Jump to content

Krešimir1936

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dvoje djece (sina), majka svakom daruje darovnim ugovorom kuću prije više od deset godina. Djeca prepišu 1/2 kuće svako svojoj supruzi. Jedan od sina umire. Što je sa kućom? Da li supruga i djeca moraju iseliti?
  2. Poštovani, Majka daruje sinovima darovnim ugovorom svakom po jednu nekretninu (kuću). Jedan sin nakon parcelacije zemljišta na dvije nove parcele, prodaje jednu parcelu (samo zemljište na kojem se može graditi) a na drugu parcelu na kojoj je naslijeđena kuća istu adaptira (tj. ostavlja samo vanjske zidove i u potpunosti ju renovira). Novac za adaptaciju dobiva od majke koja je nešto ostvarila od isplate razlike mirovine njene i njenog supruga a nešto od prodaje nekog zemljišta. Sin sve radove plaća novcem od majke s tim da računi glase na ime supruge. Na adaptiranu kuću uknjižuje se supruga. Drugi sin dobio je darovnim ugovorom kuću u kojoj ostaje živjeti majka i koja to pravo ima dok je živa. Drugi sin uknjižio se kao vlasnik kuće. Pitanje sada glasi: nakon smrti majke dali prvi sin (čija je kuća na ime supruge) može tražiti svoj dio od kuće u kojoj je živjela majka? Zahvaljujem na odgovoru
  3. Kod razvrgnuća suvlasništva okućnice, dali je bitna kvadratura? Ili se dioba vrši u jednakim omjerima bez obzira tko je vlasnik koje kvadrature?
  4. To je nekada bila garaža. Gospodin je uzeo garažu (bilo je društveno vlasništvo) i parking kuće, uz to uzeo je i sobicu koja je bila uz garažu. Kada se moglo otkupiti društveni stan, on je otkupio 66m2 umjesto 88. Ostavio je iz vana vrata garaže, unutra postavio pregradni zid, sobicu pripojio garaži i sve pretvorio u nekakav dnevni boravak. Ali kada je trebalo otkupiti stan prepravio kvadraturu, prikazao da nema sobicu..i tako otkupio 66m2. Sada kada se radi dioba okućnice, ucrtali su u elaborat da ima 88m2 te mu još i dodali sa vanjske strane nekoliko metara koliko imamo mi terasu na katu (koju smo naravno devesetih god. uredno kupili). Znači dodavaju mu metre sa svih strana da bi izgledalo da je vlasnik kvdarture koje u biti nije. Mene sada zanima da li se dioba radi u odnosu na % vlasništva?
  5. Molim za pomoć! Radi se o razvrgnuću suvlasništva. Dvoetažna kuća. Vlasnik gornjeg stana uredno platio i kupio stan sa terasama od 91,28m2. Drugi vlasnik donjeg stana otkupio samo 66,50m2 (ali koristi i ono što nije otkupio). Zatražili smo razvrgnuče suvlasništva, vještak ucrtao da gospodin ima 88/90m2 a mi svojih 91,28m2. Problem je u tome što su se očito dogovorili (odvjetnica, sudski vještak ...) kako bi se gospodinu dalo da se uknjiži i na ono što mu ne pripada a pri tome nas oštetiti tako da ni parkinga nebi imali... Postavljena je nova sutkinja koja je prijateljica sa odvjetnicom protustranke. Kada smo to napomenuli rečeno nam je da je normalno da su prijateljice jer su radile skupa.Što nam je učiniti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija