Jump to content

znanjazeljna

Korisnik
 • Broj objava

  26
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. HRT PRISTOJBA

  Pozdrav, osoba je najmoprimac bez ugovora. Jedan dan kuca joj na vrata inkasator i osoba otvori vrata i ugledavši ovoga, odmah ih zatvori uz riječi "nije moj stan". Par tjedana poslije vlasniku stana u sandučiću je pismo naslovljeno na vlasnika, ali ispod njegovog imena "ZA PODSTANARA", kojim HRT traži plaćanje 240 kuna za posljednja 3 mjeseca radi posjedovanja tv-a Pitanje- na koji je način inkasator utvrdio da osoba uopće ima TV? Može li to proći na sudu? Nadalje, kako itko može opomene slati nepoznatoj osobi- podstanaru? Odakle itko zna da se radi o podstanaru, a ne radniku koji je taj dan došao okrećit stan u kojem nitko ne boravi? Ima li smisla pisat prigovor na ovrhu kad stigne ili popušit tih 80 kn mjesečno i bacit ih uhljebima iliti u vjetar, a radi duševnog mira? Hvala unaprijed.
 2. Poštovani, ukoliko je ugovorom o kupoprodaji stana ugovoreno da ako prodavatelj ne preda kupcu na vrijeme nekrentninu- duguje kupcu ugovornu kaznu u određenom postotku, na koji način kupac u slučaju zakašnjenja može ostvariti pravo na isplatu ugovorne kazne?
 3. Poštovani, kad je sudskom presudom određeno da više dužnika (3) zajedno mora platiti dosuđeni iznos, a odvjetnik tužitelja podnese temeljem iste presude Fini Zahtjev za izravnu naplatu za svakog dužnika posebno- hoće li se naplatiti svakom dužniku 1/3 duga?
 4. Ukoliko radnik zaposlen preko Agencije za privremeno zapošljavanje doživi ozljedu na radu- koga tuži? Agenciju ili Korisnika za kojeg radi? Ukoliko tuži Korisnika, je li njegova odgovornost i odgovornost Agencije solidarna odnosno smije li zvati Agenciju da u postupku pred sudom sudjeluje kao umješač? Hvala.
 5. ISPRAVNI POSTUPAK ZA UPIS SLUŽNOSTI

  Oprostite, krivo sam napisala. Od suda je stiglo rjesenje, odvjetnik zastupa tu veliku firmu.
 6. Poštovani, dobili smo od odvjetnika koji zastupa veliku firmu rješenje o pokretanju ispravnog postupka radi uknjižbe prava služnosti u korist te firme odnosno njihovih cijevi, koje već prolaze nekretninom, na našoj privatnoj nekretnini. Cijevi služe za potrebe opskrbe energijom u tom području. Možemo li mi sada staviti kakav prigovor da se tome protivimo, odnosno hoće li ta uknjižba bilo kako negativno utjecati na nas te možemo li tražiti naknadu za tu služnost? Hvala unaprijed.
 7. Regresno potraživanje

  Poštovani, firma je osigurana za odgovornost prema trećima. (Bivši) radnik je radi profesionalne nesposobnosti za rad u invalidskoj mirovini te HZMO sada (bivšeg) poslodavca traži naknadu štete u visini 1/3 isplaćene invalidske mirovine. Postoji li tu osnova da poslodavac traži regres od osiguranja temeljem police osiguranja od odgovornosti prema trećima?
 8. Poštovani, na Obavezni prekršajni nalog uložen je prigovor u kojem se, među ostalim, spominje kako o svemu što je okrivljenik iznio u svoju korist, mogu posvjedočiti i svjedoci, no bez navođenja imena istih. Sada je okrivljenik pozvan osobno na sud iznijeti obranu. Glede svjedoka- može li on na tom ročištu sucu predložiti saslušanje svjedoka, uz navođenje imena i ostalih podataka za iste pa da ih sud naknadno pozove? Može li, npr. skupa s njima pristupiti na sud pa reći sucu da ih je doveo ukoliko će ih saslušati? Dakle zanima me mogućnost da sudac uvaži prijedlog saslušanja svjedoka te saslušanja istih na tom ročištu ili mogućnost zakazivanja novog ročišta radi saslušanja svjedoka? Hvala unaprijed.
 9. PLAĆENI DOPUST

  Poštovani, ukoliko je kolektivnim ugovorom propisano da radnik može koristiti nekoliko dana plaćenog dopusta radi rješavanja imovinsko pravnih odnosa izvan mjesta stanovanja, može li radnik to pravo koristiti i onda kada je otac radnika osoba koja je pozvana pred nadležno tijelo rješavati imovinsko pravna pitanja, no radi određenih okolnosti, radnik bi uzeo punomoć te zastupao oca. Može li i tada koristiti navedeno pravo? Hvala unaprijed na mišljenjima i odgovorima.
 10. Molim savjet. Po pozivu pisanim putem imenovati predstavnika pravne osobe- to nije direktor koji istu zastupa (prema sudskom registru)? Ukoliko je ta osoba pozvana osobno pristupiti ispitivanju uz upozorenje na sve posljedice neodazivanja, a na kraju piše da pravna osoba može dostaviti i pisanu obranu, znači li to da ona ista osoba koja je dužna osobno prisustvovati, može ustvari podnijeti pisanu obranu umjesto toga? Hvala unaprijed.
 11. IMOVINSKO PRAVNI ZAHTJEV

  Poštovani, kako nakon otvaranja istražnog postupka postaviti imovinsko pravni zahtjev? Hvala.
 12. Obrt bez računa u banci

  Poštovani, kako je moguće da netko ima aktivan obrt i posluje, a nema otvoren račun u banci? Koje su pravne posljedice za navedeno? Hvala unaprijed.
 13. ODŠTETA RADI PRIJELOMA

  Poštovani, je li prijelom noge u djetinjstvu razlog za neisplatu odštete temeljem prijeloma na istom mjestu u odrasloj dobi? Hvala.
 14. Regresni zahtjev prema osiguranju

  Ukoliko je pravna osoba osigurana od odgovornosti prema trećima kod osiguratelja pa sama trećemu isplati naknadu štete, ima li pravo regresa prema osiguratelju? Odnosno u kojem slučaju nema?
 15. ŠPoštovani, nakon što radnik prihvati ponudu izmijenjenog ugovora o radu, s kojim ga se danom prijavljuje kao početak rada- onim danom kada je prihvatio ponudu novog ugovora ili je to ostavljeno poslodavcu da odredi s kojim danom će započeti novi ugovor? Hvala.
×