Jump to content

Ana Marija

Korisnik
 • Broj objava

  5
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Djevojačko prezime

  Ne radi se o djetetovom prezimenu, nego prezimenu majke, odnosno mom prezimenu. Razlikuju se rođeno i djevojačko. Rođeno je promijenjeno jer s biološkim ocem nikad nije bilo kontakta, tako da sam veći dio života kao djevojačko prezime nosila prezime svoje majke. Problem je što je sad u rodni list mog djeteta uneseno moje rođeno prezime, prezime oca, koje više ni sa mnom, a kamoli s mojim djetetom, nema veze i sve skupa nema nikakve logike. Čemu promjena prezimena kad se prezime provlači kroz apsolutno sve dokumente, pa i dokumente djeteta? Meni je to prestrašno. Kako je takav zakon uopće ustavan...
 2. Djevojačko prezime

  Tek rođeno i prijavljeno u matični ured, u kojem smo se, eto, suočili s time da se u zahtjevu traži majčino djevojačko prezime, da bi na kraju u djetetovom rodnom listu stajalo majčino rođeno prezime, koje je u ovom slučaju različito. Kažu da je ta izmjena relativno nedavno unesena u zakon o maticama, unatoč brojnim prigovorima.
 3. Djevojačko prezime

  Rodni list, Izvadak iz matice rođenih
 4. Djevojačko prezime

  Ovo, nažalost, nije točno. U djetetov dokument je upisano prezime pod kojim je majka rođena, iako se u zahtjevu za upis djeteta traži djevojačko prezime majke. Apsurd i nevjerojatna glupost. Zna li netko, postoji li način da se napravi izmjena u djetetovim dokumentima?
 5. Djevojačko prezime

  Poštovani, roditelji su mi se razveli kada sam imala svega nekoliko mjeseci. S ocem je nakon toga izgubljen svaki kontakt. Međutim, dobar dio djetinjstva nosila sam njegovo prezime, iako se nismo ni poznavali. S obzirom na tu činjenicu odlučila sam promijeniti prezime u majčino djevojačko prezime i tako sam i učinila čim sam napunila 18 godina. Kasnije sam udajo uzela muževo prezime. Zanima me hoće li se u dokumentima našeg djeteta kao moje djevojačko prezime pojaviti prezime mog oca ili prezime moje majke koje sam izabrala kao svoje? Mogu li na to utjecati? Naime, ne želim da se prezime čovjeka kojeg ni ne poznajem i dalje bilo gdje pojavljuje, pogotovo ne u dokumentima koji nisu moji. Zahvaljujem.
×