Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Ivana SB

Korisnik
 • Broj objava

  47
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Ivana SB

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

514 pregleda profila
 1. Kad je odvjetnik vec pristupio rocistu, a protustranka izjavila da moli sud za odgodu rocista, jer trebaju vremena za ocitovanje na odgovor na tuzbu i za dodatak tuzbenom zahtjevu, jer je tokom vremena doslo do povecanja tuzbenog zahtjeva, i kad tada u zapisniku pise "danasnje pripremno rociste se odgadja na dan...."..da li to znaci da je rociste odgodjeno? Da li onda odvjetnicka tarifa pada na 25% ili maksimalno 50 bodova ili se racuna kao normalno rociste?
 2. Stvar predmeta otudjena / Aktivna legitimacija?

  U presudi kod utvrdjivanja vlasnistva pise da se i nakon prekida bracne zajednice ulagalo..to i ne osporovam..osporavam to, sto iako vec 4 godine imam pravomocnu presudu, niti mogu u posjed, niti se mogu uknjiziti..jer nekretnina ide od imena do imena, samo ne na ono ime protiv koga imam presudu..svi pokusaji zabiljezbe, predbiljezbe vlasnistva nisu uspjeli, jer nije upisan bivsi suprug..a meni se naplacuju ulaganja..i to ne samo ona koja su bila prije presude, vec i iza nje..cak je predao i racun prozirnih pepeljara ( mislin, ovo mi je bilo cak i smjesno vidjeti..racun za prozirnu pepeljaru, wc dasku, garnituru za hladnjak..)
 3. Clanak 195 st. 1, ZPP "Ako koja od stranaka otuđi stvar ili pravo o kojem teče parnica, to ne sprecava da se parnica medju istima zavrsi.." Kako sam dalje isla traziti obrazlozenja, naisla sam na tekst koji kaze, da do toga dolazi, ako je stvar otudjena nakon sto je parnica pocela.. A sta se dogadja, ako je stvar vec i prije same parnice bila otudjena? Moj primjer..Do 2017-te uknjizeni vlasnik u nekretninu, gdje sam 1/3 suvlasnik ( izvanknjizni, pravomocuna presuda, nisam se mogla uknjiziti, ni predbiljeziti zbog fiducijarnog vlasnika) je Banka.. Tuzenik sam u predmetu, gdje bivsi suprug trazi novcani iznos za ulaganje u zajednicku nekretninu, nakon prekida bracne zajednice..nemam nista protiv da se naplati korektna visina, ali naravno kad bi svoj dio kuce i dobila, sto nisam.. Uglavnom, zanima mi da li se ova njegova tuzba moze odbiti iz razloga, jer je stvar predmeta - kuca-, kad je predao tuzbeni zahtjev bila u vlasnistvu banke a u njegovom posjedu, a sada ( sad je tuzbeni zahtjev povecao, jer je napravio bazen, jos nesta sanirao, nadogradjivao, itd ), znaci skoro 4 godine kasnije od tuzbe, je stvar predmeta darovao majci.. Moze li se tu ici na osnovu promasene aktivne legitimacije ? Ili bilo cega drugog, kako bi se ovaj tuzbeni zahtjev odbio? Na savjetima zahvaljujem unaprijed. Pozdrav
 4. darovni ugovor zbog izbjegavanja plaćanja izgubljenog spora

  Uh..Vas predmet me podsjeca na moj..ja sam nakon 10 godina parnice, prije 4 godine dobila pravomocnu presudu da mi pripada 1/3..nisam se mogla uknjiziti, jer je Banka bila fiducijarni vlasnik..kad sam tuzila i banku, odjednom je nestala banka a upisala se njegova majka, isto tako darovni ugovor..postojale su zabiljezbe, predbiljezbe, tj.odbijene predbiljezbe uknjizbe jer je banka bila vlasnika, ali zalba na prigovor je jos uvijek u tijeku..i ja sam morala tuziti za ponistavanje darovnog ugovora, i dobila sam prvostupanjski..sad su se zalili, pa cemo vidjeti sta ce reci drugostupanjski sud.. isto iznajmljuje apartmane preko drugoga.. posto kazete, da se kod Vas radi o novcanoj isplati, pokusajte tuzbom za pobijanje duznikovih radnji.. pozdrav i mnogo uspjeha..
 5. ovrha povodom strane sudske odluke

  Super..nadam se da ce i kod mene ici tako brzo.. Hvala na brzim odgovorima..
 6. ovrha povodom strane sudske odluke

  Moja presuda je nazalost iz 2010-te, dok HR jos nije bila u EU, tako da mora biti prvo priznata.. Bojim se samo koliko ce se oduziti priznavanje, jer rok za pobijanje duznikovih radnji kod darovanja je tri godine..jedna mi je vec otisla..a kako se to u malom gradicu kod nas radi, sigurna sam da ce se oduuuziti..taman do datuma kad prodje rok pobijanja..
 7. ovrha povodom strane sudske odluke

  Meni to sve nekako nelogicno.. ovo je alimentacija..ali on je ostavio i puno dugova iza sebe, kad je otisao u Hr..neke sam morala ja vracati, jer sam potpisala s njim..ali npr. ziro racun, nisam imala punomoc i nisam morala njegov minus platiti..ali posta je stizala, Inkasso i krajnji Vollstreckungsbescheid = rjesenje o ovrsi, koje naravno zastarjeva tek za 30 godina..to je bilo recimo 2003-e..znaci U Hr dodje Banka, prizna presudu 2013-te i pokusa ovrhu, a ona u zastari..nikomu nista..recimo ta se osoba vrati 2030-te u Njemacku, pocme tu raditi i Banka skuzi da je tu, i ima pravo ovrhe na placu..
 8. ovrha povodom strane sudske odluke

  A odakle ce zastara poceti? Eto npr. moja presuda..2010-te je izrecena, i kako nije bilo mogucnosti zalbe, u Njemackoj postaje od drugog dana izvrsna i slijedi pocetak zastare..ali kako Hrvatska trazi bas pechat pravomocnosti, taj pechat stoji tek u 2016-toj..jer je presuda setala vamo tamo ( ka sta sam gore vec navela ), jer imaju poteskoce izracunati po toj tabeli alimentaciju..pa dok oni posalju meni, pa ja predam sudu..pa dobijem napokon u ciframa, posaljem u Hr..pa onda fali pravomocni pechat, pa opet salji nazad, pa opet predaj na sud i cekaj i na to..i tako se to oduzi.. pa da li znate, da li zastara pocima 2010-te kad je presuda u Njemackoj donesena, ili 2016-te kad joj je udaren taj pechat pravomocnost, ili pa tek od datuma kad Hr stavi svoj pechat pravomocnosti na rjesenje priznanja strane sudske odluke?
 9. ovrha povodom strane sudske odluke

  U clanku 89, kaze da ce sud odbiti priznanje, ako osoba protiv koje presuda glasi prigovori da nije dobila rjesenje, tuzbu..etci da tako nije mogla sudjelovati u postupku..kako ne presudi pise da se salje i mojoj, a i njegovom odvjetniku, mislim da se ni nema tu sta onda tuziti..jedino ako se napravi lud, pa kaze da mu odvjetnik nije dao..sta me nebi cudilo kod njega.. U Njemackoj ovrsne presude, kao i rjesenja o ovrsi zastarjevaju tek nakon 30 godina..u presudi pise, da je duzan placati i navedeni su iznosi, i otkad se koliki iznos placa..na njoj pise da je ovrsna.. A sta znaci clanak 96, stavak 2? Članak 96. Na izvršenje strane sudske odluke primjenjuju se odredbe čl. od 87. do 92. ovog zakona. Podnositelj zahtjeva za izvršenje strane sudske odluke, osim potvrde iz članka 87. ovog zakona, treba da podnese i potvrdu o izvršnosti te odluke po pravu države u kojoj je donesena.
 10. ovrha povodom strane sudske odluke

  Puno hvala na savjetima
 11. ovrha povodom strane sudske odluke

  Nema primanja..sve radi preko drugih.. Nekretnine je darovana 10/2017. A sudska odluka je iz 2010-te..ali kao sto sam navela, nije jos priznata..ali na odluci pise da ju je primio njegov odvjetnik u Njemackoj. Dug je oko 50.000,00 €..a nekretnina je 7 stanova ( od kojih je 1/3 moje-bracna stecevine, ali ni to neda ) A je li ima on pravo zalbe na rjesenje, kojim je priznata sudska odluka?
 12. ovrha povodom strane sudske odluke

  Da..znaci moram ovu od 2010. prvo predati da se prizna u Hr..pa bih kad dobijem rjesenje htjela provesti ovrhu..jer na njemackoj presudi bise da je ovrsna..tako je bilo sa ovom iz 2008-e..kad je bila priznata isli smo na ovrhu..novcano nije imao nista a nekretninu je tada bio opteretio fiducijalnim ugovorom, tako da nam ni zabiljezbu ovrhe nisu dozvolili..kad se s bankom dogovorio i dobio brisovnicu, u jednom je prijedlogu banku skinuo a majku darovnim ugovorom upisao.. Jasno mi je da ovrha ni ovaj puta nece proci, jer je na birou rada ( bar je tako bilo 2015-te i 2016-te kad ga je drzavno odvjetnistvo tuzilo ) Znaci, ovrha nece imati gdje sjesti, ali bih pokusala sa pobijanjem duznikovih radnji ( darovanje nekretnine )..sad pitanje je koliko dugo traje priznanje, i da li mogu uopce pobijati tu radnju, ako je rjesenje za alimentaciju priznato tek nakon tog darovanja?
 13. ovrha povodom strane sudske odluke

  Jos jedno pitanje, ako netko moze pomoci. Znaci, imam dvije sudske odluke Njemacke za alimentaciju. Jedna 2008-e, jedna 2010-te. 2008-a je priznata u Hr, a ova iz 2010 je prvo setala izmedju dvije drzave. Treba poseban stempilj pravomocnosti, triba apostila i na kraju, odvjetnik ne kuzi koju cifru otac mora placati, jer je u presudi navedena dizeldorfska tabela, po stupnju starosti dijece, pa sam ponovo predala presudu Njemackom sudu, sa zamolbom da mi ta potrazivanja stavi u ciframa, kako bi u Hr bilo lakse presudu priznati i ovrsiti. Tako da je taj ping pong isao sve do 2016-te. U medjuvremenu sam imala druge sudske parnice u Hr, i nekako sam na tu za alimentaciju "zaspala", nisam je jos dala priznati. A i mislila sam se, nema veze, korstiti cu se ovom iz 2008-e, je da su tu cifre puno nize (jer sud onda jos nije imao saznja koliko otac zaradjuje, a i djeca su bila mladja). Medjutim, kako sam sve te papire isla proucavati, vidjela sam na toj odluci iz 2008-e, da ona izlazi izvan snage, kad dodje do neke druge odluke. Tako da s njom imam samo pravo trazena do rujna 2010, kad je nova odluka donesena. Kako znate iz mojih drugih upisa, otac djece je nekretninu darovao majci, iz razloga da se ne mogu uknjiziti na istu, kao i iz razloga da ne mogu naplatiti alimentaciju. Savjet odvjetnika je da zbog alimentacije idem tuzbom na pobijanje duznikovih radnji. Sad, moje pitanje..posto ta presuda iz 2010-te nije jos priznata, sta namjeravam nadoknaditi, ona kad se prizna, rjesenje za priznanje ce biti nakon darovanja nekretnine, iako je potraznja alimentacije nastala prije darovanja. Da li cu tim rjesenje priznanja strane odluke, moci poobijati duznikovu radnju? Npr. dobijem pravomocno rjesenje 13.01.2019, a darovni ugovor je bio 2017.. Hvala unaprijed na odgovoru..jer bezveze mi je letit opet u Hr, placati odvjetnike, sudske pristojbe, ako to nece imati pravnog ucinka.
×