Jump to content

PjerMali

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ni meni to nije baš jasno, no to je i tako opcija spora koju ne bih koristio osim ako je zadnja moguća. U svakom slučaju će ta tražbina biti podmirena, no što nakon toga? Ako je istinit podatak koji sam dobio da nakon podmirenja dugovanja poreznoj ista zaista ne daje brisovno očitovanje već to ide po službenoj dužnosti, onda je ta požurnica jedina opcija koju imam i jedino što mogu napraviti. Ta informacija je iz porezne. Nadam se da je vjerodostojna-dolazi izravno od službe za ovrhe i to nakon uvida u dugovanje. Informacija iz suda je bila - "pitajte poreznu za podmirenje, no vi se možete upisati kao novi vlasnik samo što tereti ostaju" (to mi je jasno). Svjestan sam sam da će ovo potrajati kako god okrenem, no htio bih znati da je sve ispravno poduzeto. Nemam problema čekati i ako treba par godina, no ne bih htio nakon x godina i npr. smrti bivših vlasnika ili sl. imati fantomsko založno pravo na nekretnini oko čijeg skidanja ću se natezati još x godina uz trošak odvjetnika i sl... Iz porezne su potvrdili da im se javimo kad uplata bila odrađena. Na pitanje treba li dokaz o uplati i sl. naravno su rekli da ne, jer to vide. Iskreno doci do bilo kakve informacije je bilo vrlo teško, google nije od prevelike pomoći.
  2. Hvala na info. U međuvremenu sam saznao da je riječ o upisu porezne uslijed neplaćenog poreza na prodaju nekretnine (pritom je založno pravo upisano upravo na tu, prodanu nekretninu). Kontaktirao sam odjel za ovrhe porezne i potvrdili su da platiti može bilo tko, nakon čega se ta zabilježba briše po službenoj dužnosti. Ne daju brisovno očitovanje već to navodno ide automatski (?). No može im se poslati zahtjev da se to što prije obriše u formi požurnice obrade. Dodatno su dali informaciju da ukoliko imam valjan kupoprodajni, tabularnu, te sam platio porez na kupnju nekretnine (a jesam), tada mogu bez problema osporiti tu zabilješku bez obzira što nisam (još) upisan kao vlasnik u ZK - no to je naravno dugotrajan proces, dok je podmirenje tražbine najbrža opcija.
  3. Molio bih Vas za savjet oko problema s upisom nekretnine. 2010. godine sam kupio stan koji je bio ostavinskom suvlasnički razdijeljen na podosta vlasnika u raznim razmjerima... Prikupljena je bila sva potrebna opsežna dokumentacija (punomoci,tabularna itd), obavili smo kupoprodaju i banka je uredno stavila hipoteku na nekretninu (kredit). Zbog raznih privatnih razloga i problema sam tek ove godine krenuo obaviti upis nekretnine (samo moja greška i slupost, znam itekako, no sad što je tu je). Ne trebamo ni o samoj kupnji takvog stana, to je predmet za drugu raspravu... Ono što je problem je što se na zk ulošku sada pod teretovnicom osim banke (hipoteka od našeg kredita) vodi i zabilješka o ostvarivanju založnog prava na udjelu jednog od suvlasnika s upisanim dugom od par tisuća kn (upisano 2014 god, vjerovnik je država / RH). Ponovno - znam da je kompletna greška samo uslijed moje gluposti i dovoljno sam se požderao živ kad sam vidio. Zanima me koje su moje realne pravne mogucnosti... kako skinuti založno pravo s teretovnice stana, makar ja platio i taj dug? Koja je najsigurnija opcija? Npr. može li se prebaciti to potraživanje na mene nekako, nakon što podmirim mogu li onda sam tražiti brisanje založnog prava? Kako ostvarujem takvo prebacivanje? U kontaktu sam i s osobom koja je stvarni dužnik, ali je u drugom gradu i svaka njihova suradnja se naravno svodi na njihovu dobru volju... tako da bih htio imati sve mogućnosti otvorenei rješiti to što brže, da nedajbože ne krene i postupak ovrhe. Trenutno je na ulošku aktivna plomba od mog zahtjeva za upis vlasništva. Hvala puno...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija