Jump to content

thorica

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. 2004. godine obrt diže kredit i banka u razgovorima sa vlasnicom obrta kao sredstvo osiguranja traži mjenicu. Na njoj je kao trasat navedena vlasnica obrta osobno, u doljnjem desnom kutu kao trasant njen suprug (nije povezan s obrtom) a na poleđini samo imenom i prezimenom i potpisom kćer (tada 20 god, student bez primanja). Intencija banke je bila s obzirom da je vlasnica obrta/nositeljica kredita imala stan da na ovaj način njena obitelj(muž i kćer) u slučaju potrebe ovrhe nad nekretninom potvrde da “nemaju ništa protiv” za taj iznos kredita. U samom kreditu ni jedan ni drugi se ne spominju kao jamci ili bilo što slično. Obrt zatim propada, kredit se ne vraća, ovrha sjeda na račun vlasnice obrta, ne uspjeva se naplatiti jer je i ona “propala” zajedno s obrtom. 2009. Banka podnosi zahtjev za podizanje protesta zbog neisplate mjenice. Niti u jednom trenutku suprug i kćer koji su se potpisali na te mjenice nisu dobili ovrhe niti bilo što slično. Sad, nakon 15 god od izdavanja mjenice javlja se banka i poziva na dogovor oko otplate kredita svo troje(obrtnica, suprug, kćer) prije nego potraživanje prodaju dalje. Molim vas za savjet, da li ja(kćer) ili moj otac moramo strahovati radi ovoga? Da li je ovo poslejdnji način banke da nas zastraši ili postoje neki pravni temelji da zaista nakon 15 god nas dvoje “nastradamo”? Odnosno kako da se postavimo? Osim sporne mjenice ništa drugo nismo potpisali niti dali. Zbilja bi mi puno značio odgovor na ovo pitanje. Hvala unaprijed.
  2. Vlasnica sam kuće na moru, okarakterizirane kao kuća za odmor, na koju se svaku godinu obračunava pripadajući porez. S obzirom da su mi se roditelji odlaskom u mirovinu preselili u tu kuću, imaju tamo prijavljeno prebivalište i ne bi imali problema dokazati da zaista tamo i žive zanima me da li ja i dalje moram plaćati ovaj porez? Zakon kaže da se kućom za odmor smatra svaka zgrada ili dio zgrade (stan) koja se koristi sezonski ili povremeno, a u ovoj kući dvoje ljudi trajno živi i boravi kroz cijelu godinu zanima me da li ja mogu biti oslobođena od plaćanja poreza? Znam da porez plaća vlasnik, a to sam ja i ne živim u njoj (niti imam neku drugu imovinu), ali ova kuća de facto više nije kuća za odmor, već mojim roditeljima predstavlja trajno prebivalište (ni oni nemaju neku drugu nekretninu). Btw, nije nam opcija prebacivanje vlasništva sa mene na njih... Hvala na odgovoru!
  3. Puno hvala na iscrpnom odgovoru. Toga sam se i pribojavala. Problem je u tome da se trgovina kao takva zatvara (otkazan najam prostora...) i firma će postojati samo na papiru jer ju ne možemo zatvoriti. Majka neće imati od kuda plaćati niti tu polovicu doprinosa (dodijeljena mirovna je mizerna i iz nje sasvim sigurno neće imati dovoljno za plaćanje ičega). Da li je ikako moguće da ona kao direktorica pokrene stečaj prije mirovine a da se izbjegne plaćanje troškova stečajnog postupka? Institucije su odavno trebale pokrenuti stečaj ali nisu i tko zna kada će. Do tada smo u nekoj suludoj situaciji u kojoj si stečaj ne možemo priuštiti a nitko ga drugi ne pokreće. Ne znam da li bi se išta ubrzalo da firma ostane bez tog jednog zaposlenika u smislu da fina pokrene postupak skraćenog stečaja. Da li znate da li tu obvezu plaćanja dobrinosa za direktore u mirovini sama prijavljuje ili ako se netko sjeti dobiva kaznu?
  4. Molim za pomoć sve koji znaju i imaju volje pomoći. Roditelji imaju d.. u kojem je otac osnivač i vlasnik a majka direktor. Otac je u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad. Majka je do kraja mjeseca u radnom odnosu o onda bi se prijavila za mirovinu (ima uvjete za prijevremenu mirovinu). Firma je u problemima već dugo, blokiran račun 2 godine, neplaćanje obveza po predstečajnoj nagodbi, od imovine ima samo stari auto, bez vrijednosti, sa zabilježbom porezne uprave. S obzirom na situaciju, htjeli bismo zatvoriti firmu, ali naravno nemamo sredstva da sami pokrenemo stečaj već čekamo da ga pokrene neka od institucija. U međuvremenu sam puno istraživala ovu temu i vidim da majka neće moći u mirovinu i biti direktor bez da joj obustave mirovinu. E sad što napraviti da formalno imamo firmu na papiru dok netko ne pokrene stečaj ili skračeni stečajni postupak? Da li otac može nekako biti direktor a da mu ne diraju penziju (zato što je u invalidskoj). Čitam da će mu se mijenjati iznos ali ne znam koliko? Drugo pitanje, ako bi se mene postavilo za direktora (imam normalan posao u drugoj firmi) da li ja riskiram na neki način? Bez obzira što je doo, strah me da ne bi nešto od dugova na neki način došlo meni na naplatu, teretilo moju nekretninu i slično. Da li ja kao direktor odgovaram samo za poslovanje u tom periodu od kad sam na toj funkciji ili se stvari mogu zakomplicirati pa da me retrogradno kazne za nešto? I zadnje, ako se uđe u proces stečaja u kojem se iz imovine ne mogu podmiriti troškovi postpka, mogu li za taj iznos teretiti mene osobno? Puno hvala svima na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija