Jump to content

znanjazeljna

Korisnik
 • Broj objava

  31
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Naknada za uređenje voda

  Poštovani, smiju li Hrvatske vode donijeti rješenje o plaćanju naknade za uređenje voda u svibnju 2019. te istim rješenjem tražiti plaćanje po tom, većem, iznosu, za razdoblje od 1.1.2018. godine, dakle retroaktivno?
 2. Smetanje mirnog posjeda

  Hvala na odgovoru. Ako je tuženi smetao posjed kao izvođač, ali po nalogu treće osobe (upisanog posjednika) , može li tuženik pozvati tu treću osobu da stupi umjesto njega u parnicu ili samo da sudjeluje kao umješač? Unaprijed hvala.
 3. Smetanje mirnog posjeda

  Poštovani, ukoliko u posjedovnom listu piše da je posjednik čestice na kojoj se nalaze dvorište i dvorišna zgrada osoba X , može li osoba Y koja tvrdi da je imao posljednji mirni posjed tog dvorišnog objekta podnijeti tužbu za smetanje posjeda protiv osobe x?
 4. Poštovani, molim vas mišljenje o sljedećoj situaciji. Radnik početkom prošle godine neopravdano ne dolazi na posao. Zovemo ga na obranu, kaže kako nije znao da mu je bolovanje završilo... Dobiva upozorenje radi kršenja radnih obaveza. Pola godine poslije ista situacija, no ovaj put donosi doznake i opravdava izostanak te mu ne donosimo pisano upozorenje nego ga usmeno upućujemo da ubuduće svaki izostanak mora opravdati odnosno javiti poslodavcu odmah, najkasnije za 3 dana. Ove godine, radnik napušta radno mjesto bez dozvole poslodavca prije kraja radnog vremena, stiže prijava. Idući dan uredno dolazi na posao, stoga opet planiramo dati (samo) upozorenje s napomenom da ukoliko to ponovi, može doći do otkaza. Prije upozorenja čekali smo da dođe iznijeti obranu, no to nije učinio. No u međuvremenu, stiže nova prijava. Radnik se nije ujutro pojavio na poslu (radni dan još traje, prijava stiže par sati nakon početka radnog vremena- može li tako ili je treba poslati barem idući dan?). Što sada? Nema smisla pisati 2 upozorenja. Iako povrede nisu teške, očito su učestale. Je li ovo dovoljan razlog za izvanredan otkaz? Je li možda primjereniji otkaz radi skrivljenog ponašanja?
 5. Poštovani, molim vas informaciju- ugovorom o zakupu poslovnog prostora propisano da će se isti solemnizirati, a trošak solemnizacije je na zakupcu. Ugovor se sklapa u 3 primjerka (1 za javnog bilježnika), između mene (zakupodavca) i zakupnika. Kako u praksi to izgleda- ja dajem ugovore zakupniku da ih ode solemnizirati, pa mi on vraća moj primjerak nakon solemnizacije? Nadalje, plaća li se naknada prema tarifi za solemnizaciju (zakupnina x 12 mjeseci) u jednom iznosu ili ovisno o broju primjeraka ugovora- u ovom slučaju x 3? Nadam se da razumijete pitanja, naime, u ugovoru je to propisano i nemam previše dilema osim ovog praktičnog dijela- tko točno nosi solemnizirati ugovore i koliko će platiti.
 6. HRT PRISTOJBA

  Pozdrav, osoba je najmoprimac bez ugovora. Jedan dan kuca joj na vrata inkasator i osoba otvori vrata i ugledavši ovoga, odmah ih zatvori uz riječi "nije moj stan". Par tjedana poslije vlasniku stana u sandučiću je pismo naslovljeno na vlasnika, ali ispod njegovog imena "ZA PODSTANARA", kojim HRT traži plaćanje 240 kuna za posljednja 3 mjeseca radi posjedovanja tv-a Pitanje- na koji je način inkasator utvrdio da osoba uopće ima TV? Može li to proći na sudu? Nadalje, kako itko može opomene slati nepoznatoj osobi- podstanaru? Odakle itko zna da se radi o podstanaru, a ne radniku koji je taj dan došao okrećit stan u kojem nitko ne boravi? Ima li smisla pisat prigovor na ovrhu kad stigne ili popušit tih 80 kn mjesečno i bacit ih uhljebima iliti u vjetar, a radi duševnog mira? Hvala unaprijed.
 7. Poštovani, ukoliko je ugovorom o kupoprodaji stana ugovoreno da ako prodavatelj ne preda kupcu na vrijeme nekrentninu- duguje kupcu ugovornu kaznu u određenom postotku, na koji način kupac u slučaju zakašnjenja može ostvariti pravo na isplatu ugovorne kazne?
 8. Poštovani, kad je sudskom presudom određeno da više dužnika (3) zajedno mora platiti dosuđeni iznos, a odvjetnik tužitelja podnese temeljem iste presude Fini Zahtjev za izravnu naplatu za svakog dužnika posebno- hoće li se naplatiti svakom dužniku 1/3 duga?
 9. Ukoliko radnik zaposlen preko Agencije za privremeno zapošljavanje doživi ozljedu na radu- koga tuži? Agenciju ili Korisnika za kojeg radi? Ukoliko tuži Korisnika, je li njegova odgovornost i odgovornost Agencije solidarna odnosno smije li zvati Agenciju da u postupku pred sudom sudjeluje kao umješač? Hvala.
 10. ISPRAVNI POSTUPAK ZA UPIS SLUŽNOSTI

  Oprostite, krivo sam napisala. Od suda je stiglo rjesenje, odvjetnik zastupa tu veliku firmu.
 11. Poštovani, dobili smo od odvjetnika koji zastupa veliku firmu rješenje o pokretanju ispravnog postupka radi uknjižbe prava služnosti u korist te firme odnosno njihovih cijevi, koje već prolaze nekretninom, na našoj privatnoj nekretnini. Cijevi služe za potrebe opskrbe energijom u tom području. Možemo li mi sada staviti kakav prigovor da se tome protivimo, odnosno hoće li ta uknjižba bilo kako negativno utjecati na nas te možemo li tražiti naknadu za tu služnost? Hvala unaprijed.
 12. Regresno potraživanje

  Poštovani, firma je osigurana za odgovornost prema trećima. (Bivši) radnik je radi profesionalne nesposobnosti za rad u invalidskoj mirovini te HZMO sada (bivšeg) poslodavca traži naknadu štete u visini 1/3 isplaćene invalidske mirovine. Postoji li tu osnova da poslodavac traži regres od osiguranja temeljem police osiguranja od odgovornosti prema trećima?
 13. Poštovani, na Obavezni prekršajni nalog uložen je prigovor u kojem se, među ostalim, spominje kako o svemu što je okrivljenik iznio u svoju korist, mogu posvjedočiti i svjedoci, no bez navođenja imena istih. Sada je okrivljenik pozvan osobno na sud iznijeti obranu. Glede svjedoka- može li on na tom ročištu sucu predložiti saslušanje svjedoka, uz navođenje imena i ostalih podataka za iste pa da ih sud naknadno pozove? Može li, npr. skupa s njima pristupiti na sud pa reći sucu da ih je doveo ukoliko će ih saslušati? Dakle zanima me mogućnost da sudac uvaži prijedlog saslušanja svjedoka te saslušanja istih na tom ročištu ili mogućnost zakazivanja novog ročišta radi saslušanja svjedoka? Hvala unaprijed.
 14. PLAĆENI DOPUST

  Poštovani, ukoliko je kolektivnim ugovorom propisano da radnik može koristiti nekoliko dana plaćenog dopusta radi rješavanja imovinsko pravnih odnosa izvan mjesta stanovanja, može li radnik to pravo koristiti i onda kada je otac radnika osoba koja je pozvana pred nadležno tijelo rješavati imovinsko pravna pitanja, no radi određenih okolnosti, radnik bi uzeo punomoć te zastupao oca. Može li i tada koristiti navedeno pravo? Hvala unaprijed na mišljenjima i odgovorima.
 15. Molim savjet. Po pozivu pisanim putem imenovati predstavnika pravne osobe- to nije direktor koji istu zastupa (prema sudskom registru)? Ukoliko je ta osoba pozvana osobno pristupiti ispitivanju uz upozorenje na sve posljedice neodazivanja, a na kraju piše da pravna osoba može dostaviti i pisanu obranu, znači li to da ona ista osoba koja je dužna osobno prisustvovati, može ustvari podnijeti pisanu obranu umjesto toga? Hvala unaprijed.
×