Jump to content

macak_15

Korisnik
 • Broj objava

  69
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Neizvršenje kazne

  Poštovani, što ako se pravomoćna presuda ne izvrši u roku od 3 godine od datuma pravomoćnosti, odnosno, ako osuđenik nije pozvan na odsluženje, rad za opće dobro ili drugu kaznu, što zbog prepunjenosti zatvora, preopterećenosti sustava ili drugih razloga? Puno hvala
 2. Oslobođenje od novčane kazne

  Puno hvala. Jeste li ikad naišli na situaciju da je osoba osuđena za kazneno djelo koje je u međuvremenu ukinuto odlukom Sabora između prvostupanjskog i drugostupanjskog postupka? Za vrijeme prvostupanjske presude taj članak zakona je postojao, u vrijeme donošenja drugostupanjske presude nije. Ima li to kakvog utjecaja na presudu?
 3. Pozdrav, može li osuđenik koji je dobio novčanu kaznu i troškove suđenja tražiti oslobođenje od istih nakon donošenja pravomoćne presude zbog imovinskog stanja? Puno hvala.
 4. Rad za opće dobro

  Bojim se da će se sada kada je puno ljudi otišlo u inozemstvo, to će postati masovna pojava. Ono što mene muči je da ako osoba u inozemstvu odbije ROD, ROD će biti zamijenjen zatvorom i nikad se ne neće smjeti vratiti u RH. Evo, imam situaciju da čovjeku prijeti zatvorska kazna zbog drva u šumi koju nikad nije vidio koje je palo na dalekovod kojeg nikad nije vidio i to je pet puta eskaliralo do ovrhe, neplaćanja sudskih troškova, pa do ROD-a, sve bez sudjelovanja okrivljenika. Zato pitam, je li moguće tražiti izvanredno preispitivanje pravomoćne presude ako sud donese odluku o ROD-u bez pristanka okrivljenika.
 5. Rad za opće dobro

  Hvala, može li se zahtjevom za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude tražiti zamjena uvjetnom kaznom ili isključivo zatvorskom? Puno hvala.
 6. Rad za opće dobro

  Da, sad sam ponovno pregledao žalbu, u posljednjih pet rečenica žalbe izričito odbija rad za opće dobro i kratko obrazlaže da nikako ne može zadržati radno mjesto i ostati u zajednici dok obavlja rad za opće dobro, pošto bi morao promijeniti sredinu i da se nema tko brinuti o djeci dok u drugoj državi obavlja rad za opće dobro. No, ono što je po meni velika pogreška da taj dio teksta nije odvojen u zasebnu točku, da nije istaknut, nego je samo tako ubačen na kraj žalbe neposredno prije zaključka. Pa je li moguće ono što ja sumnjam, da viši sud to nije ni vidio jer se nijednom riječju nije osvrnuo na to.
 7. Rad za opće dobro

  To je druga osoba. Osuđenik nije pristao na rad na opće dobro, naprotiv, dao je izjavu da radije želi ići u zatvor i sud je to ignorirao. Ne samo to, nego ni viši sud nijednom riječju se nije osvrnuo na to, nego je jednostavno potvrdio prvostupanjsku presudu, bez da se osvrnuo na izjavu osuđenika. Dakle, osuđenik je upućen na rad na opće dobro bez pristanka.
 8. Rad za opće dobro

  Hvala, kako se razumijete u tematiku, da vas pitam. Može li se rad u inozemstvu navesti kao razlog da se traži oslobođenje od rada za opće dobro. Naime razlog broj 1 za rad za opće dobro je "resocijalizacija počinitelja, koji na ovaj način ima mogućnost zadržati zaposlenje i očuvati socijalne veze s obitelji i šire". Ako čovjek mora dati otkaz, vratiti se iz inozemstva i biti 6 mjeseci bez prihoda, tada svrha rada za opće dobro definitivno nije ispunjena. Moram navesti da je sud znao da okrivljenik radi u inozemstvu kad je donio tu odluku. Ima li smisla poslati ugovor o radu s firmom iz inozemstva kao dokaz?
 9. Rad za opće dobro

  Poštovani, županijski sud donosio je pravomoćnu presudu kojom se potvrđuje presuda općinskog suda o upućivanju na rad za opće dobro. Još nije napisana presuda. Osuđenik je kronično bolestan, ne može stajati niti hodati duže vrijeme. Postoji li način da se odgodi izvršenje rada za opće dobro ili da se osuđenika oslobodi, bez da ide u zatvor? Može li nekako zatražiti liječničku komisiju ili što? Puno hvala
 10. Javna drugostupanjska rasprava

  Ne, nije tražilo, samo je poslana obavijest. Ne piše poziv, nego na vrhu dopisa navedeno baš obavijest: tog i tog datuma u toj vijećnici održat će se javna sjednica drugostupanjskog vijeća.
 11. Javna drugostupanjska rasprava

  Hvala, a ako okrivljenik ne dođe, hoće li biti kažnjen? Zamislite ovo, 400km daleko, u 8 ujutro, na radni dan. Znači da treba doći dan ranije.
 12. Pozdrav, je li uobičajeno da drugostupanjski sud obavještava okrivljenika da će se održati rasprava o žalbi, da je rasprava javna. Nikad nisam to vidio, obično se sve obavi bez javnosti. Moram naglasiti, ne radi se o nekakvom teškom kaznenom djelu niti zatvorskoj kazni, a rasprava je udaljena najdalje moguće, 400 km. Znači li to da okrivljenik mora pristupiti. Nigdje ne piše da će drugostupanjski sud ispitati okrivljenika. Ako okrivljenik ne pristupi, hoće li mu to naštetiti? Puno hvala
 13. Izmjena uvjeta susreta, viđanja, alimentacije

  Sudac sada privremeno upravlja sudom zbog senioriteta. Znači podnosim zahtjev na CZSS?
 14. Pozdrav, imam situaciju da su se promijenili obiteljski uvjeti nakon razvoda braka. Tako npr. majka često radi popodne, otac radi od kuće itd. U osnovi, dijete odgaja baka. U pravomoćnom rješenju o susretima i viđanju piše da otac odvede dijete do vrtića vrtić koji više ne postoji i u koji dijete više nejde itd. Dakle, presuda je potpuno zastarjela jer dijete ne ide u vrtić, vrtić ne postoji, roditelji imaju drugačije radno vrijeme itd... Kako bivši supružnici ne mogu postići bilo kakav dogovor jer majka traži da otac ode i vrati se za 12 godina kad dijete završi školu, može li se tražiti izmjena presude o razvodu braka? Specifično, imam 2 pitanja: 1) ako otac podnese prijedlog za izmjenu viđanja, hoće li predmet ići istom sucu kao i razvod braka? 2) hoće li se centar za socijalnu skrb uključiti u procjenu i opet raditi sve procjene, davati mišljenje i slično? Puno hvala.
 15. Uplata iz inozemstva

  Hvala, nisam se dobro izjasnio. Kad je netko blokiran, FINA u pravilu poslodavcu šalje obavijest o tome, to piše i na njihovim stranicama. Hoće li se FINA pismeno obratiti stranom poslodavcu na stranom jeziku i poslati mu obavijest o blokadi računa na hrvatskom jer kad se preda obrazac 212 u Hrvatskoj, FINA poslodavcu pošalje obavijest o tome? Ako će sa strancima u inozemstvu komunicirati na hrvatskom, to će potrajati nekoliko mjeseci.
×