Jump to content

malakavana

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. 2 puta je nazvao (vidim da sam u prošlom tekstu izostavio 'puta') tijekom 2 tjedna i onda je uputio poruku. Ok,slažem se u vezi dokazivanja ali pretpostavimo da je čovjek, stari, ipak sam priznao sve što je već naveo i da je idalje tvrdio da je samo maštao (par sekundi o onome.. i da nije znao što je zapravo htio..itd). Dakle, priznaje je tu(utvrđeno je da je na burzi rada 3 g, ne može naći posao). Tada, čl. 140 ili 161.ili što?
  2. Ako bi stvar ilustrirao onako kako sam 'čuo', bila bi ovako:40 godišnjak je dio šire obitelji(zet) 14 godišnjakinje, nakon smrti njezine majke(punica) osjeća, kako navodi, milost prema djevojčici ali uskoro doznaje da se djevojčica dopisuje sa mladićem ljubavnim jezikom. Tako, navodi stari, osjeća da 'gubi' malu iz svoga osjećajnog kruga i počinje osjećati potrebu da ju nazove. Nazove ju 2 tijekom 2 tjedna 'šta ću ti kupiti za ovaj blagdan'...i napokon joj pošalje poruku' kad ćemo u šetnju'?. Djevojčica otkriva ocu sve, stari se brani na način: 'nikakve seksualne namjere nisam imao, ponekad sam samo maštao da se s njom ljubim ili me oralno zadovoljava ali, iskreno, i takvu maštu bi ubrzo, za par sekundi, izbacio iz glave, već 3 godine ne radim, nije mi lako, vjerojatno mi je moral narušena...' Inače, stari ima 3 djece(jedna kći također 14g), visoko obrazovan. Ovaj je slučaj baziran na istinitom događaju. Evo, sad sam glavne natuknice iz priloženog teksta. Molim Vaše mišljenje što detaljnije moguće.
  3. Mislite da bi čl. 140. došlo u obzir istovremeno sa čl. 161.ili mislite da bi to bilo jedan ili drugi?
  4. Ajmo poštovani G man jednu mi stvar, drugačije naravi, objasnite, to lijepo molim jer poštivam Vaša razmišljanja. Ako muškarac 40 g starosti pošalje djetetu od 14 g starosti poruku tj pisani tekst u kojoj poziva djete npr u neku šetnju, tek tako navodi, bez nekih recimo detalja... U koje bi to (ne)djelo spadalo? Kakve bi bile sankcije, pod pretpostavkom da je to bilo prvi put, ne osuđivan. .itd?
  5. Bez da otvorim novu temu, volio bih postaviti jedno pitanje nevezano za ovakvu temu ali, tiče se posredno. Prije par dana smo čitali u Slobodnoj o sudskom procesu protiv sina od nekog profesora na pravnom fakultetu a koji traje 13 godina, naravno neću spominjati detalje ali svako ko prati dnevni tisak može pretpostaviti o kome se radi. Ukratko, sin profesora je rada imao 18 g, obzirom da je proces za mlađe punoljetne osobe hitan, 6 mjeseci, kako to da do danas još nije Gotovo?
  6. Ok, amo malo drugačiju temu, nisam pravnik ali oduvijek me je pravo zanimalo pa puno toga znam ali, zato, ima puno toga što bih volio bolje znati, diskutirati..itd. Tema je slijedeća. Uvjetna osuda ima svoj rok kušnje, npr 3 godine, ako je izrečena mlađem punoljetniku(mene ta populacija posebno zanima obzirom da je u 'sredini' između maloljetnika i punoljetnika, dakle, ni ovamo ni tamo, kako po pravosuđu tako i po zrelosti) i ako taj rok kušnje proteće u redu:1.Ako bi pretpostavljeni mlađi punoljetnik ponovo čini neko kazneno djelo za koje se inače tj.po svim prakticiranim elementima, propisuje uvjetna kazna, može mu sud ponovo izreći SAMO uvjetnu? i 2. Ako se njemu sudi za dvije uvjetne, prvi put i drugi put, pretpostavljaju li te dvije činjenice neku zapreku za zapošljavanje u nekoj državnoj, ne javnoj, instituciji, recimo nakon 5 godina npr kad u međuvremenu završi i rehabilitaciju i obrazovanje, ako ga pohađa?
  7. Sad bi postavio jedno pitanje kao neku malu anketu u koju bih volio da se uključi što veći broj čitatelja. Kod većine kaznenih djela mlađih punoljetnika kao i kod virtualne priće 20_g godišnjaka, može li se vjerovati u kajanje koji bi iskazivali, ako ga netko iskazuje, odnosno, da li je praksa dokazala, opet u većini slučajeva naravno, da ti mladi ljudi mogu dalje živjeti ČISTO, ZAVRŠAVATI FAKULTETE, BITI USPJEŠNI U DRUŠTVU...itd?
  8. Da, mada je navedena priča o mlađem punoljetniku ipak sada u 'lakša' kaznena djela, ako sam u pravu!
  9. Da, u pravu ste, ali mislite li da su npr njemački ili nizozemski sudovi oštriji po tim pitanjima!?
  10. Sve što ste rekli, mislim, stoji ali ako je djelo bludnje radnje a radi se u navedenom slučaju o 4 napadnutih žena i kako sami kažete bilo bi stjecaj a ne produljeno k.djelo, mislite da bi tu mogla biti samo uvjetna kazna?
  11. Poštovani,djelo za koje se uhičeni napadać, 35 godišnjaka na žene u Splitu glasi, bar za sada, prekršaj. Želim postaviti nekoliko pitanja. Pretpostavimo da je napadać mlađi punoljetnik,npr 20 godišnjak, i da je taj mladić napadao npr četiri žene tijekom četiri mjeseca na javnoj površini na naćin da je nekima npr stavio ruku u međunožje preko odjeće, drugima dirao noge ispod suknje..itd BEZ da te žene fizički napadne ili udara. Moje pitanje je: tretira se ovakvo djelo kao prekršaj, u što ja osobno mislim da nije, ili se pak tretira kao napad na spolnu slobodu? odnosno, je li je to spolno uznemiravanje ili zlostavljanje? Nadalje, je li se tu radi o produljenom k.djelu ili stjecaju k.djela, što je možda vjerojatnije jer su četiri osobe "napadnute"? I još ovo: obzirom da se na populaciju mlađih punoljetnika odnose blaže kazne, kakvu bi osudu sud, po Vašoj prosudbi, donosio(pod pretpostavkom dosadašnje neosuđivanosti, kajanja..)?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija