Jump to content

milosr

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. koje su obveze upravitelja zgrade kod ovakvih slučajeva, gdje mogu pronaći pravilnik/zakon koji se na to odnosi ?
  2. Jedan sam od 7 suvlasnika ruševne kuće i okućnice. Moja je 1/8. Svi ostali suvlasnici žele prodati prema ugovoru po kojem novi vlasnik ima obvezu platiti u roku od 2 godine a odmah po potpisu stječe pravo upisa u zemljišne knjige. Ugovor sadrži osiguranje tražbine uknjižbom založnog prava. Ja nemam povjerenja u kupca i ne želim potpisati bilo koji oblik ugovora koji dozvoljava kupcu da se upiše kao vlasnik prije nego isplati novac. Moje pitanje je da li postoji način da me ostali vlasnici zaobiđu i prodaju nekretninu bez mog potpisa. Drugo pitanje je kakva su iskustva sa takvim ugovorima. Koliko je to osiguranje tražbine zaista sigurno i da li bi se mogli lako vratiti u posjed kuće ukoliko kupac nakon dogovorenog roka nebi isplatio ugovorenu svotu ili bi se moglo dogoditi da sve završi dugogodišnjim i iscrpljujućim sudskim sporom ?
  3. Puno hvala na pomoći ! Šaljem PP sa podacima o česticama.
  4. Jedna čestica je u katastru a koja površinom pokriva 3 čestice u zemljišnim knjigama (gruntovnici), jedna od te tri čestice je sama zgrada i dvorište, druga je ta oranica, treća je dio dvorišta (nije bitna u ovom slučaju). Znači taj dio koji pripada gradu (oranica) nije dio okućnice ili jeste ?
  5. Posjedujem stan u zgradi u kojoj osim mojeg postoje još 2 stana. Zgrada je izgrađena na određenoj katastarskoj čestici, koja se u zemljišnim knjigama sastoji od tri čestice. Jedna od te tri čestice je oranica dio koje moja obitelj obrađuje već oko 70 godina. Drugi dio obrađuje druga obitelj iz zgrade. Oranica je gradsko vlasništvo. Prvo pitanje je slijedeće: ako bi ja od grada zakupio dio koji obrađujem preko ugovora na razdoblje od 10 godina da li u tom slučaju smijem taj dio odijeliti od drugog dijela oranice ogradom i/ili zidom ? Napominjem da ta ograda ne smeta susjedima jer taj dio ne koriste kao prolaz. Smeta ih samo utoliko što se ne možemo dogovoriti gdje je granica tih djelova koje obrađujemo, ali pretpostavljam da ako grad meni da u zakup taj dio koji mene zanima da se ja onda uvijek kasnije mogu pozvati na taj ugovor o zakupu. Drugo pitanje je da li postoji mogućnost da bi ja mogao zatražiti i dobiti vlasništvo nad tim djelom zemljišta dosjelošću s obzirom na dugu povijest korištenja istog unutar naše obitelji ? Unaprijed hvala na odgovoru !
  6. U zgradi u kojoj posjedujem stan živi susjed koji je prije nekoliko godina ispilio stoljetno stablo koje je raslo u zajedničkom dvorištu bez da je pitao za mišljenje bilo koga od ostalih stanara. Drvo nastalo rezanjem istog stabla ostavio je da trune uz zidove zgrade u dvorištu. U međuvremenu je to sve strunulo i tamo se kote štakori i svakakve bube, usput se drvom zatvoreni zidovi vlaže i oštećuju. Pored toga on drži hrpu starih predmeta, popluna, fotelja ispred prozora moje prostorije koja se dijelom nalazi ispod razine zemlje čime ometa moj posjed. Na moju zamolbu da to ukloni kaže da ih nema kamo staviti ..... Što mogu poduzeti protiv takvog ponašanja ? Da li postoji neka inspekcija kojoj se može prijaviti držanje tih trulih drva u kojima se kote štakori ? Što poduzeti u vezi sa postavljanjem predmeta pred prozor ?
  7. Hvala na odgovoru. Još jedno pitanje vezano uz istu nekretninu. Da li je potrebno platiti porez prilikom kupovine polovice stana, čija je druga polovica već u mom vlasništvu ?
  8. Hvala na odgovoru, ali bojim se da nisam shvatio. Jer ako je pravilnik kojim je bilo propisano da nije potreban certifikat stavljen izvan snage kako ste na kraju došli do zaključka da nije potreban ?
  9. Planiram otkupiti polovinu stana od mog brata. Druga polovina je u mom vlasništvu. Ukupna površina stana je 97 m2. Da li je potrebno ishodovati energetski certifikat.
  10. Zbog upisa vlasništva na nekretnini potrebna mi je tabularna izjava prodavatelja. S obzirom da je prodavatelj strani državljanin (Italija) da li je moguće da ja njemu poštom pošaljem izjavu koju bi on potpisao i ovjerio u Italiji ili ju mora ovjeriti kod nas ? Hvala !
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija