Jump to content

buftlica

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Imao sam praktički identični prekršaj. Pisati prigovor smatram da nema smisla je u onom lošem hrvatskom prijevodu kaže da se prigovor može podnijeti na hrvatskom jeziku ali da se plaća trošak prijevoda. A što se tiče dokaza i slika, postoje na web stranici koja se nalazi u pristigloj dokumentaciji. Stranica je dostupna samo na mađarskom jeziku ali uz malu pomoć google prevoditelja brzo se shvati gdje upisati broj prekršaja i registraciju vozila. Tamo su me dočekale 3 slike i vremenska traka, tipa današnji dan je unutar 30 dana što je rok za žalbe, nakon toga je 30 dana rok za plaćanje. Piše u nalogu da je moguće platiti na više načina (uplatnica u prilogu), ali najjednostavnije je putem te iste web stranice platiti karticom. Volio bih da nisam upoznao taj njihov sustav jer je minimalna kazna 30.000 HUF (cca 100€). Navodno i mi sve to isto radim turistima pa se nadam da će država "vratiti" taj novac u RH Isto tako, kamera na dijelu gdje nakon brze otvorene ceste, dolazi znak naselja, semafor, odmah je završetak naselja ubrzo nakon semafora (naselje sječe prometnicu okomito) i ne znam kako sam ovo mogao izbjeći osim nekog naglijeg kočenja, radilo se o 3:30 ujutro, nigdje nikog, pustio sam nogu s gasa, usporio sa 85 na 72 i dobio kaznu. Djeluje jako nepravedno. Pogotovo jer se radilo da sam prošao tek nekoliko stotina km od više od 4000km na tom putu, nije mi se žurilo, nisam imao namjeru pokupiti nijednu kaznu u tih 4000km, ali nije uspjelo.
  2. U biti tako je i započeto. Možda sam se nespretno izrazio u pitanju, ali u Njemačkoj je utvrđen staž, postoji i rješenje s iznosom i datumom (negdje u 2018.g., nemam papir kod sebe) kada se ostvaruje pravo na mirovinu. Potom smo išli utvrđivati staž u RH. Ako je uvjet 15 godina staža za ovu "crkavicu" iz RH (za 5 godina staža pored njemačkih 10god) onda u biti moram izračunati isplati li se raditi još 10 mjeseci u RH da bi se imalo pravo i na dio RH mirovine. Plaćeni doprinosi za 10 mjeseci u odnosu na iznos RH mirovine i varijablu planiranih godina života.
  3. U biti ovaj dio mi je bio najmanje jasan. Zaključak bi bio, ako teoretski imaš 14 godina staža, u RH nemaš pravo ni na kakvu mirovinu neovisno o godinama. Čini se nepravedno.
  4. Dobar dan! Imam upit vezano za ostvarenje mirovine, a za koje nisam uspio odgovore samostalno iščitati i shvatiti. Nadam se da će se ovdje naći netko tko ima takve stvari u malom prstu...pa unaprijed zahvaljujem. Radi se o mami koja ima sljedeći radni staž: U Njemačkoj utvrđen radni staž – 10god 5mj U Hrvatskoj utvrđen radni staž – 2god 9mj 15 dana U Hrvatskoj utvrđen radni staž – 1 god Dakle ako je to ukupno 14 god 2mj i 15 dana, gleda li se svih 14 godina za staž u Hrvatskoj ili samo ostvareni staž u Hrvatskoj? Kako god da je, s obzirom da je to manje od 15 godina, kada se ostvaruje pravo na mirovinu za hrvatski dio staža ako sada ima 64 godine? Pravo na isplatu njemačke mirovinu stječe 2018.g. (ako to ima ikakve veze vezano s postupkom u Hrvatskoj). Drugo pitanje bilo bi za utvrđivanje staža (pod točkom 3 gore za 1 godinu staža). Naime, poslodavac je uplaćivao doprinose za tu jednu godinu iako je radila duže vrijeme. Poslodavac je propao, brisan iz sudskog registra 2003.g. a ne postoji datum odjave. Postoji li kakav pravni temelj za duže priznavanje staža na temelju ovih okolnosti? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija