Jump to content

ŠumećiMagnezij

Korisnik
  • Broj objava

    56
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

ŠumećiMagnezij je na 19. prosinca 2020 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što ŠumećiMagnezij objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Možda je malo kasno, ali ako se radni tjedan sastoji od 6 dana onda imate pravo na minimalno 24 dana GO-a. Naime, ZOR kaže da svaki radnik ima pravo za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor od najmanje četiri tjedna (znači, ne određuje broj dana već broj tjedana GO-a). Pa kako je kod vas radni tjedan 6 dana onda se računa 4 x 6.
  2. Da. Zakon o strancima, čl. 89. (1) Bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada može raditi državljanin treće zemlje koji u Republici Hrvatskoj ima odobren: 1. privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji s hrvatskim državljaninom, državljaninom treće zemlje na dugotrajnom boravištu, stalnom boravku, odobrenom azilu ili supsidijarnoj zaštiti sukladno propisu kojim se uređuje međunarodna zaštita
  3. 1. UOR je dvostrano obvezni odnos tako da se ne može izmijeniti samo voljom poslodavca pa nije da se samo poslodavac mora uskladiti, već to uključuje sudjelovanje i radnika. Čuo sam kako su na radionicam govorili da prijelaznim i završnim odredbama nije propisana obveza usklađivanja prethodno sklopljenih i važećih UOR-a, ali da ako bi nastala potreba izmjene bilo kojeg bitnog sastojka UOR-a, onda bi u okviru takve izmjene UOR-a trebalo uskladiti s ZOR-om. 2. Uredba se primjenjuje od 1. siječnja 2023. pa bi bilo poželjno da je aneks bio napravljen prije toga. No, ako je UOR-om određen iznos koji je manji od minimalne plaće onda se izravno primjenjuje iznos minimalne plaće iz Uredbe, a ne onaj manji. FYI, prema Zakonu o minimalnoj plaći prekršaj je ako se isplati (a ne ugovori) iznos koji je manji od minimalne plaće pa svakako pazite da isplatite iznos minimalne plaće, a ne manji. 3. Nisam skroz razumio pitanje. Čini mi se da u drugoj rečenici fali glagol.
  4. Ne bi. Primjerice, Ustavni sud na svojim stranicama daje obrazac ustavne tužbe. To je kao da kažeš da time Ustavni sud podnosi sam sebi ustavne tužbe. Davanje obrasca je pomoć podnositeljima da znaju unaprijed koje informacije moraju navesti za ostvarivanje svojih prava. Poslodavcu pomaže tako da ne mora trošiti vrijeme u svakom pojedinačnom slučaju da radnicima navode što treba navesti u zahtjevu. Možemo se složiti da se ne slažemo.
  5. Može dovesti do osobno uvjetovanog otkaza ako vas ne prolazak na liječničkom pregledu trajno i objektivno sprječava da izvršavate radne obveze na uredan način. Sve ovisi o detaljima vaše situacije pa bi bilo dobro da navedete više detalja.
  6. Nisam mislio na "trebao" kao zakonsku obavezu već više kao da bi to bila dobra praksa. Čemu? Pa jer mislim da u pravilu radnici nisu sigurni što navesti u takvom zahtjevu, što je slučaj kod Ariste. Lakše bi se snašli kada bi imali informaciju što se od njih traži. Ako poslodavac traži da mu radnik dostavi takav zahtjev, onda bi bilo u redu i da naznači što želi vidjeti u takvom zahtjevu.
  7. Vjerujem kako bi poslodavac trebao dati obrazac zahtjeva ili barem komunicirati koje podatke želi vidjeti u takvom zahtjevu. Nisam upoznat s vašom situacijom, ali nagađam da bi zahtjev trebao sadržavati koliko dugo bi trajao takav rad, imate li osigurana sredstva za rad (laptop, mobitel i sl.), jeste li osposobljeni za rad na računalu na siguran način i sl.
  8. Također pravni temelj bi mogao biti i supsidijarna primjena ZOO-a i njegovog čl. 1163. st. 1.
  9. Jesu li možda bile izmjene KU-a koje su predvidjele nešto oko toga?
  10. U pravilu ne. Prema Zakonu to pravo postoji jedino za članove uže obitelji. No, neki poslodavci znaju davati to pravo na temelju pravilnika o radu ili kolektivnog ugovora. Predlažem da provjerite ima li poslodavac pravilnik o radu ili kolektivni ugovor pa onda vidite što je navedeno unutra za plaćeni dopust.
  11. Najjednostavnije bi bilo da sklopite ugovor s radnikom u kojem utvrđujete nastanak štete, opišete koja je šteta i da će se dio plaće radnika uskratiti radi namirenja štete.
  12. Sve kao što je i napisala Borbena7. Također, ako ste dobili redovan otkaz i otvorili bolovanje onda Vam radni odnos može trajati još najdulje 6 mjeseci (čl. 122. st. 4. ZOR). No, ako dobijete izvanredni otkaz onda Vam uopće ne teče otkazni rok pa nema smisla otvarati bolovanje.
  13. Ovo rijetko i to u pravilu na višim hijerarhijskim pozicijama kada je to posebno ugovoreno s tim osobama (npr. menadžeri).
  14. Koliko sam popratio, odlukom je predviđeno da ako odbijete testiranje da onda nećete moći ući u prostorije poslodavca (bolnice). To onda znači da niste bili na poslu pa bi se moglo evidentirati kao neopravdani izostanak i smanjenje plaće za te dane izostanka. Nekoliko takvih neopravdanih izostanaka (neki tvrde da je dovoljan i jedan takav izostanak, ali to ovisi o dosta pojedinačnim slučajevima) i postoji opravdan razlog za otkaz. No, znam da je Beroš neki dan na TV-u javno rekao da on nije za tu opcije dijeljenje otkaza. Rado bih čuo mišljena i drugih iskusnijih forumaša
  15. Tako je. Potpis možda traže kao potvrdu da ste zaprimili odluku o izvanrednom otkazu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija