zamijetio da se radi o cifri 3950kn i zaključio da se radi o netto plaći da bi nakon prve dobivene plaće pogledao ugovor i skužio da mi poslodavac obračunava 3950 brutto. S obzirom da je minimalna brutto plaća 4700kn zanima me da li postoji neki zakon ili članak zakona koji poslodavcu omogućuje isplatu ovakve plaće ili je on u prekršaju. Može li mi netko preporučiti što mi je činiti? Isplati li se posjetiti odvjetnika ako poslodavac odbije promijeniti ugovor?
  4. Pozdrav. Imam situaciju oko koje bi mi trebao jedan savjet stručnjaka ili bar poznavatelja financija i poreza. Cura (ne žena) i ja planiramo kupiti automobil. Stvar je u tome da su novci kod nje na računu , i da mi ga ne može fizički predati jer trenutno nisam "s njom", pa me zanima ako mi te novce prebaci na račun hoću li ja morati platiti nekakav porez na tu sumu novca? Radi se o 20 k kuna? Hvala unaprijed.
  5. I ne bi trebalo biti nikakvih problema oko toga da mi je porezna na zagrebačkoj (boravisnoj) adresi ? Ne znam da li je to povezano i da li oni vide da mi je naprimjer boravišna prijava istekla, a da mi porezna glasi na tu adresu s kojom ja formalno od isteka nemam nikakve veze ?
  6. Isprike jer sam otvorio temu na krivom pdf-u. Tek sad vidim da je pod "državljanstvo" i zamolba modovima da ne brišu (ako je moguće) nego prebace gdje treba.
  7. Pozdrav, imam par pitanja i bio bih vrlo zahvalan ako bi mi netko pomogao. Živim u Zagrebu, dvije godine i imam prijavljeno boravište (kroz koji dan ističe druga prijava boravka od godinu dana). Ovdje radim, i odmah sam nakon prve prijave promijenio poreznu karticu tako da ne bi bilo nekih poreznih zavrzlama, te uredno plaćam te sve namete koje nosi život u glavnom gradu. E sad, pitanje glasi ovako. 1. Ako mi prijava o boravištu ističe sa recimo 15.06 2019-e , imam li neki rok u kojem moram riješiti svoj status, naprimjer 14 dana, kao sa vozačkom i osobnom ili? 2. Da li baš moram nakon dvije godine prijaviti prebivalište ili nekako mogu za još godinu dana riješiti boravište? Može li se napisati nekakva zamolba, da se razmotri slučaj i to? Prijava prebivališta mi je u ovom trenutku nepotrebna (živim u rentanom stanu, ali kroz nekih pola godine selim u svoj) i onda bih zamijenio kompletne papire, a ako sada napravim promjenu prebivališta onda ću za pola godine to morati raditi ponovo što je i dupli trošak i vremena i novaca. 3. Da li ja sada mogu jednostavno se napraviti lud i ne prijavljivati ništa nikome 2 mjeseca i doći ponovo na šalter te prijaviti boravište na istoj adresi na kojoj je bilo prijavljeno? Par osoba mi je reklo da ima famozna rupa u zakonu i da je to moguće, jer navodno praviš pauzu u mjestu boravišta? 4. I zadnje pitanje. Ako recimo napravim ovo pod brojem 3, da li moj istek boravišne dozvole ima kakve veze sa mojom poreznom karticom? Hoće li se i dalje nesmetano moći uplaćivati plaća i ti svi porezi , ako recimo ne prijavim boravište ovdje u narednih mjesec dva? Hvala unaprijed.
  8. @Miroslav6 iskreno ne znam, mislim da je bilo zbog područja posebne državne skrbi. Živio sam u vinkovcima, do prošle godine u 6 mjesecu. Nakon toga selim u Zagreb, gdje sam i prijavio to policiji i napravio poreznu karticu sa trenutnim boravištem.
  9. @Miroslav6 Budem provjerio sve. Ali znate što mi još nije jasno. Konkretno sam radio u MORH-u do 6 mjeseca prošle godine, onda sam prešao u tu agenciju i onda kod tog zadnjeg poslodavca. I sad, za prijašnje godine rada u MORH-u sam uvijek dobivao oko 1400 kn povrata poreza (nekad više nekad manje, ali to je u biti to) . Kako da mi se sada to recimo nije računalo? Ako me razumijete što želim reći. Shvaćam da sam s ovim plaćama koje su bile ispod razine MORHa vjerojatno i manje plaćao i da se tu dogodila možda i ta "pogreška", ali zar nisam u ovih 6 mjeseci rada u MORHu "preplatio" to što su mi dali više u ovim drugim firmama? I još nešto, isplati li se možda poslati prigovor , pa da oni to provjere još jednom? To se može preko e-porezne koliko vidim.
  10. @Miroslav6 hvala lijepo na objašnjenu
  11. @Miroslav6 Provjerio sam i svi ostali iznosi koji su uplaćeni od strane poslodavca se slažu sa ovim kalkulatorom koji ste mi poslali.
  12. Radio sam 3 mjeseca. Kod ovog poslodavca sam počeo raditi negdje početkom 10. mjeseca. U tom mjesecu sam još radio i preko jedne agencije. Da li je 3800 kn netto uopće oporezivo?
  13. Da , potpisao sam ugovor o radu s neto plaćom od 3800 kn. Otišao sam na taj kalkulator i kad upišem svoju neto plaću tamo pokazuje da je ukupni prirez i porez na tu netto plaću 0? Što valjda znači da se nije ni trebalo plaćati. Kako mi je onda u poreznoj zaračunato da se trebalo?
  14. @Miroslav6 Hvala. Zvao sam poreznu. Rečeno mi je ovako. Bivši poslodavac, baš taj koji mi nije dao platne liste nije uplaćivao porez na plaću. Znači, uplaćivano je i zdravstveno i mirovinsko, ali ti porezi i prirezi nisu uplaćivani. Dogovorio sam s tim poslodavcem plaću 3,800 kn. I tih 3800 sam na račun dobio. Jel nije njegova obveza iz moje brutto plaće plaćati sve dadžbine državi? Ako sam u pravu, kome se mogu obratiti za pomoć. NIje stvar novaca, nego principa.Hvala Bogu našao sam puno bolje plaćeni posao i maknuo se odande, ali me zanima što mogu konkretno napraviti. Gospođa u poreznoj mi kaže da sam ja ustvari dobio više novaca na račun zato što taj porez od strane poslodavca nije plaćen, što nije istina. Dobio sam točno onoliko koliko je dogovoreno prilikom razgovora za posao. Nadam se da sam dobro objasnio.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija