Jump to content

Astra16

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

402 pregleda profila
  1. Smatram da mi je još prerano ići sa tužbom i nisam siguran da li bi sud uopće prihvatio tužbu budući me zakon obavezuje plaćati godinu dana nakon završenog školovanja. Kod mene ionako nakon 1.1.2018. nastupa značajna promjena u primanjima pa ću pokušati tražiti smanjenje alimentacije na osnovu smanjenih prihoda za mlađe dijete a za sina prekid i sve obuhvatiti jednom tužbom iza 1.1.2018., pa kako prođe. Ima li bolje šta da se može napraviti ili je ovako dobro? Hvala!
  2. Hvala na interesu i odgovorima. Budući da pored njegove izjave ovjerene kod bilježnika napravio sam i suglasnost kojom njegova majka potvrđuje da je suglasna novim načinom isplate a ona to nije htjela potpisati, vrlo vjerovatno svi putevi vode ka ovrsi mojeg računa (plaćanju i njoj i njemu) ako ne i kaznenoj prijavi. No, kako bude vidjeti ćemo i treba prije svega razmišljati pozitivno ako već i ne poštujemo sudska rješenja koja su i izdana za svrhu koju ja ispunjavam uredno jer je alimentacija pravo djeteta, (u ovom slučaju punoljetnog koji odgovara za svoje postupke, može odlučivati itd.), a ne majke pa ćemo vidjeti kako ću proći. Hvala!
  3. Tužitelji osporavaju oporuku iza pok djeda kojom je svu imovinu nakon smrti ostavio mojoj sestri koja već 25 god živi u USA. Sud joj je dodijelio privremenog zastupnika po službenoj dužnosti i brani je već 15 godina. Da li odvjetnik po službenoj dužnosti ima pravo na naknadu ili nagradu i od koga? (još nije riješeno da li je oporuka pravovaljana ili ne) Hvala na odgovoru.
  4. Ma razumijem ja da je to 8 mj... I sve sam uzeo u obzir i zaraditi ću na svojoj grbači i dati ću mu tih 15 600 kn ali prijatelju dragi... problem je puno veći i dublji i mislim da je ovaj zakon kao i masa drugih kod nas totalno promašen i daleko je od zaštite djeteta i dobrobiti za bolje sutra svih nas.
  5. Poštovani! Sin je u veljači 2017 postao punoljetan. U lipnju 2017 završio trogodišnje školovanje i nema namjeru nastaviti daljnje školovanje. U srpnju 2017 tražio je da mu se iznos alimentacije određen sudskom presudom koji sam bio dužan uplaćivati na majčin račun uplaćujem izravno njemu. Sin i ja otišli smo zajedno kod javnog bilježnika gdje smo sastavili izjavu da iznos određen presudom broj taj i taj umjesto na majčin račun uplaćujem na njegov račun dok za to postoje zakonski uvjeti. Od srpnja 2017 uplaćujem njemu. Da li bivša može pokušati pokrenuti ovrhu na moj račun budući nismo tražili izmjenu sudske presude nego samo kod bilježnika sastavili izjavu i da li će se ovrha izvršiti na mojim sredstvima iako ona više nije njegov zakonski zastupnik budući je dijete postalo punoljetno prije 6 mjeseci i završilo redovito školovanje. Hvala
  6. Po tome ispada da dvije punoljetne osobe nisu iste pred licem pravde. Otac koji 13 godina plaća alimentaciju za sina da se osamostali i izvede na put i kada dođe momenat da se ispuni svrha toga, ponovno otac ima obavezu i ako je ne ispuni odgovara a druga strana ne mora ništa. On ne želi raditi a ja ne želim plaćati. Meni ide ovrha i kaznena prijava a njemu ništa. Jako dobro.
  7. Dijete je završilo 3 godišnju srednju školu, punoljetno je i ne želi tražiti posao. Moja obaveza je plaćati alimentaciju godinu dana po završetku školovanja ako se ne uspije zaposliti. U mom slučaju konkretno sin je završio školu za pomoćnog kuhara u 6mj 2017 i posla ima ali ne želi raditi,(jer bolje je za kunu ležati nego za dvije raditi). Ima li lijeka ovome i kako riješiti problem? Živi sa majkom u njenom stanu a mene je tražio da uplaćujem iznos za uzdržavanje na njegov račun što sam mu i omogućio. Drugim riječima potičem nerad a pomoći nema. Njegova obaveza bi bila aktivno tražiti posao i angažirati se, pokrenuti ka osamostaljenju ali ne želi. Da li smijem prekinuti isplatu alimentacije budući on ne ispunjava svoju obavezu i koje su sankcije meni a koje njemu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija