Jump to content

Dado2

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Veliko hvala na savjetima. I samo još nešto: 1. s obzirom da sam istovremeno kod više poslodavaca ostvarivala dohodak, to znači da ipak trebam podnijeti poreznu prijavu - i tu počinju problemi 2. ako raskinem ugovor s datumom kojeg ste predložila, što da radim s prošlogodišnjim iznajmljivanjem prije 12. mjeseca? Hoću li biti u prekršaju ako to ne navedem u prijavi, s obzirom da imam porezno riješenje. 4. Ako sam zbog svojih dodatnih zarada kod različitih poslodavaca ( istovremeno ) dužna podnijeti poreznu prijavu, što mi onda savjetujete s obzirom na prijavljivanje dohotka od iznajmljivanja? Da ga ne prijavljujem? A što da radim sa kreditom za stan? Mogu li prijaviti rate kredita kao olakšicu? Ili da ne upisujem ni jedno ni drugo??? Ako ću zbog toga biti u prekršaju, spremna sam platiti i taj nesretni porez na prvu nekretninu (iako mi nije jasno što će biti s tim novcem kada sutra-prekosutra budem sama živjela u stanu, bez podstanara - hoće li mi ga tada vratiti?) U tom smislu, što bi se moglo dogoditi ako podnesem prijavu sa svime gore navedenim, a onda čekam odgovor - kakav god bio? I HVALA NA SAVJETIMA I STRPLJENJU!
  2. Hvala na savjetima. Međutim, imaš još pitanja. 1. S obzirom da sam u protekloj godini ostvarila dodatne prihode, neću li biti u prekršaju ako ne predam poreznu prijavu ? A ako je predam, kako u njoj ne prijaviti dobit od vlasništva? Pa i kad bi raskinula ugovor s datumom koji ste predložila, još uvijek mi preostaje protekla godina u kojoj sam legalno iznajmljivanja. 2. Nije mi jasno zašto nisam smjela iznajmiti stan u roku od 5 godina a da time ne izgubim pravo na oslobađanje od poreza na kupnju prve nekretnine. Naime, u Zakonu i dalje piše slijedeće: "10. Porez iz točke 9. ovoga članka plaća se ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje." Stan nisam otuđila, niti to ne namjeravam. Dapače, ne planiram ga više ni iznajmljivati. A uvjet za oslobađanje i dalje je zadovoljen: "9.2. da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi,"
  3. Hvala na komentarima. Međutim, neke stvari mi nisu baš jasne. U Zakonu o porezu na promet nekretnina u čl. 11., točka 9.2. piše "...da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi." Ja sam trajno prijavljena na toj adresi, a druge niti nemam. Nemam drugoga stana ili nekretnine. Dakle, ne radi se o stanu za odmor, za iznajmljivanje ili slično. Podstanarku (prijateljicu) sam primila jer sam zbog prirode posla često bila odsutna, a njoj je trebao legalana smještaj. Ako poslušam Vaš savjet da ne predam poreznu prijavu bit ću u prekršaju jer sam prošle godine legalno prijavila podstanarku i plaćala mjesečni predujam poreza. Osim toga, imam i nekih dodatnih prihoda pa mi se čini da ću ja trebati uplatiti nekakav novac, a ne Porezna meni. Kad bih sada raskidala Ugovor, zar ne bi to bilo malo prekasno, s obzirom da se radi oporeznoj prijavi za 2007. I na kraju, što će biti s pravom na oslobađanje od poreza na kupnju prve nekretnine kada budem doista raskinula ugovor s podstanarkom (a to je doista u planu). Ako mi sada naplate taj porez, hoće li mi kasnije, kad raskinem ugovor, vratiti novac. Već sam napomenula da ne namjeravam ubuduće iznajmljivati stan, jer ću i sama u njemu češće boraviti. Dosadašnja je podstanarka ionako bila moja poznanica.
  4. Pozdrav svima! Nedavno sam kupila stan - prvu nekretninu kojom sam riješila stambeno pitanje. Dakle, bila sam oslobođena poreza na kupnju te nekretnine. A onda sam primila postanarku (poznanicu). Često sam na putu pa mi to odgovara. Tu i tamo prespavam u dnevnom boravku. Sve sam legalno prijavila. Dobila sam porezno rješenjo i već mjesecima uredno plaćam porez. Uskoro će isteći ugovor s podstanarkom. S obzirom da na ljeto planiram promijeniti posao, u buduće ne planiram iznajmljivati stan. U poreznu prijavu planiram unijeti podatke o uplaćenim ratama kredita za kupnju stana i podatke o uplaćenom porezu na dobit od iznajmljivanja. Jesam li u pravu? Što će biti s oslobađanjem od poreza na kupnju stana.
  5. Poštovana moderatorice i ostali forumaši, Javljam se s jednim pitanjem vezanim za porodiljne naknade. Ispričavam se ako možda nisam u toku sa zbivanjima na tom području. Naime, nedavno sam čuo da se za djecu rođenu nakon 2.7.2007. dobiva još i nekakav dodatak. Navodno, prema dopuni zakona... Zna li netko nešto o tome?!
  6. Unaprijed se želim ispričati ako se na forumu već bilo riječi o pitanju koje želim postaviti. Vezano za plaćanje poreza (paušalnog) na dobit od iznajmljivanja imovine, treba li se u godišnjoj prijavi ponovno nešto prijavljivati? Je li nužno da najmoprimac uplaćuje stanarinu na žiro-račun ili se može davati potvrda od strane najmodavca. Može li takva potvrda (ili uplatnica) biti dovoljna prilikom potraživanja povrata poreza od strane najmoprimca? Hvala na odgovorima
  7. Srdačno zahvaljujem na detaljnom odgovoru. A što se tiče njegovih uvjeta za dobivanje hrv.državljanstva, saznao sam da je udovac (tako bar kaže). Navodno bi to moglo biti brzo riješeno (?!). Pozdrav
  8. Pozdrav, Zna li netko što je sve potrebno za sklapanje ugovora o najmu stana sa stranim državljaninom koji ima prijevljen privemeni boravak u Hrvatskoj. Koje su komplikacije moguće u slučaju da se isti ne bude pridržavao Ugovora? Kako se osigurati? Situacija mi nije baš jasna: osoba navodno ima naš JMB i putovnicu, kaže da je bio oženjen za Hrvaticu, pa maloljetni sin ima i državljanstvo. Osoba uskoro očekuje državljanstvo... Zbunjujuće Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija