Jump to content

RHEADUBROVNIK

Korisnik
  • Broj objava

    51
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je RHEADUBROVNIK objavio

  1. Molim pomoc. Nadam se da imam nekakva prava... samo kako do njih ? Kupila sam hladnjak Gorenje polovinom lipnja koji se kvari nakon 2,5 mjeseci. Zovem kontaktni servis radi kvara i evo nakon vise zvanja serviser ne dolazi niti se odaziva na telefon niti reagira na glasovne poruke. Imam li kakva prva kao potrosac ? Hvala lijepa na pomoci.
  2. Susjeda i mene dijeli stara medja koja je na njegovoj parceli. Kako je stara i derutna, predlozila sam mu da cu je o mom trosku srusiti i izgraditi ogradni betonski zid visine 160 cm. Nije suglasan vec zeli zadrzati medju. Kako se urusavaju kamenja s moje strane, to nije najbolje rjesenje za mene. Sanacija ne opravdava troskove i ishod. Porucila sam mu da cu na mojoj parcele do njegove medje sagraditi ogradni zid 160 cm visine. Kako je njegova parcela na nizem novou od moje ne zeli toliku visinu mog zida jer da je njemu previsok. Molim savjet jer ne zelim spor sa susjedom, iako vjerujem da bi na mojoj parceli bez problema mogla izgraditi zid bez dozvole susjeda. Hvala na pomoci.
  3. Uz moje zemljiste se nalazi tzv "kozji put" kojim se moglo proci samo kariolom. Vlasnici zemljista do kojeg vodi taj putic sada prodaju zemljste. Smatraju da uz pomoc opcine mogu prisvojiti ne samo taj "kozji put" vec i dio mog zemljista uz pomoc kojeg se moze proci autom do njihove parcele. Moj otac je svojedobno samo dopustio ocu vlasnika da moze proci nasim djelom zemljista kako bi lakse dosao do svoje zemlje koja je tada bila poljoprivredna i koju je obradjivao, Davno je umro moj otac i davno je umro otac vlasnika spomenutog zemljista i zemlja se odavno ne koristi niti tko prolazi tim putem. Trazila sam naknadu za moj dio zemljista, a oni ne zele cuti jer tvrde da ce me opcina u svrhu opceg interesa ionako izvlastiti. Ne mogu vjerovati da zbog necijeg privatnog interesa( u ovom slucaju prodaje zemljista) opcina taj moj dio moze smatrati opcim interesom te me izvlastiti. Sto mogu poduzeti - lijepo molim za pomoc.
  4. Krajem 2018. godini sam ugovorila gradnju montažne kuće te do sada uplatila cca 30 % ukupnog iznosa. Gradnje je trabala započeti usvibnju 2020, ali zbog Covid-a i tadašnje obustave stambenh kredita nije .Do gradnje zbog trenutne situacije još neće doći, ali se Izvođač sada poziva na Zakon o obveznim odnosima čl 626 te želi povećati ukupnu cijenu gradnje montažne kuće. Obzirom da sam laik u ovome, jesam li dužna pristati obzirom da sam već uplatila dio ? Cijena gradnje je "fiksna s uključenim PDV-om " kaže ugovor i iskazana je u valuti. Hvala lijepa na informaciji.
  5. Puno hvala na info. Znači moram tužiti ex supruga, znate li možda iz iskustva jeli to skup i dugotrajan proces ?
  6. Molim savjet: Ex suprug je temeljem ugovora o bračnoj diobi imao založno pravo na dijelu kuće u mom vlasništvu dok ne isplatim dogovorenu svotu novaca. Posudila sam novac, uplatila i zatražila brisovno očitovanje od njega ovjereno of javnog bilježnika. Sve to kako bih izbrisala teret založnog prava s kuće. Zatražila sam da mi u roku od 7 dana pošalje brisovno očitovanje, međutim prošlo je već 2 tjedna, a ni traga ni glasa od njega. Moje je pitanje: što mogu poduzeti kako bi dobila to brisovno očitovanje od njega, jer se bojim da to neće napraviti. Postoji li neki rok u kojem on to mora dostaviti, odnosno postoji li neki drugi put kojim mogu ići da izbrišem založno pravo na mojoj nekretnini ? Hvala na bilo kojem savjetu.
  7. Hvala na odgovoru Spitfire... ne, ex-suprug neće se ni u snu odreći prava služnosti. Sam povrat dara nema ni smisla kad se time ne ukida u služnost. OPet vrijedi ona " tko je jači-taj tlači". Šteta, što se vještom prevarom može potići sve.
  8. Još jedno pitanje. Ugovorom o bračnoj diobi sam djeci također poklonila moj suvlasnički udio u kući koju sam tijekom braka gradila sa ex-suprugom. Prevarom ex-supruga i odvjetnika se ex-suprug uknjižio sa plodouživanjem na taj dio koji sam poklonila djeci. ( Da ne idem u detalje koliko sam naivna bila i ne provjerila s drugim odvjetnikom ). Djeca (punoljetna) i dalje žive s ocem obzirom da je stan u kojem ja živim premal za nas troje. Obzirom da se uknjižio sa plodouživanjem na njihov suvlasnički dio, jeli uopće moguće da mi vrate darovano i ako jest u kojem momentu će saznati ex-suprug jer u tom momentu će nastati cirkus ? ( Prevaru smo kasno otkrili, pokušala sam tužit i njega i odvjetnika, ali uzalud tko je jači-taj tlači.)
  9. Ugovorom o bračnoj diobi ex-suprug me natjerao da poklonim kuću koju sam naslijedila od pok roditelja našoj djeci. Ja sam vlasik 4/24 ( mali stan u kojem živim) , a na preostali dio kuće imam pravo plodouživanja. Morala bi uzeti kredit, ali sa ovakvim suvlasništvom ne mogu uzeti hipoteku na tu kuću. Koji je postupak povrata darovanog suvlasništva ? Djeca bi mi "vratila" darovano pa bi kuća glasila 1/1 na mene što bi omogućava hipoteku. Da li je to moguće ? Putem odvjetnika ili javnog bilježnika ? Hvala.
  10. Ex- suprug ima založno pravo u određenom iznosu na kuću u kojem smo moja djeca i ja suvlasnici. Ukoliko ove godine uspijem isplatiti zadnju ratu tog iznosa kako mogu poništiti to založno pravo. Imam kopije uplate koje sam izvršila putem banke zadnjih godina. Koji je postupak i moram li to putem odvjetnika ? Hvala !
  11. Hvala puno na trudu u savjetu. Svakako bih potrazila odvjetnika/-icu po ovom pitanju. ne bih se sama ni usudila sastaviti prjedlog za odgodu.
  12. Borbena 7 - od srca Vam hvala na savjetima. Kredit kojim sam opterećena je gotovinski pa nema administrativne zabrane i iznosi malo manje od pola moje plaće. Raspitat ću se na koji način mogu opteretiti zemljišta, a da ih nužno ne izgubim. Možda ova opcija ovrhe na nekretnini i nije loše obzirom da je puno toga zbog Covida odgođeno, a to je i razlog moje nemogućnosti isplate, budući ovog ljeta turizma skoro pa neće biti. Valjda je to dovoljan razlog za odgodu postupka bar na godinu dan. Do tada će se valjda i gospodarstvo malo obnoviti.
  13. Hvala borbena7 na dodatnim pitanjima 1. Kuća u kojoj imam 4/24 suvlasničkog dijela je kuća koju sam naslijedila od pok. roditelja i koju sam po prisili ex-supruga ( duga i tužna priča) u ugovoru o bračnoj diobi morala darovati svojoj punoljetnoj djeci s tim da jedan stan od 40 m2 u kojem trenutno živim predstavlja te 4/24. Inače ja sam jedina koja u mom suvlasničkom dijelu i ostalom dijelu kuće imam pravo stanovanja i plodouživanja. Ostali dio kuće se inače iznajmljuje turistima. 2. Na adresi kuće osim mene je prijavljena i moja kćer 3. Bivši osim zloće nema u biti opravdani razlog za hitno namirenje tražbine jer ima svoja primanja ( datum do kojeg moram platiti je 30.09) 4. Imam auto i 2 zemljišta na mom imenu 5. Nakon što se trajnim nalogom odbije kredit ostaje cca 3500,00 kn od plaće 6. Na žalost, sumnjam da bi kuću mogla dati u mjesečni najam, a da je pri tom ne unište. Možda ovo djeluje obijesno sada, ali svojedobno je puno uloženo, a stanari koji bi došli na mjesečnoj bazi ne bi mogli u 3 mjeseca značajno doprinijeti svoti od 150.000 kn koju moram platiti do 30.09. U mom mjestu bi teško nekog našla tko bi platio više od 3000-4000 kn mjesečno. Bojim se da bi poslije izlaska stanara imala opet značajne troškove za primit turiste iduće godine.
  14. Hvala lijepa miroslav6 na odgovoru i mišljenju. Pitala sam za opcije koje imam i što mi se sve može dogoditi ako ne pronađem tih 150.000 kn. Bilo bi mi žao prodavati zemljište ikakvo, pogotovo u ovo vrijeme nakon Covida kada se teško prodaje bilo što. To je zemlja koju sam naslijedila ova roditelja/djedovina. Znam da se ne može biti "pošten i …". Valjda će se već nešto pozitivno izdogađati, ne bih Ex-u priredila zadovoljstvo da mi pored svega na što me natjerao u ugovoru o bračnoj diobi i nakon što sam svega prošla, da mi digne išta više.
  15. Najprije da se zahvalim Borbenoj7 i miroslavu6 na odgovorima. Vidim da sam pogrešno napisala iznos koji dugujem- nije 100.00 kn već 150.000 kn tako da bi morala "pronaći" 130.000 kn da mi ne može ovršiti moj suvlasnički dio, ali i to mi je nemoguće. Banka mi zbog postojećeg kredita ne može dati bilo kakav drugi kredit, tu opciju sam već ispitala. Ukoliko krene prodavat moj suvlasnički dio, mogu se jedino nadat da nitko neće htjeti ići u zavrzlamu kupovine 4/24. U stalnom sam radnom odnosu i trajnim nalogom mi se oduzima iznos kredita. Inače imam dodatni prihod od iznajmljivanja u turizmu, međutim to ove godine očito otpada. Imam tekući račun te devizni, ali sa jako malim iznosom na računu. Bez prihoda od turizma nemam načina za uštedit bilo kakav novac, jer mi plaća pokriva najosnovnije troškove režija. Kuća u kojoj živim i na koje se odnosi 4/24 je u vrijednosti najmanje 40-50 puta veća nego vrijednost od mog duga prema Ex-u. Inače posjedujem još 2 zemljišta koja zbog duga od 150. 000 baš ne bih htjela ići prodavat i koja su znatno vrijednija od duga.
  16. Moj ex suprug jedva čeka da me vidi mrtvu ili u bankrotu. Na žalost nema tu nikakve šanse za pregovorima. Ne znam samo što mogu očekivati, ne znam može li ići na prodaju kuće obzirom na moje vlasništvo od 4/24 što predstavlja stan od 40 m2 iako kuća nije etažirana ili će mi ovršiti plaću ili nešto treće. Pitam se mogu išta napraviti po tom pitanju jer sumnjam da ću uspjet skupiti toliko novaca, a nemam od koga toliko posuditi.
  17. Ugovorom o bračnoj diobi Ex suprug ima uknjižbu -na pravo zaloga na kuću u kojoj sam vlasnik sa 4/24. Ostali dio kuće pripada mojoj djeci, a ja imam pravo stanovanja i plodouživanja. Temeljem ugovora o bračnoj diobi sam ex suprugu trebala isplatiti određeni iznos novaca. Sada je ostala zadnja rata od 100.000 kn koju do kraja godine moram platit. Kako zbog Covida neću imati uobičajene prihode, neću imati ni mogućnost isplate. Kako već imam kredit, nisam više kreditno sposobna pa to nije opcija. Što u biti znači u ovom mom slučaju založno pravo ? Kuća naravno vrijedi značajno više od ove zadnje rate. Što mogu očekivati, da će me izbacit iz te kuće ( nije etažirana) dok ne platim, da će mi ovršiti tekuća primanja/plaću ili ? Što da radim obzirom da nemam živuće obitelji koja bi mi pomogla u isplati ? Hvala na bilo kojem savjetu.
  18. Ja sam laik , nisam ni pravnik ni odvjetnik, ali sam se zato opekla tijekom razvoda i dijela koji se tiče bračne diobe. Savjetujem da se dobro naoružate živcima, najprije upoznate djecu i roditelje s Vašom odlukom. Potom nađite dobrog odvjetnika/odvjetnicu i uzmite SVE na što imate pravo po zakonu, nemojte imati "milosti" i nemojte se žuriti s odlukama samo kako bi se možda prije riješili muka. Razvod i sve što ga prati je jedna trauma kroz koju se ne prolazi olako. Nemojte pristati na zajedničkog odvjetnika/-icu radi smanjenja troškova, već imajte svog i još jedno ponavljam, ne pristajte na bilo što. Ja sam se opekla i sada žalim što se nisam savjetovala sa 2 odvjetnika i što sam pristala na neke uvjete u bračnoj diobi koje su mi sada totalno sulude i neprihvatljive. Željela sam da se tortura što prije okonča, ali sada žalim. Želim Vam puno izdržljivosti i dobre živce i svako dobro na svakom novom koraku i odluci koju donesete.
  19. Molila bih savjet. Zivim u vanbracnjoj zajednici skoro 3 godine, iako je On jos uvijek formalno prijavljen na drugoj adresi. Namjeravam sagraditi malu kucu u kojoj ce i partner zivjeti sa mnom. Medjutim, zelim je sagraditi vlastitim sredstvima, bez njegovog financijskog sudjelovanja. Partner je divan, ali kako sam prosla dosta mucnu rastavu o kojoj me ex suprug financijski pokrao, pusem na hladno i ne zelim da mi se to vise ikada ponovi. Kako da zastitim svoju imovinu ukoliko se ova nasa vanbracna zajednca jednog dana raspadne ? Kako da zastitim svoju imovinu ukoliko se meni ili njemu nesto desi ? Ne bih voljela da s moja djeca evt natezu s nekim radi imovine kou sam ja stekla ili u koliko se njemu nesto desi da njegova obitelj dodje trazit neki udio. Ponavljam kucicu namjeravm graditi iskljucivo svojim sredstvima, a on ce pomoci fizickim radom. Hvala lijepa na savjetima i pomoci...
  20. Hvala Vam lijepa, poslat cu mu dopis s povratnicom te se pozvati na ovaj Zakon i spomenuti clanak. Zahvalna sam na postojanju legalisa i svima koji sudjeluju u njemu. Toliko korisnih savjeta iz raznih podrucja prava. Zaista svi mozemo puno toga nauciti i shvatiti pa cak i sprijeciti citajuci raznorazna pitanja i sudbine. Svaka cast ! Hvala svima na trudu i vremenu da nas laike upute u poduce.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija