Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

RHEADUBROVNIK

Korisnik
 • Broj objava

  26
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. vanbracna zajednica - kao zastiti imovinu ?

  Hvala Vam puno...
 2. Molila bih savjet. Zivim u vanbracnjoj zajednici skoro 3 godine, iako je On jos uvijek formalno prijavljen na drugoj adresi. Namjeravam sagraditi malu kucu u kojoj ce i partner zivjeti sa mnom. Medjutim, zelim je sagraditi vlastitim sredstvima, bez njegovog financijskog sudjelovanja. Partner je divan, ali kako sam prosla dosta mucnu rastavu o kojoj me ex suprug financijski pokrao, pusem na hladno i ne zelim da mi se to vise ikada ponovi. Kako da zastitim svoju imovinu ukoliko se ova nasa vanbracna zajednca jednog dana raspadne ? Kako da zastitim svoju imovinu ukoliko se meni ili njemu nesto desi ? Ne bih voljela da s moja djeca evt natezu s nekim radi imovine kou sam ja stekla ili u koliko se njemu nesto desi da njegova obitelj dodje trazit neki udio. Ponavljam kucicu namjeravm graditi iskljucivo svojim sredstvima, a on ce pomoci fizickim radom. Hvala lijepa na savjetima i pomoci...
 3. susjedovi borovi ugrožavaju moj život i imovinu

  Hvala Vam lijepa, poslat cu mu dopis s povratnicom te se pozvati na ovaj Zakon i spomenuti clanak. Zahvalna sam na postojanju legalisa i svima koji sudjeluju u njemu. Toliko korisnih savjeta iz raznih podrucja prava. Zaista svi mozemo puno toga nauciti i shvatiti pa cak i sprijeciti citajuci raznorazna pitanja i sudbine. Svaka cast ! Hvala svima na trudu i vremenu da nas laike upute u poduce.
 4. KAKO DO SVOJIH STVARI NAKON RAZVODA I BRAČNE DIOBE

  Hvala Vam lijepa na informaciji. Samo jos jednom mogu ustanovit da sam bila teska naiva Ocito kod razvoda treba u startu izbaciti kandze i prvi "napasti protivnika" inace te on "pojede". Ne smije se ici od predpostavke da se covjek rastaje od osobe koju misli da poznaje dug iz godina niti se smije krenuti ljudski, vec u samom pocetku krenuti s predpostavkom da imamo neprijatelja pred sobom i djelovati bez iti malo empatije.
 5. KAKO DO SVOJIH STVARI NAKON RAZVODA I BRAČNE DIOBE

  Hvala lijepa. Tužba na koji način- privatna tužba ? Ja želim uglavnom da mi vrati poklone koje sam dobila tijekom godina braka i samo 1-2 pokretnine kupljene zajedničkim sredstvima, nipošto 50 % svega. Znate li iz iskustva koliko dugo to može potrajati i koliko me troškovi čekaju po tom pitanju ? Te pokretnine imaju više emocionalnu vrijednost za mene nego materijalnu. Ja mogu opisati te predmete ( iako on jako dobro zna o čemu se radi), znam i gdje se nalaze. Koliko je vjerojatno da ću ih dobit obzirom da će se opirati iz inata meni.
 6. Molim pomoć i savjet. Razvela sam se 2016 u veljači, bračna dioba je uslijedila u kolovozu 2016. Ex-suprug je tvrdio da nije potrebno da u ugovor o bračnoj diobi stavimo stvari iz domaćinstva i ostale "sitnice". Odselila sam i uspjela uzeti svoju odjeću i obuću te najnužnije kao neko, knjige itd . Bila sam naivna pomislivši da ću postepeno uzeti svoje stvari, međutim ne uspijevam - iz inata mi ne da stvari iako njemu ne služe ničemu. Još uvijek imam ključ od stana. Ima li zakonske osnove kako doći do mojih stvari, odnosno pola domaćinstva ? Ukoliko uđem u stan kad njega nema i uzmem ih, podliježem li sankcijama ?
 7. Molim pomoć - susjedovo zemljište je zelena zona s borovima i raslinjem. Uslijed jakog vjetra jedan bor se već urušio na moje zemljište i zid. Ne znam da li je nastala šteta, vidjet ću to kad se otkloni. Druga 2 bora su se opasno nagnula na moju kuću, ako padnu, padaju mi direktno na glavni ulaz u kuću, porušit će krov i uništit prozore, fasadu itd., da ne spominjem kako me takav bor može ozlijediti ili ubiti - mene, obitelj ili bilo koga tko mi dođe u kuću. Zamolila sam susjeda da ukloni bor koji je pao pa će mi " ovaj put iznimno" ukloniti bor, ali idući put se moram snaći sama rekao je. Dati će mi dopuštenje da uklonim borove koji mi ugrožavaju život i imovinu, ali da sve to lijepo ispilam pa mu donesem drva kući. Da se radi o trošku od 1000,00 kuna, stisnula bi zube i dala ukloniti ta divovska stabla, međutim procjena uklanjanja se kreće oko 10.000-15.000 kuna, a taj novac nemam. Pitanje glasi: moram li čekati da se borovi uruše i naprave mi štetu na imovini ili što je još gore - da nekog ozlijede ili ubiju ? Susjed ne želi uklanjati ta stabla. Imam li zakonske osnove da ga se natjera na uklanjanje ? Hvala na savjetima i pomoći !
 8. Poništenje ugovora o bračnoj podjeli

  Hvala lijepa Matrix, bila sam u uredu zajedničkog odvjetnika koji je pisao ugovor o bračnoj diobi, međutim rekao je da sam ja to izrazila kao svoju volju što nije istina. Da sam to napravila ne bi bilo svrhe djeci to poklanjat kada nemaju pristupa svom dijelu stana i kad ih ex može izbacit iz kuće kad mu se to svidi. Otišla sam do svog odvjetnika koji je rekao da ne mogu pobijati ugovor jer da mi nitko nije stavio pištolj na čelu u trenutku potpisivanja. Shvatila sam da vrana vrani oko neće iskopati. Ex će se borit da zadrži prevarom dobijeno plodouživanje jer ostvaruje novčanu korist od tog prostora te sigurno neće priznati da to nije bila moja nakana. Pisani trag našeg dogovora nemam, jedino moja djeca, moje 2 tete ( sestre pok majke), prijateljica i kuma znaju što smo se dogovarali i koje su prijetnje bile u opticaju, ali nikada nisu bile prisutne kod samog dogovora tako da ne znam koliko njihova riječ znači kao dokaz. Djeca se boje oca i njegovih reakcija tako da ne znam koliko će sudjelovat. Roditelji i brat su umrli tako da moram sve sama. Strašno sam razočarana da danas zloća jako dobro prolazi, da odvjetnici sudjeluju u tome, a kad se tome hoće stati na kraj- vrana vrani oko neće iskopati.
 9. Rastava braka i podjela imovine

  Svakako si uzmite odvjetnika da Vas zastupa da Vas muz ne zafrkne ! Kad potpisete bracnu diobu.... onda je kasno za sve...
 10. Poništenje ugovora o bračnoj podjeli

  Hvala G-man, ne mogu se tako jednostavno pomirit sa ovakvim odgovorom odvjetnika. Činjenica stoji da sam potpisala ugovor, ali evidentne su greške odvjetnika koji ga je sastavljao. Z druge stavke čak imam više svjedoka.. probam jer više od ovog izgubit ne mogu.
 11. Poništenje ugovora o bračnoj podjeli

  Bila sam kod odvjetnika i on tvrdi da nema osnove za poništavanje bračnog ugovora bez obzira što se radilo o prisili i krivim navodima, bez obzira što imam nepristrane svjedoke koje znaju da je formulacija u ugovoru o bračnoj diobi pogrešna Kasno sam i uočila da je kuća koju sam naslijedila od pok. majke upisana kao bračna stečevina. Naime, u kuću smo suprug i ja ulagali te je imao pravo na dio zajedničkog uloga, ali nipošto nije bračna stečevina. Kaže da sam sam pri puno svijesti potpisala i da sam trebala reagirati prije potpisivanja. Jako sam razočarana budući nisam smatrala da moram putem drugog odvjetnika provjeravat ugovor sastavljen o zajedničkog odvjetnika. Nisam smatrala da moram najprije googlati danima da me se ne zafrkne - i to od strane odvjetnika. Jako je žalosno da se čovjek u nikog više ne može pouzdat, čak ni u one koji bi trebali zastupati pravo i pravdu. Dakle- svi su potencijalni kriminalci dok se ne dokaže suprotno. Strašno !!
 12. Darovni ugovor

  Moj savjet - suprugu ne darujte ništa - nikad se ne zna što se može dogoditi u nekom budućem vremenu pa da ostanete bez ičega. Radije darujte djeci.
 13. Razvod

  Hrabro i nemojte imati prema njemu suviše empatije, to Vam samo može naštetiti
 14. Razvod

  Gđa Lela, uzmite si odvjetnika, besplatnog ili nađite novce za platit ga - puno će Vam pomoći. Inače puno možete izgubiti ako sami budete dogovarali podjelu. Ja sam napravila grešku i nisam uzela odvjetnika pa me ex prešao samo tako.
 15. Poništenje ugovora o bračnoj podjeli

  Puno hvala !
×