Jump to content

MeetDave

Korisnik
  • Broj objava

    64
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

1 pratitelj

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Osoba A dobije porezno rješenje i plati porez, no pokrene upravni spor protiv tog rješenja. Upravni spor izgubi, te sud pravomoćno odluči da je zahtjev neosnovan zbog određene odredbe Općeg poreznog zakona. Međutim, recimo hipotetski da se ta odredba Općeg poreznog zakona kasnije pokaže neustavnom (nakon pokretanja postupka - ocjena suglasnosti s ustavom). Koje mehanizme (ako ikakve) osoba A ima da dobije povrat sredstava? Obnova poreznog postupka, obnova upravnog postupka? Išta? Generalno me zanima koje su posljedice proglašenja neke odredbe neustavnom po sporove koji su prije toga već okončani, a u kojima se odluka zasniva upravo po toj neustavnoj odredbi. Našao sam u literaturi sljedeće: Kako bi ovo funkcioniralo (ako bi) u opisanom kontekstu (porez)? Hvala
  2. Riječ je o "rješenju vijeća Županijskog suda kojim je odbačena kao nedopuštena žalba podnositelja u svojstvu oštećenika kao tužitelja protiv rješenja istražnog suca". Došlo je to rješenje - izvanrednog pravnog lijeka čini se nema, reviziju ne mogu uložiti, a izgleda ni ustavnu tužbu, sudeći po ovome. Moje pitanje je: mogu li ići na ESLJP tj. jesam li iscrpio sve pravne lijekove. Hvala
  3. Jasno je da u slučaju "materijala koji prikazuju spolne organe pravog djeteta ili realno prikazanog nepostojećeg djeteta" zakonske odredbe predviđaju razne iznimke (umjetnost, medicinski i znanstveni značaj). No čini se da ne rade nikakve iznimke u slučaju materijala koji prikazuju "pravo ili simulirano spolno eksplicitno ponašanje". Iz ovog bi slijedilo da je gledanje komercijalnih filmova koje prikazuju simulirano spolno eksplicitno ponašanje maloljetnika (a to je skoro pa bilo koji teen film) ili bilo koji holivudski film koji prikazuje iskorištavanje djece - dječja pornografija. Je li ovo tumačenje točno? Primjetite da je ista odredba prije glasila: dakle iznimke u oba slučaja. Komentar novog zakona kaže (https://www.sabor.hr/sites/default/files/uploads/sabor/2019-12-06/135003/PZE_775.pdf😞 Znači li da je svaki film/serija koji prikazuje npr. tinejdzere u takvim radnjama sporan?
  4. Osoba A podignula je kaznenu prijavu DORH-u. DORH smatra da nema počinjenja kaznenog djela, osoba A sama preuzima progon i ide na sud. Sudac istrage na Županijskom sudu u Zagrebu rješenjem odbacuje prijedlog. Osoba A ulaže žalbu na rješenje, i vijeće Županijskog suda u Zagrebu donosi pravomoćno rješenjem kojom se opet odbija osobu A. Postoji li izvanredni pravni lijek u ovoj situaciji?
  5. Točno, ali vjerovnik može pobijati tu pravnu radnju dužnika, ako sazna za nju. Naravno, time ste dobili jako puno na vremenu, ali se izlažete dodatnim troškovima te parnice i znatnom riziku da na kraju izgubite. zabrinuta8, jeste provjerili ima li zabilježbe ovrhe?
  6. zabrinuta8, prvi korak je da se smirite i odgovorite na sljedeće pitanje: Je li pokrenut ovršni postupak nad vašom nekretninom? Jedan od načina da to (donekle) provjerite je da pogledate zemljišnoknjižni-izvadak za vašu nekretninu i vidite piše li zabilježba ovrhe. U svakom slučaju nitko vas neće preko noći izbaciti, sve to traje barem mjesecima, a nerijetko i godinama.
  7. S obzirom da je došlo do prijenosa, moguće je da novi vjerovnik niti ne zna za tu presudu. Iz mog iskustva ovrhovoditelji često pokušavaju raditi ovrhu po principu "ako prođe prođe", dakle, čak i ako znaju da nemaju pravne osnove, jer misle da će druga strana posustati, uplašiti se i odmah uplatiti. U pravu ste, to ste dobro naglasili, no ako se redovno provjerava (tipa jednom tjedno), onda nije ni bitno što se uklanjaju. Ključ je imati naviku. No slažem se apsolutno da nema smisla da Jelee upisuje OIB pokojnog oca, jer njemu vjerojatno više neće dolaziti podnesci (osim ako netko nema informaciju da je pokojan), već je bolje da svoj provjerava.
  8. Trebao biti biti jednogodišnji zastarni rok u tom slučaju. Dakle, ako je dug vašeg supruga za neki račun dospio primjerice 15.01.2015., onda nakon 15.01.2016. pada u zastaru i ne može se više prislino naplatiti, OSIM ako je u tih godinu dakle već pokrenuta prisilna naplata na ovaj ili onaj način. Dakle treba vidjeti jesu li, kada i za što radili ovrhe suprugu. Međutim, pošto navode "iznos glavnice, trošak ovršnog postupka i zakonske zatezne kamate", moguće je da su već radili ovrhu vašem suprugu prije, i sad od vas traže nadoknadu nepodmirenih troškova ovršnog postupka kojih su vodili protiv njega. Treba ustanoviti čega je sve bilo najprije.
  9. Prema mojem iskustvu, ovrha na nekretnini je posve drugi ovršni postupak s drugim poslovnim brojem. Dakle, ako ovrhovoditelj želi napraviti ovrhu na nekretninama, treba napisati novi prijedlog za ovrhu (na nekretninama), i onda će sud na temelju njega donijeti novo rješenje, kojim će odlučiti o tom prijedlogu, na kojeg naravno onda imate pravo se žaliti. Dakle, iako se dva postupka (ovrha na novčanim sredstvima i ovrha na nekretninama) vode na temelju iste ovršne ili vjerodostojne isprave, oni su odvojeni i imaju posebne poslovne brojeve, datume pokretanja itd i regulirani su različitim skupovima odredbi OZ-a. Tako da to što je ta gospođa rekla mi apsolutno nema smisla, no provjerite.
  10. Nadam se da vam ja nisam krivo rekao, provjerite za svaki slucaj. Tko vam je to rekao na sudu?
  11. Ako dugovi uistinu postoje i nisu u zastari, onda je bolje platiti i riješiti se. Ako su dugovi u zastari, onda je bolje javiti im, i čekati eventualnu ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, pa onda uložiti prigovor i dokazati da dug ne postoji odnosno da je u zastari.
  12. Može odmah tražiti ovrhu na pokretninama, ali u praksi će vjerojatno probati prvo ovrhu na novčanim sredstvima preko FINA-e. Naravno, ako sazna da se neće naplatiti, možda će odmah ići na ovrhu na pokretninama, a možda će čekati da se naplati na novčanim sredstvima prije ili kasnije.
  13. Nije bitno kad je pokrenuta ovrha na novčanim sredstvima, to je odvojen ovršni postupak u odnosu na ovrhu na nekretninama. Je li ikad pokrenuta ovrha na nekretninama? Ako ne, onda je bitan najnoviji zakon, jer ako slučajno pokrenu ovrhu nad nekretninom, on je relevantan. Dakle zakon koji je na snazi u trenutku pokretanja ovrhe nad nekretninom je relevantan.
  14. Bitan je zakon koji je na snazi u trenutku pokretanja ovršnog postupka, dakle novi zakon.
  15. Nema problema. To su predatori, i takvim praksama treba (naravno zakonitim metodama) stati na kraj. https://e-oglasna.pravosudje.hr/ Ovdje upišete svoj OIB i trebali biste moći vidjeti sva pismena koja se odnose na vas a javno su objavljena jer ih niste preuzeli. To je dobar način da uvijek budete više manje sigurni da nema iznenađenja, čak i ako ne podižete uredno pošiljke na pošti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija