Jump to content

krezumica

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Imam li pravo tražiti povrat poreza na nekretninu koji sam platila na stan od 45 m2 jer sam od djelatnika porezne uprave dobila krivu informaciju. Naime, radilo se o prvoj nekretnini. Ukoliko može, u kojim rokovima i što će se dogoditi ako kupim za svoju obitelj veći stan (tri člana), a ovaj manji prodam.
  2. Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu žena stjeće s navršenih 30 godina staža i 55 godina života
  3. U mirovini ste od 1.1.1999. što znači da Vam se za obračun mirovine uzeo radni staž do dana nastanka invalidnosti, a to je 1.1.1999. Prema ZOMO sva prava bivših invalida rada prevedena su u invalidsku mirovinu s tim datumom. Vama je vjerojatno zbog promjene u radnoj sposobnosti došlo do promjene u statusu invalidnosti s 1.2.2004. (ocjena vještaka) te Vam se od tog dana radi novi izračun mirovine. Kada bi u stanju invalidnosti došlo do promjene u smislu pogoršanja zdravstvenog stanja koje bi uzrokovalo opću nesposobnost za rad, radilo bi se o novom osiguranom slučaju, odnosno o drugoj vrsti mirovine.
  4. Mogu li se kao porezna olakšica pri godišnjoj prijavi poreza iskoristiti plaćeni troškovi poboljšanja uvjeta života (renoviranje stana), ako računi glase na jednog supružnika, a olakšicu bi koristio drugi supružnik? Vlasnik stana je supružnik na kojeg glase plaćeni računi.
  5. Suprug je dao otkaz radi prelaska u drugu tvrtku. Objekti koje je radio na dosadašnjem zaposlenju nisu završeni i vjerojatno neće biti dovršeni i isporučeni do isteka otkaznog roka. Na objektima rade cijeli timovi stručnjaka, ali zbog zakazanih rokova isporuke i nedovoljnog broja stručnih zaposlenika tvrtki prijete penali i gubitak zarade. Može li poslodavac tužiti zaposlenika koji je dao otkaz radi izgubljene zarade?
  6. Kupila sam stan veličine 48 m2. U to vrijeme muž i ja nismo imali djece. Uredno sam platila porez na promet nekretnina. Nismo u tom stanu živjeli budući da ga renoviramo. Još uvijek živimo kod roditelja i nemamo drugih nekretnina u vlasništvu. U međuvremenu smo dobili dijete i taj prostor ne odgovara našim stambenim potrebama. Namjeravamo ga prodati i kupiti stan od 70 m2. Imamo li pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet za taj novi stan i da li je bitno tko će od supružnika biti označen kao vlasnik stana?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija