Jump to content

ponton

Korisnik
  • Broj objava

    75
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

ponton je na 8. studenog 2022 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što ponton objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Sa smrtnim listom i zapisnikom ostavinske odite kod izdavatelja računa i prenesite sa pok. majke na sebe i na brata, Vi i dalje samo plačajte svoj dio. Kako sam Vam napisao prije ne bi trebala ostavinska biti stopirana, jer sada je tužba u prekidu, jer majka je preminula, i trebaju se znati nasljednici i poslije se vodi spor s nasljednicima ( preminula osoba ne može biti stranka u postupku ) , a to sve treba ići poslije ostavinske.
  2. Trebali bih vidjeti na e-građanin, a kako ste opunomočili odvjetnika on će primiti poziv za ostavinsku, pa bih Vas trebao obavijestiti, neovisno o e-građanin. Stan će se vjerovatno podijeliti na pola, jer je ostavina, a drugo je šta brat želi i da se darovana kuća dijeli na pola, stalno navodim to je odvojeni postupak , parnični postupak, i kuća nije predmet ostavine, on u parničnom postupku kao tužitelj treba dokazati svoje navode u tužbi, ako ih ne dokaže , biti će odbijen sa tužbom. Što se tiće računa , prenesite račune sa pok. majke na sebe i brata, razdvojite račune po pola, kao što ste i nasljednici, Vi svoj dio plačajte, a brat ako neče ide na njegov dio ovrha.
  3. Sada navodite da su kod JB na ostavinskoj bili odvjetnici obiju strana. Kako niste bili Vi, a trebali ste jer koliko vidim za Vas je to bitno, i niste to trebali prepustiti odvjetniku, i kako ste već prije pisali, ne brat nego znači odvjetnik brata je inzistirao da darovana kuća uđe u ostavinsku masu, na to je Vaš odvjetnik trebao prigovoriti , da ste na sudu po bratovoj tužbi radi kuće, i da se na ostavinskoj neovisno o sudu za kuću trebaju riješiti pokretnine, novac itd. Kako nije prigovorio, jer da ste bili Vi , onda bih trebali prigovoriti, i jasno da je bilježnik sve to proslijedio sudu. Morate imati na umu da je svakom odvjetniku, pa i Vašem u interesu da bude postupak i da traje, a moguće je i da su se prije rasprave odvjetnici i dogovorili, a kolega bilježnik ih je samo poslušao i sve poslao na sud, jer mu vjerovatno nije rečeno da ste za kuću već na sudu. Vjerovatno će se ostavinska morati rješiti prije nego njegova tužba, jer kako ste prije naveli, tuženi ste Vi i Vaša pok. majka, dok je bila živa, ali njenom smrću ona više nije stranka u postupku, ide prekid postupka, dok nasljednici a to ste Vi i Vaš brat ne preuzmete postupak, a prije toga morate na ostavinskoj biti utvrđeni kao nasljednici, i onda dalje ide tužba, i to je logika da se ostavinska mora prije završiti. Što se tiće računa za stan koje brat ne plaća, bitno je da računi za stan budu pola na Vas pola na brata, Vi svoj dio plačajte , a brat ako neće svoju polovicu plačati ide mu ovrha od izdavatelja računa.
  4. Zahvaljujem na objavljenim presudama.
  5. Molio bih nekoga, tko može pogledati u sudsku praksu i objaviti presude Vrhovnog suda: 1. Rev-x 1075/2012 od 29.1.2012. godine 2. Rev-x 995/2013 od 29.1.2012. godine Radi se o traženju vlasničkopravne zaštite na dijelu katastarske čestice.
  6. Pa na sudu ste zbog kuće, kuća nije predmet ostavinske , jeste li rekli bilježniku da ste na sudu zbog kuće ? Kako je po tužbi pokrenut postupak treba biti pripremno ročište, pa glavna rasprava uz provođenje dokaza. Nema šta brat inzistirati da se kuća dijeli po pola, kada ste u sudskom postupku. Vjerovatno je brat prigovarao i na još nešto, pa je bilježnik sve proslijedio sudu, i zato nije riješio sporne pokretnine , novac. Na Vaše pitanje koliko čete čekati sud , ako je 14.2. bila ostavinska nitko Vam ne može odgovoriti, može biti brzo za koji mjesec, a može pripremno ročište biti i naredne godine, kako sam Vam napisao sudski postupci traju dosta dugo ( nema pravila ).
  7. Ostavinska i tužba su odvojeni postupci. Vjerovatno će ostavinska koja se vodi kod bilježnika biti prije završena nego sud, to je parnični postupak koji traje cca 2-3 godine do prvostupanjske presude. Sporno među Vama je ta darovana kuća, i ona je predmet sudskog postupka, a ne ostavinskog, a sva navedena imovina će se rješavati u ostavinskom postupku. Nema razloga da ostavinska bude stopirana, jedino ako netko od Vas braće počne osporavati u ostavinskom postupku ( neovisno o kući ) , da ima više prava jedan od drugoga na tu imovinu koja je predmet ostavine, tada bilježnik prekida ostavinu i šalje Vas u sudski postupak.
  8. Ne možete utjecati šta će biti prije ostavinska ili postupak po tužbi, to su dva odvojena postupka. Poklonjena kuća , koju ste dobili ne može biti predmet ostavine, odnosno ući u ostavinsku masu, iz razloga jer ste Vi vlasnik ( nije ostavinska za Vama , nego za pokojnom majkom , a ona više nije bila vlasnica kuće ), jednostavno nije pravno moguće ( da je kuća ostala u vlasništvu na majci, bila bih uvrštena u ostavinu ) . Ta poklonjena kuća će se rješavati u sudskom postupku po tužbi Vašeg brata.
  9. Poštvani/-na galea hvala za objavljivanje presude VSRH.
  10. Molim Vas, može li netko tko ima pristup sudskoj praksi objaviti presudu Vrhovnog suda Rev: 1519/09-2 od 23.3.2011. godine, koja navodi da nepošten posjednik ne može steći pravo vlasništva nekretnine dosjelošću.
  11. Imam jedno pitanje: Da li se za ostavinski postupak, u mom slučaju, naknadno pronađenoj imovini, postupak koji traje 4 godine, može predati na Općinskom sudu zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku?. (slično kao u parničnom postupku )
  12. Imao sam istu situaciju prije cca 35 godina, ja preticao sa lijeve strane, a ženska dala lijevi žmigavac kada sam već bio u preticanju i lupila me po prednjim desnim i malo stražnjim vratima. Ja sam započeo preticanje prije i ona je na raskršću T - raskršće htjela skrenuti u lijevo i tako me udarila po desnoj strani. O Nisam uspio dovršiti, rečenicu, ali na kraju je ona bila kriva iz razloga što sam ja tvrdio da sam prije započeo preticanje, a da je ona malo kasnije dala lijevi žmigavac, ja sam već bio u preticanju, i što nije provjerila mrtvi kut, i na osnovu toga je bila kriva, ona se čak i žalila, tada na viši sud , ali je svejedno bila kriva, eto takvo je bilo moje iskustvo.
  13. Teško za nešto napraviti, auto je star daleko iznad 20 godina, a ako je stvarno 1990 godina 32 godine i več spada u oldtajmere, i kako je to privatna kupnja, teško se pozivati na neku garanciju ili jamstvo od privatne osobe, kako u vezi godina tako i s kilometrima, trebali ste prije kupnje sve provjeriti, a najbolje bi bilo da ste otišli u ovlašten Mazdin servis, i dali sve provjeriti.
  14. Tako je , jer kako navodite radi se o nepoštenom posjedniku, koji zna da uživa tuđu imovinu. Tužbu trebate temeljiti na čl. 165 Zakona o vlasništvu, i taj članak navodi da nepošteni posjednik mora naknaditi sve koristi koje je imao za cijelo vrijeme posjedovanja, to pod koristi podrazumijeva se tržnu najamninu , koju če Vam morati procijeniti građ. vještak. Vi trebate tražiti predaju nekretnine u suposjed, i naknadu koristi. U postupku mora se dokazati vrijeme nepoštenog posjeda, teret dokaza na tužitelju, a kako navodite to je prije 4 godine, ( to sve dokumentirajte uz tužbu ) i do dana predaje Vama u suposjed, morate dokazati putem vještaka da procijeni vrijednost najamnine za te sve godine korištenja, za Vaš udio u vlasništvu, da ste Vi sve vrijeme što je koristio bili vlasnik i da bude naveden kao nepošteni posjednik, tada mora platiti, jer prema čl.164 Zakona o vlasništvu pošteni ne mora platiti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija