Jump to content

becos

Korisnik
 • Broj objava

  4
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Darovni ugovor, isplata brata

  Krivo sam se izrazio u djelu isplata/dar, shvatio sam. Majka daruje novac bratu. No, kako naglasiti da se taj iznos, kojega majka daruje bratu, odnosi na konkretnu nekretninu (polovicu vrijednosti nekretnine koju će darovati meni), te da brat tim činom više nema potraživanja na njoj u budućnosti? Dakle niti možebitni nužni dio nakon majčine smtri (ostavinskoj, nasljedno isl.).
 2. Darovni ugovor, isplata brata

  Hvala, Matrix. Dakle, ne isplaćujem ja direktno brata već se ide na varijantu da to čini majka. Darovnim ugovorom (Ugovor o darovanju nekretnina, kako stoji u naslovu), koju sam tiskanicu našao u NN, vjerujem da neće biti problem riješiti prebacivanje nekretnine, međutim, u NN mi kažu da Darovni ugovor za novac ne postoji. Pretpostavljam da ću ga morati ili sam smisliti ili platiti javnog bilježnika (cca 1500 kn, obzirom na vrijednost nekretnine, kaže bilježnik). Ovu drugu opciju bih želio izbjeći. Molio bih vas za nekakve smjernice, kako to sročiti a da kasnije ne bude potraživanja na istoj nekretnini, odnosno ako postoji ipak nekva tiskanica ili primjer. Konkretno, bitno mi je da je nakon svega potpuno jasno da je brat isplaćen te da ubuduće ne postoje nikakva potraživanja s njegove strane na toj nekretnini. Kako to navesti, trebam li angažirati procjenitelja, navoditi vrijednost, općenito se upuštati u cijenu, koju smo mi odredili zapravo sami (u trenutku kada smo odlučili posjed prodati). Ili, možda najjednostavnije, sročiti jedan ugovor na kojemu će biti navedeno sve, i darovanje nekretnine meni i darovanje novca u visini polovice vrijednosti nekretnine bratu. A da on bude pravovaljan. Ne znam, molim pomoć. Hvala.
 3. Vikendicu koja je u vlasništvu moje majke namjeravam zadržati u obitelji na način da isplatim polovicu svome bratu (jer smo ju imali namjeru prodati, a majka bi dobiven novac popola podjelila između mog brata i mene). Zanima me kako to najbezbolnije rješiti, bez nekakvih poreza, taksi i sl. Darovni ugovor kod bilježnika? Što u njemu navesti? Hvala.
×