Jump to content

vertex

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nakon razgovora sa zamjenikom načelnika PP i njegovih u pojedinim momentima dizanja obrva, začuđenih pogleda, uputio nas je na Odjel za zakonitost postupanja, ZG, da bi po protokolu on mogao odraditi svoj dio.
  2. Ne metlom. Presjecanjem ceste dijagonalno, na način da je njihovo civilno auto bilo postavljeno tako da nitko nije mogao proći u oba smjera. Poslije 5 minuta su auto pomaknuli da se promet može nastaviti. Sumnjam da bi trojica uspjela stati na jednu metlu ... scratch svjetla plave boje, bez rotirke, ručne oznake, dakle direktno presjecanjem ceste.
  3. Pa postupak je bio "kontaminiran": činom ne predstavljanja (značka, iskaznica), ne nošenjem rukavica, pregleda koji je prešao u pretragu, otvaranjem stražnjih vrata automobila, police ispred prednjeg suvozačevog sica, otvaranjem ruksaka koji se nalazio na zadnjem sicu, praktički je cijelo auto izokretao, sve stvari razmaknuo, premjestio, gledao ispod siceva, tepisona, samo nije vršio pregled ispod haube, uzimanjem broja mobitela osobe koja je zaustavljena, uzimanjem podataka kod koga je bio - unatoč odgovoru da ne postoji nikakav postupak, osnovana sumnja. Da ne cjepidlačim, u postupku uzimanja podataka (informacija) policajci su dužni navesti razloge zbog kojih traže određeni podatak te je izričito zabranjeno prikupljati podatke ili obavijesti silom, prijetnjom, obmanom ili na bilo koji drugi način ... pa tako rečenica: 1. ili ćeš platiti kaznu 500,00 zato što nisi prijavio boravište (a nije osoba dužna to napraviti) ili mi daj svoj mobitel (da te mogu nazvati ako ti stigne neka pošta ili ako te budem trebao); 2. kod koga si bio jer je auto tu stalno parkiran; (dakle postavlja se pitanje zašto bi to bilo interesantno ukoliko je sa autom sve ok, nema potrage jer nije ukraden... - osoba sa prijavljenim prebivalištem ima punomoć za to auto te ga također koristi) 3. cijeli slični postupak je ponovljen kod druge osobe nakon nekih 15 minuta
  4. Ukoliko osoba samo dva dana tjedno boravi negdje (nazovimo to X), a ne tamo gdje mu je prebivalište (nazovimo to Y), da li je obvezna prijaviti boravište za ta dva dana tjedno? Policajac je rekao da mora prijaviti boravište na adresi X jer je automobil, čiji je on vlasnik, često parkiran u mjestu X. Pritom zaprijetio kaznom od 500,00 kn, ili da mu da osobni broj mobitela osobe koju je zaustavio, ne pokazavši značku niti iskaznicu, bio u civilnom autu, civilnoj odjeći (kao i njegova dvojica kolega), te tražio podatke od osobe kod koje je došao, a koja ima prijavljeno prebivalište u mjestu X. Ujedno je rekao da mu treba broj mobitela da bi ga nazvao ukoliko "stigne neka pošta, ako ga bude nešto trebao ili da provjeri da li je prijavio boravište u mjestu X". Ono što policajac nije znao i nije mu rečeno je, da je auto tu često parkirano iz jednostavnog razloga što osoba koja živi i ima prebivalište u mjestu X, ima punomoć za automobil i može se s njim koristiti i raditi sve isto što i vlasnik. Prethodno su zaustavili vozača, vizualno pregledali automobil, a nakon upita vozača da li imaju osnovane sumnje u njega vezano za prekršajno ili kazneno djelo, i nakon navodne provjere pri centrali i potvrde da ne postoji nikakva kazna, prekršaj, postupak (bez ikakvih prethodnih djela) su krenuli na pretragu, koristeći lampu, preokrenuli bez rukavica sve stvari u automobilu, a kad nisu našli ništa (ili ono što su mislili da će naći) onda je krenula priča sa boravištem. Nešto su zapisali u blok, nikakav zapisnik nije predočen niti dan na potpisivanje. Sukladno načinu pregleda potom prelaska u pretragu, te svojevrsnoga oblika ucjene, mogu pomisliti da je auto i kontaminiran. Kome se obratiti?
  5. Da li osoba X može dati podatke od osobe Y policijskom službeniku, koji nije pokazao značku niti iskaznicu, dakle podatke: ime, prezime i adresu, a da time nije ili osoba X ili policajac napravio prekršaj u odnosu na ovu uredbu? Pitanje je bilo kod koga ste došli. Odgovor - to nije važno. Policajac, koji se nije identificirao, je insistirao na podacima osobe Y, te tražio od osobe X broj mobitela da ga može nazvati u "slučaju da dođe neka pošta ili da provjeri da li je na toj adresi prijavio boravište". Osoba X nema potrebe prijaviti boravište jer tu ne boravi nego ponekad svrati, a ima uredno prijavljeno prebivalište u drugom gradu.
×