Jump to content

stkaos

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Danas sam saznao i najnovije informacije, pa da ih podijelim s vama. Porezna uprava je ipak priznala veći dio staža iz obrta, a onaj dio koji nije plaćen, je otpisan kao dug, tako da ću ipak zadovoljiti uvjet staža uz par godina viška. Inače, da uvjet staža nije zadovoljen, bilo bi moguće dokupiti staža za onoliko koliko nedostaje. Tu informaciju sam dobio od pravnika na mirovinskom. Naime, rok za dokup staža je pet godina od donošenja rješenja. Nakon isteka od pet godina, potrebno je novo vještačenje, odnosno, treba ponoviti cijeli postupak. Sada je predmet komletan i ide na donošenje konačnog rješenja, ua koje nisam pitao koliko traje. Zahvaljujem svima na trudu i informacijama koje su iznijeli i nadam se da će još nekome biti od koristi.
  2. Auuuu... stvarno ste si dali truda i vrlo sam zahvalan na tome @zelenaberetka Da, nastupila je zastara, rečeno mi je na poreznoj, ali još nije brisana, jer im to "nije prioritet". Ja sam uvjeren da je nešto drugo u pitanju, ali to sad nije tema. Činjenica je da je dio obaveza plaćen i treba za taj period priznati staž, ali u ovom trenutku ne znam koliko je je to dok netko fizički ne ode u arhivu, izvuče predmet i pogleda koji je period. Zato i imam samo grubu računicu, onako otprilike i po njoj bi bilo na knap. U HZMO su mi, inkognito, rekli, da potražim vezu da se postupak ubrza, jer po njihovom iskustvu, to zna trajati. Tri puta su im požurnice slali, a oni ništa. U svakom slučaju, hvala na trudu i objašnjenjima, a meni ne preostaje ništa drugo nego čekati, pošto nemam vezu na poreznoj.
  3. Ovdje sve piše, tako da zelenaberetka nije pogriješio. Ne računa se kao staž, ako ste to mislili, nego kao umanjenje za potrebnu jednu trećinu. Mene samo zanima, dali je moguće nakon 25 godina platiti obveze, ako postoji zahtjev za zastarom, ukoliko nedostaje staža. Neka moja gruba računica je na "knap". Ali, svakako, izgleda da ne preostaje ništa nego čekati rješenje. Ne znam dali se uzima u obzir i to što sam u 12. mj 2012. završio u bolnici, pa 5 mjeseci bolovanja, pa dobio otkaz ("nije produžen ugovor"). Nakon toga burza, opet bolnice, rehabilitacija..., tako da raditi nisam ni mogao, a ruku na srce, tko bi zaposlio nekoga tko će više bit na bolovanju nego na poslu?
  4. Hvala zelenaberetka na odgovoru. Zapelo je na poreznoj upravi, jer mirovinsko traži detalje uplata, odnosno, za koji period su plaćene obveze. Slali su i požurnice par puta i opet ništa. Da sad ne idem puno u širinu, da, bio sam u JNA, imam SSS i sada sam na burzi oko tri godine. Koliko će faliti kad sve zbrojim, ne znam, jer nema podatka sa PU, a u konačnici, kad se sve zbroji, možda i ne bude falilo ništa jer mi treba oko 11 godina, ako se ne varam. Mene brine, ukoliko bude falilo, što mi je činiti? Ako ništa drugo, morat ću čekati rješenje, iako već predugo traje, pa živci stradavaju kada se spoje bolest i besparica. Zanimalo me u stvari, kakva je alternativa ako ne ispunim uvjete, jer nemam nikakvog iskustva s ovim. Dali postoji mogućnost uplate dijela duga koliko nedostaje za staž, ili oni mogu sami oduzeti od mirovine? Usput, još 2012 godine je nastupila apsolutna zastara i podnešen je zahtjev, a datira od 1991.-1993., kad sam bio mobiliziran. Tada je bilo puno problema sa poreznom, ali ne bih o njima.
  5. Pozdrav svima. Iako dugo pratim Legalis, ovo je moj prvi post i odmah pitanje. Do sada sam uglavnom pronalazio rješenja za ono što mi je trebalo, ali oko ovoga nisam našao odgovor. Naime, imam status HB i dragovoljca, ali do sada nisam iskoristio nikakvu privilegiju od svog statusa. Kada sam izišao iz rata, nastavio sam raditi kao obrtnik, ali je stanje postalo jako teško, pa sam 2002. odjavio obrt i iza sebe ostavio nešto duga za mirovinsko osiguranje. Nakon toga sam radio povremeno uz malo sakupljenog staža. Prije 4 godine sam se razbolio, u 11. mjesecu 2015. predao papire za invalidsku mirovinu, a u 6. mjesecu 2016. komisija mi je odredila opću radnu nesposobnost. Sada je nastao problem, jer ne zadovoljavam uvjet staža, odnosno, nedostaje 2-3 godine. Sada imam 54 godine života, opću radnu nesposobnost i nula kuna prihoda. Problem je u tome što zaista nisam sposoban raditi nikakav posao zbog prirode bolesti, a mirovine nema. Zna li netko što se radi u takvom slučaju? Dali se donosi privremeno rješenje ili nešto drugo? Unaprijed hvala na odgovoru i isprika ako tema postoji, a ja je nisam pronašao.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija