Jump to content

martin27

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Evo sad sam malo bolje proučio zakon. Znači ako optužim nekog za krađu i uspijem to dokazati, onda se oslobađam kazne za sramoćenje. A ne može se osloboditi kazne samo onaj koji iznosi činjenice o osobnim i obiteljskim prilikama. Da li sam dobro to razumio?
  2. Da sada vidim da si po novom zakonu kriv i kad govoruš istinu Šta kada je osoba optužena za sramoćenje, počinila kazneno dijelo sramoćenja, jer je bila isprovocirana uvredama i lažima od strane osobe koja ju tuži? Te kako sud općenito gleda na provokacije?
  3. Na javnom mjestu vas osoba isprovocira uvredama i lažima, a vi nakon toga puknete i kažete činjenice (za koje smatrate da su istinite). To navodno osramoti osobu koja vas je isprovocirala, te vas ona onda tuži za sramoćenje. Da li u navedenome slučaju opravdani razlog ( iz članka 148. stavka 4.) može bit: provociranje uvredama i lažima. Sramoćenje Članak 148. (3) Nema kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka ako počinitelj dokaže istinitost činjeničnih tvrdnji koje je iznosio ili pronosio ili postojanje ozbiljnog razloga zbog kojeg je, postupajući u dobroj vjeri, povjerovao u njihovu istinitost. (4) Nije dopušteno dokazivanje okolnosti iz stavka 3. ovoga članka počinitelju koji činjeničnu tvrdnju nije iznosio ili pronosio u javnom interesu ili iz drugog opravdanog razloga...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija