Jump to content

Tinkerb

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Tinkerb objavio

  1. Da li tuzitelj ima pravo traziti od zemljisnika upisati u isti da se vodi odredeni sudski postupak protiv mene, ako postupak nema veze s mojom nekretninom nad kojom sam 100% vlasnik? Kako trazit da se izbrise takva stavka iz zemljisnika?
  2. Da li je moguce traziti zatvorsku kaznu za klevetanje za koje ima dokaza? Hvala.
  3. Izvinjavam se ako je ovo u krivom forumu. Dobila sam parnicu na opcinskom sudu u moju korist. Protiv mene su se borile dvije tuziteljice (A i B), svaka trazeci sumu novca za sebe. One su cerka i majka. Tuziteljica B je umrla 3 dana prije presude opcinskog suda. Tuziteljica A nije obavjestila opcinski sud o smrti tuziteljice B. Tuziteljia A je podnjela zalbu na zupanijski sud trazeci svotu za sebe i za umrlu tuziteljicu B. Moj odvjetnik kaze da nema veze sto zupanijski sud nije obavijesten o smrti tuziteljice B i da tuziteljica A ima pravo zahtjevati koje god hoce sume u svoje ime i u ime umrle tuziteljice B. Po njegovim rjecima, tuziteljica A je nasljedila pravo od umrle tuziteljice traziti novac i za nju. Da li je ovo istina? Hvala.
  4. Moj djed je ocu dao novac. Stricu je dao zemlju. No, o tome nema nikakvih zapisa, sve je bilo samo verbalnim dogovorom. U meduvremenu, djed je umro, otac je umro, baba (jedan od tuzitelja) je umrla. Kupovina je bila proje 10 godina. Opcinski sud je odredio da ja odavno nastala zastara.
  5. Nakon smrti oca njegova brat (nas stric) i majka (nasa baba) tuze nas necake za ocev stan. Traze od nas navodni povratak novca kojim je nas otac kupio stan. Otac je stan uredno isplatio svojim novcem koji je dobio od naseg djeda (svog oca). Ovo je bilo 2007 godine. Otac nam je umro 2012. Tada su stric i baba pokusali traziti dio stana ili isplatu novca tokom nase ostavinske, ali im je zahtjev odbijen i upuceni su na parnicu. Parnica se vodila 4 godine i umjesto stana trazili su isplatu novca. Parnicu su izgubili. U meduvremenu baba umire. Stric upucuje zalbu na zupanijski sud i sada ocekujemo presudu. U oba prethodna slucaja tuzba je odbijena kao bez osnove u zakonu i radi zastare. Pitanje: da li stric moze i dalje traziti svotu novca i za sebe i za preminulu babu ili samo za sebe? Koliko sanse ima za pobijedu nakon sto je proslo 10 godina i dvoje ljudi u slucaju su umrli?
  6. Da li u Hrvatskoj postoji neko pravilo kojim se zabranjuje voditi ovakve vrste postupaka za zemljista gdje nisu dovrsene zemljisne knjige i gdje su cestice preoblikovane, odnosno preimenovane? Ovo mi je vazno iz 2 razloga: 1. rado bih da ne placam sudske pristojbe i odvjetnika ako mogu traziti obustavu postupka na racun nesredenih zemljisnih knjiga 2. da bi sprjecio suvlasnika u pitanju od bilo kakve vrste malverzacije dok su knjige jos uvijek nesredene. Hvala!!
  7. Hvala Vam. Jutros sam potvrdila sa zemljoknjiznim odjelom da zemljisna knjiga usitinu nije jos zavrsena. U medjuvremenu, jedan od suvlasnika je podnio zahtjev kod lokalnog suda o razvrgnucu suvlasnistva. Da li on ima pravo podnositi takav zahtjev i da li se mogu pozvati na ne zavrsenu zemljisnu knjigu radi obustave postpuka? Sluzbenici na zemljisnoknjiznom i katastraskom odjelu su oba potvrdili da nikakve radnje ne mogu biti radene dok se tocno ne upise u novu knjigu sve sto je bilo zapisano u tom zapisniku od prije 3 godine gdje smo se svi ocitovali kao suvlasnici. Nije mi jasno, dakle, kako jedan od suvlasnika moze traziti razvrgnuce suvlasnistva. Da li moj odvjetnik moze traziti obustavu takvog zahtjeva?
  8. Kad pretrazim link koji ste mi poslali vidim da se cestica jos uvijek vodi kao stara cestica sa nepromjenjenim stanjem. Kad trazim novu cesticu (navedenu u zapisniku) ta cestica jos uvijek ne postoji. Zapisnik o novoj cestici je nastao prije 3 godine. Sta iz ovoga mogu zakljuciti? Ispricavam se ako je moje pitanje naivno, ali se ne razumijem dobro u bespuca hrvatskog pravnog i administrativnog sustava. Hvala.
  9. Pozdrav, Treba mi savjet vezan za zemljiste sa grazom i malim stanom u mjestu u kojem zemljisna knjiga navodno jos ne postoji, barem tako tvrdi sumnjivi sluzbenik katastarskog odjela. Naime, prije 3 godine smo bili pozvani da zajedno sa suvlasnicima cestice damo izjavu i prinesemo dokaz da smo vlasnici iste cestice. Zapisnik pokazuje sve suvlasnike i nacin na koji su se pozvali na suvlasnistvo. Takoder, zapisnik pokazuje kako je stara cestica dobila novu oznaku, odnosno novi broj. Jucer smo bili na istom katastarskom odjelu i isti sluzbenik opet tvrdi da knjiga jos nije uardena. U meduvremenu ostali suvlasnici nas tuze za neke druge imovine na koje nemaju prava. Da bi bili sigurni da smo stvarno na nekakvom posjedovnom listu za navedenu cesticu trazili smo nekakva ispis iz prijasnje knjige. Isti sluzbenik tvrdi da toga nema i da samo moramo cekati na novu knjigu. Cijela situacija je sumnjiva, radi se o malom mjestu u kojem ima dosta korupcije. Kako dalje? Kako biti siguran da cemo mi biti upisani u novu knjigu? Kako se ova situacija komplicira sa porezom na nekretnine? Hvala unaprijed.
  10. Da li se moguce odreci nasljedstva u koris Rep.Hr, a ne u korist drugih nasljednika? Napr. ako su 4 nasljednika u pitanju a jedan se odrice, ali se ne zeli odrec u njihovu korist? Koje bi bilo povoljno rjesenje? Hvala.
  11. Postoji sumnja da obrt koji je par puta promjenio ime, ali ne i vlasnika, utajuje stvarnu zaradu radi placanja sto nizeg poreza. Vlasnik je u "dobrim odnosima" sa lokanom poreznom jedinicom. Da li takav obrt moze biti prijavljen nekoj ustanovi radi utaje strvarne zarade? Ako da, o kojoj se ustanovi radi i nakoji nacin se prijavljue? Hvala.
  12. Doznat cemo uskoro o cemu se tocno radi. Predpostavljam da na ostavinskoj raspravi imam pravo zahtjevati kopiju ugovora o dozivotnom skrbnistvu? Imam li prava pitati ikakva pitanja i traziti ikakva objasnjenja od javnog biljeznika? Sto cini takav ugovor o skrbnistvu pravovazeci nad imovinom pokojnika? Tetka je moralna gnjida za koju je svaka osoba samo potecijalni izvor novca.
  13. Pa dobro. Ali postoje razna otudenja. U nasem slucaju tetka je djeda izolirla od nas i premjestila ga na tajnu lokaciju te mi nismo imali prava niti njemu pristupit. Bio je pod njenim utjecajem citavi zivot.
  14. Hvala, Matrix. Ne vjerovatno je da je tako, neusporedivo sa zakonski naprednijim drzavama, ali eto moguce kod nas.
  15. Ako jedno dijete sklopi ugovor o dozivotnom uzdrzavanju sa roditeljem a druga djeca o tome ne znaju, kako hrvatski zakon stiti drugu djecu da ne ostanu bez nuznog djela? Da li postoji ikakva zakonska klauzula o tome?
  16. Umro mi je djed s kojim ja i sestra nismo imale nikakve obiteljske odnose i nismo znale gdje prebiva. O smrti smo doznale putem novina. Nasa majka je umrla prije svog oca, tog djeda. Njena sestra je gramiziva i pohlepna. Doznali smo da nismo bile pozvane na ostavinsku raspravu koja se jos mora odrzati. Ako je tetka sa djedom imala ugovor o dozivotnoj skrbi o kojem ne znamo, da li tetka nasljeduje sve, a ja i sestra nista? Imamo li ja i sestra pravo na ostavinu iza djeda? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija